2014-04-17 22:31:05
Φωτογραφία για Σβόμποντα: Ή τώρα ή ποτέ για το Κυπριακό
«Ή τώρα ή ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν δεν αξιολογηθεί η ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια άλλη.

Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο κ. Σβόμποντα ζήτησε από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία. Με το κοινό ανακοινωθέν στις 11 Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε μια νέα ευκαιρία στο Κυπριακό που πρέπει να αξιολογηθεί, πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχει θέληση για λύση και αυτή είναι πιθανή για την επανένωση του νησιού.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ- πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το ανοικτό παράθυρο αυτής της ευκαιρίας» ανέφερε.

Δεν ξέρει, είπε, πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η ευκαιρία και ανέφερε ότι οι άνθρωποι στο νησί έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τον διαχωρισμό και η δημογραφία του νησιού αλλάζει κάθε μέρα. Χρειάζεται άμεσα μια λύση και δεν είναι σημαντικό εάν αυτή έρθει το 2014 ή το 2015, είπε, υποδεικνύοντας πως «το σημαντικό είναι να μην χαθεί η ευκαιρία».


Ο κ. Σβόμποντα δήλωσε πως γνωρίζει ότι στην Τουρκία υπάρχουν προβλήματα και μετά τις προεδρικές εκλογές μπορεί να ακολουθήσει ένας ανασχηματισμός. «Όμως, το σημαντικό είναι να καταλάβει η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η διεθνής κοινότητα ότι, εάν δεν είναι έτοιμοι για μια λύση τώρα, στο μέλλον θα είναι πολύ δυσκολότερο».

Ακόμη τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το πακέτο -όπως είπε- των Βαρωσίων ή παρόμοια «πακέτα». Αυτό, είπε, θα αυξήσει την πιθανότητα να επιτύχουμε μια λύση, κάνοντας λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τεθεί. «Αυτό μπορεί να αρχίσει με την επιστροφή των Βαρωσίων, το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις».

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, λέγοντας πως γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο και πως η εκλογή ενός εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ρεαλιστική.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι η χώρα βρίσκεται πιο μακριά σε σχέση με την υποψηφιότητά της όσο πριν δύο χρόνια, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία «με έναν εθνικιστικό και αυταρχικό τρόπο» και πως η ΕΕ έχει αρκετούς λόγους για να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι με το οποίο ο ίδιος είναι εναντίον.
sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ