2014-04-24 07:38:23
Φωτογραφία για FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σε εκλογικό συναγερμό θέτει τη Ν.Δ. η Συγγρού

«Οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (Creditors to begin debt relief talks with Greece), είναι ο τίτλος άρθρου της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, Financial Times. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των διεθνών δανειστών που σημαίνει ότι περαιτέρω κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε άμεσες απώλειες, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την Πέμπτη. «Τώρα που η Eurostat έχει επιβεβαιώσει επίσημα τους δημοσιονομικούς μας δείκτες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά. 


«Οι Έλληνες αυτήν την στιγμή ισχυρίζονται πλεόνασμα αλλά τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση περί ελάφρυνσης», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Mujtaba Rhaman, επικεφαλής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της εταιρείας Eurasia Group.

Σε εκλογικό συναγερμό θέτει τη Ν.Δ. η Συγγρού

Πάντως, σε φουλ ρυθμούς κινείται ο μηχανισμός τόσο του Μαξίμου όσο και της Συγγρού λόγω της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, που στη Ν.Δ. θεωρείται κομβικής σημασίας. Αφενός γιατί είναι κοινή η πεποίθηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα θετικά νέα για την οικονομία θα αρχίσουν να φαίνονται και στην καθημερινότητα των πολιτών αφετέρου διότι, δια στόματος του προέδρου του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη των εκλογών γεγονός που, όπως λένε, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα του δημιουργήσει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωτερικής αμφισβήτησης.

Στη Συγγρού από σήμερα ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος αναμένεται, σε απανωτές συσκέψεις με τα υπόλοιπα στελέχη, να θέσει το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό. Θα ληφθούν αποφάσεις για οργανωτικά θέματα όπως οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια των υποψηφίων της Ν.Δ., αλλά και η επικοινωνιακή διαχείριση του εκλογικού «πακέτου».

Όπως σημειώνει στέλεχος της Ν.Δ. από σήμερα και με αφορμή και τα «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβουν οι τόνοι απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κεντρικό μότο «σταθερότητα ή ανωμαλία» και βέβαια ανάδειξη του σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης σε αντίθεση, όπως λένε, της σύγχυσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.  

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τα επόμενα βήματα μετά την επιβεβαιώση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι να τεθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group σε τεχνικό επίπεδο το αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους. Είναι κάτι, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, που «οφείλουμε να κάνουμε παρά το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους». Άλλωστε η χώρα μας «καλύπτει όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να θέσει το θέμα σύμφωνα και με την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου του 2012».

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ο ίδιος το θέμα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου.

ΑΠΕ/F.T./naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαν σήμερα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαν σήμερα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ