2014-04-16 11:03:23
Φωτογραφία για Γιούνκερ: Αν εφαρμόζαμε σε Γερμανία ή Γαλλία τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις θα είχε γίνει εξέγερση
Επιμένει στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. Την ίδια ώρα, λέει όχι στην "κοινοτικοποίηση του χρέους μέσω ευρω-ομολόγων", ενώ παραδέχεται κυνικά ότι θα είχε γίνει εξέγερση στη Βόρεια Ευρώπη αν εφαρμόζονταν σε Γαλλία και Γερμανία οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα μας.

Αφορμή ήταν η ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο χθες το βράδυ. Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς μίλησε στους ευρωβουλευτές για την πολιτική του ατζέντα και στάθηκε ιδιαίτερα στη γεφύρωση των αντιθέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου - αντιθέσεις που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Δήλωσε δε για μία ακόμη φορά αντίθετος, όπως υποστηρίζει, σε μία πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στη λιτότητα, παραβλέποντας την αναπτυξιακή διάσταση.


"Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε την δημοσιονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος" τονίζει ο Γιούνκερ. "Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω όταν βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους 'ενάρετους' του Βορρά και τους 'αμαρτωλούς' του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια" λέει.

Ο Γιούνκερ ρωτήθηκε και για την κριτική που γίνεται στο πρόσωπό του από ευρωβουλευτές των Πρασίνων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τα 8 χρόνια (2005-2013) που ήταν επικεφαλής του Eurogroup, πριν τον διαδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επανέλαβε σε υψηλούς τόνους την κριτική αυτή για τον συντονισμό (ή μη συντονισμό...) της ευρωπαϊκής πολιτικής εν μέσω κρίσης, διερωτώμενος: "Εάν ο κ. Γιούνκερ κόπτεται τόσο πολύ για τη συνοχή, τι έκανε γι' αυτό το ζήτημα ως πρόεδρος του Eurogroup;"

"Κατ'αρχήν φροντίσαμε υπό την προεδρία μου – και αυτό δεν ήταν εύκολο – να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης" υποστηρίζει απαντώντας ο Γιούνκερ. "Όπως ξέρετε, πάντοτε ήμουν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν. Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ο κ. Κον Μπέντιτ δεν ήταν ποτέ στο Eurogroup, εγώ όμως ήμουν..." αναφέρει.

"Προσπάθησα να στηρίξω κυρίως εκείνους που υπέφεραν από την κρίση" συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. "Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί ΄Ελληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν. Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους" σημειώνει.

Αμφιταλαντεύσεις προκαλούσε ωστόσο η πολιτική Γιούνκερ για τα ευρω-ομόλογα. Μέχρι το 2010 φαινόταν να έρχεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο της Γερμανίας για το ζήτημα αυτό. Σε πρόσφατο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ενόψει ευρωεκλογών δήλωσε αντίθετος, όπως και η Άγκελα Μέρκελ, στην "κοινοτικοποίηση του χρέους μέσω ευρω-ομολόγων".

Όπως εξηγεί ο ίδιος στην Deutsche Welle: "Πριν από χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι κατ' αρχήν υπέρ των ευρω-ομολόγων, αλλά είχα επίσης δηλώσει ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να έχουν νόημα τα ευρω-ομόλογα. Δηλαδή: να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Καθώς δεν φαίνεται πιθανό να τα επιτύχουμε όλα αυτά στα επόμενα πέντε χρόνια, είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να έχουμε και ευρω-ομόλογα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις".
Η Αυγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ