2014-04-19 22:00:12
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Εντυπωσιακά και φέτος τα Χαλκούνια - Δείτε φωτο-video
Οι Χαλκουνάδες έσμιξαν χθες στην πλατεία Δημάδη του Αγρινίου για να ανάψουν τα χαλκούνια και να αναβιώνουν για άλλη μία χρονιά το ξακουστό έθιμο.

Εκεί, όπως διαβάζουμε στο agrinionews, χιλιάδες Αγρινιώτες αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών παρακολούθησαν το εντυπωσιακό θέαμα.

Ακόμη και η δυνατή βροχή που έπιασε μετά τα πρώτα 15 λεπτά, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τους χαλκουνάδες που συνέχισαν ακάθεκτοι να εντυπωσιάζουν με τους σπινθήρες των αυτοσχέδιων κατασκευών από μπαρούτι.

Αρκετοί ήταν οι θεατές που παρέμειναν στην πλατεία, άλλοι με ομπρέλες, άλλοι κάτω από υπόστεγα, συνεχίζοντας να απολαμβάνουν το θέαμα.

Το έθιμο των χαλκουνιών κρατά απ’ την Τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να προστατέψουν τους επιταφίους από τους αλλόθρησκους κατά την περιφορά τους ανακάλυψαν τα χαλκούνια, ώστε με τους σπινθήρες που εκτοξεύονταν σε πολλά μέτρα απόσταση να τους κρατούν μακριά.

Το έθιμο των χαλκουνιών διεκόπη μόνο την περίοδο της χούντας. Αναβίωσε απ’ τη δεκαετία του ’90, για να φτάσει στις μέρες μας ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά Πασχαλινά έθιμα , έθιμο που προβάλει το Αγρίνιο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
xespao
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ