2014-04-03 01:27:03
Φωτογραφία για Στο Taxis οι αιτήσεις για την ενίσχυση από το κοινωνικό μέρισμα
Στο Taxis θα γίνει η αίτηση για την ενίσχυση από το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα . Η αίτηση θα μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες όταν είναι έτοιμη η ΓΓΠΣ και αφού θα καθοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι με πολύ πιθανό σύμφωνα με το dikaiologitika.gr να ανακοινωθούν αύριο ημέρα Πέμπτη .

Συγκεκριμένα όλοι οι δικαιούχοι που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες, θα κάνουν αίτηση στο taxisnet για να λάβουν το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα που προβλέπεται από το ''πολυδιαφημιζόμενο'' πρωτογενές πλεόνασμα.

Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με το επίδομα θέρμανσης ,δηλαδή χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, αφού τα εισοδήματα θα διασταυρώνονται από την ΓΓΠΣ σε πραγματικό χρόνο.Η ΓΓΠΣ μέσω του taxis θα ελέγχει τα εισοδήματα των δικαιούχων και στο taxisnet θα μπορεί ο αιτούμενος να δει εάν το δικαιούται.Για τα υπόλοιπα κριτήρια που θα θεσπιστούν θα αντλούνται στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς που τα πιστοποιούν ,όπως για παράδειγμα την μακροχρόνια ανεργία θα την πιστοποιεί ο ΟΑΕΔ.


Τα κριτήρια για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το βράδυ ημέρα Πέμπτη, ενώ το επίδομα στους δικαιούχους προβλέπεται ότι θα δοθεί λίγο μετά το Πάσχα με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Μαΐου.

Στο πολυνομοσχέδιο καθορίστηκαν μόνο τα γενικά πλαίσια για τους δικαιούχους και μόνο για τους ενστόλους καθορίστηκαν λεπτομερώς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου , το συνολικό ποσό για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα κατανέμεται σε:

- «Κοινωνικό Μέρισμα 450 εκατ. ευρώ» σε πολίτες και οικογένειες με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το ακριβές ποσό από το κοινωνικό μέρισμα ανά δικαιούχο, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Το ποσό ανά δικαιούχο καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.

Γνωστό δεν έχει γίνει ακόμη το πως θα χορηγηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από το κοινωνικό μέρισμα στις κατηγορίες των ανασφάλιστων πολιτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η ασφαλιστική κάλυψη θα αφορά παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015 όπως εξάλλου έγινε γνωστό με τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου .

Ποιες είναι οι κατηγορίες που θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη από το κοινωνικό μέρισμα

Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης.

Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τους ενστόλους, αφού η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος θα γίνει με αυτόματο τρόπο μέσω της μισθοδοσίας τους.

Χορήγηση εφάπαξ αφορολόγητης χρηματικής ενίσχυσης, 500 ευρώ ανά άτομο, σε ένστολους με εισόδημα έως 1.500 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι θα είναι 37 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 75.000 ένστολους.

Οι ένστολοι πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου εφέτος και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου εφέτος. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη (500 ευρώ), έως τα 1.500 ευρώ. Για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών. Δηλαδή, ένστολος με αποδοχές 1.501 ευρώ, θα πάρει ενίσχυση 488 ευρώ, ενώ για αποδοχές 1.540 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 20 ευρώ και για αποδοχές 1.542 ευρώ δεν θα δοθεί ενίσχυση.

Στις μηνιαίες αποδοχές δεν συνυπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα, η ειδική αποζημίωση και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για τους δικαιούχους της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή του «μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ», η ειδική επιτροπή (από στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ) έχει ήδη όπως φαίνεται καταλήξει σε ένα βασικό σενάριο, βάσει του οποίου το πραγματικό ετήσιο εισόδημα για τους δικαιούχους θα είναι οι 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά σε συνολική ακίνητη περιουσία 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.
forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ