2014-04-02 21:49:04
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Γιατί να δράσει και γιατί... ίσως καλύτερα να περιμένει;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη μηνιαία συνεδρίαση του Δ.Σ. της (Πέμπτη, 3 Απριλίου), καλείται, για άλλη μία φορά, να αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη, υπό το δεδομένο πως ο πληθωρισμός της περιοχής, τον Μάρτιο, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών (διαμορφώθηκε στο 0,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2009) και οι απόψεις - όπως συνήθως - διίστανται.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Βίτορ Κονστάνσιο, από την Αθήνα χθες, σημείωσε πως οι προοπτικές εξέλιξης του πληθωρισμού αποτελεί πηγή ανησυχίας, αλλά επεσήμανε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού. Πάντως, οι προσδοκίες για νέα μέτρα έχουν ενδυναμωθεί από τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και επήλθε η αιφνιδιαστική κίνηση περικοπής των επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν ο η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δράσει και πάλι τον Απρίλιο ή όχι. Το CNBC παραθέτει τα επιχειρήματα υπέρ μιας παρέμβασης της ΕΚΤ και τα κατά:


Υπέρ

Φόβοι αποπληθωρισμού: Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανησυχητικά, κατά τους αναλυτές, επίπεδα, κάτω από την «επικίνδυνη ζώνη» του 1% και τον στόχο της ΕΚΤ (2%) και οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους για την πορεία της κατανάλωσης, σε περίπτωση αποπληθωρισμού, αφού η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί δραματικά.

Ισχυρό ευρώ: Η πορεία του ευρώ συνδέεται με εκείνη του πληθωρισμού, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, να έχει προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο του ενιαίου νομίσματος στον πληθωρισμό. Όταν το ευρώ ενισχύεται (σημειωτέον πως το τελευταίο εξάμηνο έχει ενδυναμωθεί πάνω από 2% έναντι του δολαρίου), οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη είναι φθηνότερες, κάτι που κρατά τις τιμές των προϊόντων σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, η συνεχιζόμενη ισχύς του θα μπορούσε να βλάψει τις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι εισαγωγείς είναι λιγότερο πιθανό να πληρώσουν για αγαθά υψηλού κόστους.

Ενίσχυση ρευστότητας: Την ώρα που οι «στρόφιγγες» των τραπεζών έχουν κλείσει και ο δανεισμός είναι περιορισμένος, η ενίσχυση της ρευστότητας (μέσω π.χ. φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες), θα είχε θετική επίδραση, αφού οι χορηγήσεις δανείων αποτελούν σημάδι μιας υγιούς οικονομίας, με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν και να ξοδεύουν.

Κατά

Βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες: Τα τελευταία δεδομένα, σε γενικές γραμμές, δείχνουν σημάδια προόδου στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία της οικονομίας είναι αυτά που παρακινούν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα και εφ’όσον οι αριθμοί «μιλούν» για έστω και ήπια βελτίωση, δεν θεωρούνται αναγκαία τα δραστικά μέτρα.

Επικοινωνιακή στρατηγική - «μπλόφα»: Ένα ακόμη σενάριο φέρει την ΕΚΤ να μην έχει πρόθεση να προβεί στη λήψη νέων μέτρων, αλλά να χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα, προκειμένου να καλλιεργήσει ασφάλεια στις αγορές και να τονώσει το επενδυτικό αίσθημα.

«Οπλοστάσιο» για ώρα ανάγκης: Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως διαθέτει «όπλα», τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιοποιήσει για να υποστηρίξει την οικονομία, όμως αυτή στάση αναμονής που τηρεί μπορεί να είναι δικαιολογημένη, υπό την έννοια πως θέλει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της ως έσχατη και απολύτως αναγκαία επιλογή.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ