2014-04-15 11:20:05
Φωτογραφία για Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ... ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ PLAY OFFS ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ
Ο προπονητής του Πανιωνίου, που έχει εργαστεί ως συνεργάτης τόσο στο τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού, όσο και σε εκείνο της ΤΣΣΚΑ, ανέλυσε στο "pamesports.gr" τα δύο ελληνικά ζευγάρια των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και επισήμανε ότι: «Ασφαλώς οι δύο ελληνικές ομάδες αρχίζουν την προσπάθεια τους με ντεζαβαντάζ λόγω του μειονεκτήματος έδρας, αλλά έχουν αμφότερες την εμπειρία και την ποιότητα να πετύχουν μια νίκη σε Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός και σε Μόσχα, ο Παναθηναϊκός, για να αποκτήσουν εκείνοι στην διάρκεια της σειράς το πλεονέκτημα της έδρας».

«Και οι δύο αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων έχουν δημιουργηθεί για να προκριθούν στο Φάιναλ Φορ και να διεκδικήσουν τον τίτλο», εξήγησε ο Σφαιρόπουλος, αλλά σημείωσε ότι:

«Ίσως είναι καλό ότι οι δύο ελληνικές ομάδες ότι δεν είναι τα φαβορί της σειράς, γιατί δεν θα έχουν πίεση. Το σημαντικό για μια ομάδα σε μια σειρά αγώνων, είναι να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι, διαπιστώνοντας και βελτιώνοντας τα λάθη και τις αδυναμίες της».


«Όποια ομάδα βελτιώνεται στην σειρά των αναμετρήσεων θα έχει και την καλύτερη τύχη», τόνισε ο κόουτς των «κυανέρυθρων» και σχολίασε ότι:

«Κάθε αγώνας είναι πολύ σημαντικός. Το πρώτο ματς της σειράς, ωστόσο, είναι το πιο σημαντικό».

«Κινητήριος μοχλός ο Ροντρίγκεθ»

Πρώτος στην «μάχη» της πρόκρισης μπαίνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει απόψε (10 μ.μ., ΔΤ) την «Βασίλισσα» Ρεάλ στο «Παλάθιο Ντε Ντεπόρτες». Ο Σφαιρόπουλος παρατήρησε για την αντίπαλο των πρωταθλητών Ευρώπης τις δύο τελευταίες σεζόν: «Η Ρεάλ είναι ομάδα ρυθμού, φύσει επιθετική, η οποία προσπαθεί να «σκοτώσει» τον αντίπαλο με τον γρήγορο ρυθμό. Διαθέτει μια από τις καλύτερες περιφερειακές γραμμές στην Ευρώπη, από την οποία ξεχωρίζει ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Είναι ο «εγκέφαλος» και κινητήριος μοχλός της Ρεάλ. «Τρέχει» την ομάδα, είναι εκείνος που εκδηλώνει τους αιφνιδιασμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των υπολοίπων. Παράλληλα σκοράρει και, μάλιστα, πετυχαίνει κρίσιμα καλάθια. Κοντά του είναι ο Σέρχιο Γιούλ, που, επίσης, ανεβάζει τον ρυθμό. Ο Ρούντι Φερνάντεθ είναι ο σταρ της ομάδας, έχει πολύ μεγάλο επιθετικό ρεπερτόριο. Οι τρεις τους εκφράζουν το επιθετικό ταπεραμέντο της Ρεάλ και «σπρώχνουν» όλη την ομάδα».

«Η διαπίστωση ότι η Ρεάλ είναι φύσει επιθετική ομάδα, δεν μειώνει την αμυντική ικανότητα της», επισήμανε ο 47χρόνος προπονητής.

«Έχουν «κορμιά», πληρότητα σε όλες τις θέσεις και η αμυντική λειτουργία τους είναι πολύ καλή, γιατί παίζουν καιρό μαζί και με τον ίδιο προπονητή. Στις θέσεις των ψηλών έχουν πολλές λύσεις. Ο Γιάννης Μπουρούσης μπορεί να προσφέρει με την ποιότητα και την εμπειρία του. Ο Φελίπε Ρέγιες είναι έμπειρος και μαχητής. Ο Νίκολα Μίροτιτς διαθέτει επιθετική δεινότητα. Ο Τζέισι Κάρολ εάν αγωνιστεί είναι σημαντική μονάδα. Ο Μάρκους Σλότερ είναι αθλητικός, αλλά και ποιοτικός».

«Έλεγχος ρυθμού και ριμπάουντ»

«Η Ρεάλ είναι ομάδα που έχει βρει ρόλους και "χημεία"», υπογράμμισε ο Σφαιρόπουλος και εξήγησε ότι:

«Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να ελέγξει τον ρυθμό. Για να τα καταφέρει πρέπει να ελέγξει τα ριμπάουντ, γιατί η Ρεάλ είναι ομάδα, που έχει έφεση στο επιθετικό με τις πολύ καλές τοποθετήσεις και την μαχητικότητα του Ρέγιες και με την διάθεση των γκαρντ της γουίκ σάιντ να επιδιώξουν το ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσπαθήσει και εκείνος για το επιθετικό ριμπάουντ, για να καθυστερήσει τον αιφνιδιασμό της Ρεάλ».

«Πρέπει, επίσης, να παίξει καλή και επιθετική άμυνα για να ανακόψει τον ρυθμό των αντιπάλων του», τόνισε στην συνέχεια ο κόουτς του Πανιωνίου. «Να παίξει καλή και σκληρή άμυνα και στο σετ παιχνίδι, γιατί η Ρέαλ παίζει με υψηλή ταχύτητα και στο… μισό γήπεδο. Να έχει καλές επιστροφές στην άμυνα, επίσης, και να χρησιμοποιήσει έξυπνα τα πρώτα τέσσερα ομαδικά φάουλ. Να επιδιώξει ακόμη να οδηγήσει το παιχνίδι σε σετ επιθέσεις, να έχει πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και υπομονή, γιατί δεν πρέπει να δώσει το δικαίωμα στην Ρεάλ να τρέξει από δικά του λάθη».«Πράγματι ο Ολυμπιακός στα τελευταία ματς έδειξε καλά στοιχεία στην επιθετική άμυνα και είναι σημαντικό ότι ο βασικός «κορμός» του έχει παίξει μαζί πολλούς μεγάλους αγώνες και τελικούς και γνωρίζει πως πρέπει να παίξει έξυπνα στην επίθεση και επιθετικά στην άμυνα», παρατήρησε ο Σφαιρόπουλος.

«Ξεκινάει από την άμυνα»

«Η ΤΣΣΚΑ είναι διαφορετική ομάδα από την Ρεάλ», επισήμανε ο 47χρόνος προπονητής για τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού, που αρχίζει τους αγώνες του στα πλέι οφ από την Μόσχα αύριο Μεγάλη Τετάρτη (16/4, 7 μ.μ., Novasports 2).

«Το παιχνίδι της ξεκινάει από την άμυνα και η φιλοσοφία της λόγω της παρουσίας του Έτορε Μεσίνα στον πάγκο είναι πιο κοντά σε εκείνη των ελληνικών ομάδων», εξήγησε ο Σφαιρόπουλος. «Στην ομαδική άμυνα η ΤΣΣΚΑ λειτουργεί πολύ καλά. Είναι ομάδα όπως και ο Παναθηναϊκός σκληρή και προσπαθεί να βγάλει τον αντίπαλο από το παιχνίδι του. Τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά δεν το… εκβιάζει, δεν το επιδιώκει πολύ. Στην επίθεση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ύψος, το μέγεθος της και την πολυφωνία, που διαθέτει».

«Πλεονέκτημα η απουσία του Τεόντοσιτς»

«Η απουσία του Μίλος Τεόντοσιτς από τους δύο πρώτους αγώνες αποτελεί πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό, γιατί ο Τεόντοσιτς είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει την έξτρα ώθηση στην ΤΣΣΚΑ, με την δημιουργία και το σκορ στην καλή μέρα του», σχολίασε ο κόουτς του Πανιωνίου.

«Οι άλλοι δύο γκαρντ της ρωσικής ομάδας Άαρον Τζάκσον και Τζέρεμι Πάργκο, ωστόσο, είναι ικανοί και έμπειροι και έδειξαν στο ματς με αντίπαλο την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ ότι μπορούν να «τρέξουν» την ομάδα. Έχει, επίσης, ένα πολύ καλό σκόρερ όπως είναι ο Σόνι Ουίμς και τον Βλάντιμιρ Μίτσοβ, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει, αλλά κάνει και την «βρώμικη» δουλειά. Ο Βιτάλι Φριτζόν είναι πολύ καλός σκόρερ από μακριά».

«Καταλύτης ο Χριάπα»

«Η ΤΣΣΚΑ διαθέτει πολύ δυνατή φροντ λάιν, οι Νέναντ Κρστιτς, Σάσα Καούν, Κάιλ Χάινς, Βίκτορ Χριάπα και Αντρέι Βοροντσέβιτς είναι μια γραμμή ψηλών από τις καλύτερες, εάν όχι η καλύτερη της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Σφαιρόπουλος και σημείωσε ότι:

«Ο Χριάπα είναι από τους καταλυτικούς στην λειτουργία της ΤΣΣΚΑ παίκτης. Είναι πολύ έμπειρος, ποιοτικός και μπορεί να εκτελέσει, αλλά και να δημιουργήσει φάσεις για τους συμπαίκτες του. Η ΤΣΣΚΑ παίζει ομαδικά και «διαβάζει» το παιχνίδι. Αναζητεί τα μις ματς, ώστε να επιτεθεί με πλεονέκτημα. Χρησιμοποιεί σε ορισμένες στιγμές του παιχνιδιού πολύ «βαριά» σχήματα, ακόμη και με τον Χριάπα στο «τρια» τον Κρστιτς στο «τέσσερα» και τον Χάινς στο «"πέντε"».

«Πρέπει να τρέξει»

«Ο Παναθηναϊκός έχει να αντιπαραθέσει το δικό του ποιοτικό ρόστερ σε όλες τις θέσεις», τόνισε ο 47χρόνος κόουτς και εξήγησε πως:

«Ο Παναθηναϊκός μπορεί και πρέπει να τρέξει. Όποτε έτρεξε, άλλωστε, στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό στο τελευταίο ντέρμπι για την Ευρωλίγκα, πήρε διαφορά στο σκορ. Από την καλή άμυνα του πρέπει να φύγει στον αιφνιδιασμό και να πετύχει εύκολα καλάθια. Κάποιοι παίκτες, επίσης, της ΤΣΣΚΑ δεν είναι καλοί στην άμυνα «ένας εναντίον ενός», ο Παναθηναϊκός πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Ο Παναθηναϊκός με τους Τζέιμς Γκιστ, Στέφαν Λάσμε, Μάικ Μπατίστ, Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Αντώνη Φώτση έχει φροντ λάιν, που μπορεί να τα καταφέρει απέναντι στα ψηλά κορμιά της ΤΣΣΚΑ».

«Η δεύτερη αδυναμία της ΤΣΣΚΑ, πέρα από το ότι κάποιοι παίκτες δεν είναι καλοί στην ατομική άμυνα, είναι ότι εάν «βραχυκυκλωθεί» η επιθετική λειτουργία της από τα γκαρντ, δεν έχει plan B», διαπιστώνει ο Σφαιρόπουλος.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ