2014-04-14 15:28:05
Φωτογραφία για Δομές και δράσεις της Δημοτικής Αρχής για την Αγροτική Ανάπτυξη στο Δήμο Τρίπολης
«Ο Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης έχει και πρόγραμμα και όραμα για την στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του... αγροτικού τομέα και για τον λόγο αυτό συνέστησε άμεσα το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης », τόνισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρίπολης , Γιώργος Παπαδημητρίου.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος , υπεύθυνος στο τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης , Γιώργος Παπαδημητρίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ ενημέρωσε για τις δομές και δράσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: « Ο πρωτογενής τομέας είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας αφού ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν και το εισόδημα που εισρέει στην περιοχή είναι σημαντικό.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης έχει και πρόγραμμα και όραμα για την στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου και για τον λόγο αυτό συνέστησε άμεσα το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (το οποίο στελεχώθηκε από τους 4 Γεωτεχνικούς που υπηρετούσαν σε Καποδιστριακούς Δήμους) προκειμένου να αναλάβει τις πάρα πολλές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Καλλικρατικούς Δήμους αλλά και για να ανταποκριθεί στα επείγοντα θέματα.


Τα επείγοντα αυτά θέματα ήταν :

α) Η υλοποίηση του προγράμματος χρήσης Κοινοτικών βοσκοτόπων, διάθεσης των περισσευμάτων βοσκής και η χορήγηση βεβαιώσεων σε 700 περίπου κτηνοτρόφους του Δήμου προκειμένου να εισπράξουν της Κοινοτικές Επιδοτήσεις.

β) Η συλλογή στοιχείων από τις Τοπικές Κοινότητες και ο καθορισμός των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Δήμου που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας.

γ) Οι επιτόπιοι έλεγχοι για την χορήγηση βεβαιώσεων προκειμένου να γίνουν οι ανανεώσεις των αδειών των δημοτών μας αγροτών - πωλητών των λαϊκών αγορών.

Να σας ενημερώσω ότι απαιτούνται ετησίως περί τους 1000 επιτόπιους ελέγχους σε όλο τον Δήμο.

δ) Η εκπόνηση μελετών πρασίνου αλλά και προμήθειας φυτοπροστατευτικών υλικών, λιπασμάτων και φυτών για τις ανάγκες του Δήμου.

Παράλληλα όμως με αυτά υλοποιήσαμε στο πρόγραμμα μας μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων, που θεωρούμε απαραίτητες για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής, σημαντικότερες από τις οποίες ήταν:

1. ΑΝΑΔΕΙΞΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του Δήμου μας.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου εκδώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια για όλα τα σημαντικά τοπικά προϊόντα και αξιοποιήσαμε το υπάρχον DVD του τ. Δήμου Τεγέας το οποίο αποτέλεσε την βάση ενός καινούργιου προσαρμοσμένου στα δεδομένα του νέου Δήμου Τρίπολης. Αυτά διενεμήθησαν σε πολλές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε παρουσιάσεις σε σχολεία, στα στρατόπεδα της πόλης, σε πολλές εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή, σε super market των Αθηνών και στο metro στο Σύνταγμα σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο στην μεγάλη καμπάνια που κάναμε για τα μήλα Πιλαφά.

Σε άριστη συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού συνδέσαμε την ποιοτική αγροτική παραγωγή και την τουριστική ανάπτυξη με κοινές πολύ επιτυχημένες ενέργειες.

Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή ήταν πάρα πολύ καλή και τα αποτελέσματα θετικότατα.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αποτέλεσε μια σημαντική και διαρκή δραστηριότητα του Δήμου και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν πολλές ημερίδες, συναντήσεις και ενημερώσεις σε Τοπικές Κοινότητες και η εκδρομή την περασμένη χρονιά στο Βερολίνο στη έκθεση FRUIT LOGISTICA . Ενδεικτικά να αναφέρω τις ημερίδες για τα Ντελίτσιους Πιλαφά, για τα φυτοφάρμακα, για την πατάτα, την ελιά στο Ελαιοχώρι, την συμμετοχή στην ημερίδα στην Λίμνη, ενημερώσεις στο Παρθένι και το Ζευγολατιό για τις ομάδες παραγωγών, στην Κανδήλα για θέματα του Τ.Ο.Ε.Β του οποίου την εποπτεία έχει ο Δήμος και πολλά άλλα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η εβδομαδιαία εκπομπή στό ΔΡΤ κάθε Τρίτη μεσημέρι στις 2 η οποία ξεκινά την Μεγάλη Τρίτη.

3. ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 

 

Ο Δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία και αποφάσισε την κάλυψη των εξόδων δημιουργίας του καταστατικού προκειμένου να συσταθεί το συμβούλιο αυτό με την συμμετοχή αμπελουργών, οινοποιών διακινητών κλπ ασχολουμένων με το Μοσχοφίλερο και το ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ και του Δήμου , το οποίο θα έχει τον κύριο λόγο στα θέματα της ζώνης του ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ.

Είναι μια προσπάθεια δύσκολη, γίνονται συζητήσεις και ενημερώσεις και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην σύσταση του Συμβουλίου

4. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Με πρωτοβουλία του κ Δημάρχου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραγωγούς και εμπόρους στην προσπάθεια μας για να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές τιμές σε διάφορα προϊόντα και κυρίως σε Μοσχοφίλερο και πατάτα.

5. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Αναπτύξαμε μια πολύ καλή συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα των καλλιεργειών που απασχόλησαν τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα άριστη συνεργασία είχαμε με το Γραφείο του ΕΛΓΑ της Τρίπολης για την καλύτερη εξυπηρέτησης των αγροτών μας.

6. ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συστήσαμε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον νόμο και την δική του σημαντική συμμετοχή στην Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας θέλω να σας παρουσιάσω και τις ενέργειες και προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής μας τις οποίες έχει επεξεργασθεί και μελετήσει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης και επιγραμματικά είναι:

-. Η δημιουργία μητρικών φυτειών για τα ΠΟΠ προϊόντα.

-. Εντοπισμός και γενετικός καθαρισμός παλαιών τοπικών ποικιλιών λαχανικών (σκόρδο, πεπόνια, φασόλια, κουκιά κλπ)

-. Αρδευτικά έργα στις περιοχές Τεγέας, Αραχαμιτών και Δάρα.

-. Δημιουργία παραποτάμιων λιμνοδεξαμενών στις Τοπικές Κοινότητες Πιάνας, Παναγίτσας, και Ριζών.

-. Σύσταση ΤΟΕΒ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων της Λίμνης Τάκας και και παράδοση του έργου του έλους Κανδήλας στον υπάρχοντα ΤΟΕΒ της περιοχής.

-. Εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και επέκταση σε όλες τις παραγωγικές περιοχές του Δήμου μετεωρολογικών σταθμών.

-. Απομόνωση, επιλογή, καλλιέργεια και εμπορική αξιοποίηση των ζυμομυκήτων του Μοσχοφίλερου και των λοιπών προτεινόμενων ποικιλιών αμπέλου.

-. Λήψη μέτρων για εξηλεκτρισμό και ύδρευση των ποιμνιοστασίων.

-. Συμμετοχή στην δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων

-. Εφαρμογή προγράμματος βελτίωσης βοσκοτόπων.

-. Βελτίωση και επέκταση όπου απαιτείται της αγροτικής οδοποιίας.

-. Δράσεις για την προβολή, την ανάδειξη και την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Για την υλοποίηση των δύο πρώτων ενεργειών ο Δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να μας παραχωρηθεί μια αγροτική έκταση ιδιοκτησίας του Υπουργείου στην περιοχή Πελάγους.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο για τιμή που μου έκανε αναθέτοντας μου τα καθήκοντα αντιδημάρχου και την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα και την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του στην υλοποίηση των δράσεων, τον Δ/ντή Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ.Κοκοσιούλη και τους συναδέλφους γεωτεχνικούς που στελεχώνουν το τμήμα την κα Ψυμάρνη, τον κ. Καρώνη, κ. Μητρόπουλο και κ.Σιάννα για την άριστη συνεργασία μας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ