2012-04-21 20:41:15
Φωτογραφία για Ένας παράξενος και επικίνδυνος εμφύλιος στην ΕΥΠ
Κινδυνεύει να «καεί» κλιμάκιο, να ξεσκεπαστούν πράκτορες και να αποτύχουν επιχειρήσεις

Οι «εμφύλιοι» που διεξάγονται μεταξύ «αντίπαλων» ομάδων πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του κτιρίου της ΕΥΠ έχει οδηγήσει ως τώρα στο «κάψιμο» αρκετών πρακτόρων. Η διαμάχη που ξέσπασε σε υπηρεσία του εξωτερικού μεταξύ δυο υπαλλήλων βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων τους, καθώς η ηγεσία άφησε την υπόθεση να φτάσει στα ξένα δικαστήρια. Τόσο ο Ντάνος Κρυστάλλης όσο και ο Στίβεν Λάλλας πέτυχαν το στόχο που τους είχε ανατεθεί από την ΕΥΠ. Εντούτοις, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, «κάηκαν» και οι δυο.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι την ανέφεραν στους μύθους τους ως την κόρη της Νύχτας. Εντούτοις δεν κατάφερναν να αποφεύγουν τη ζήλια και τη διχόνοια που αντιπροσώπευε η θεά Έρις και συχνά βυθίζονταν στο σκοτάδι της. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς να αποτελέσουν τα ανωτέρω μαθήματα για τους νεότερους, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και, όπως αποδεικνύεται, οι έριδες καταδυναστεύουν ακόμη και σήμερα υπηρεσίες που εξ ορισμού θα έπρεπε να εκλείπουν. Όπως για παράδειγμα είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η γνωστή ΕΥΠ, που πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία και την ασφάλεια του έθνους.


Μόνο που στην ΕΥΠ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του πανύψηλου κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου στεγάζονται τα γραφεία της, οι έριδες βασιλεύουν και, πολλές φορές ως τώρα, έχουν εκτυλιχθεί εξαιτίας τους αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι, που ανεξαρτήτως από το πώς και το γιατί ξεκίνησαν, όλοι κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς σημείο: Στο «κάψιμο» των ανθρώπων της και στην έκθεση, τελικά, της «μυστικής» -κατά τα άλλα- υπηρεσίας στην κοινή γνώμη.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό συνέβη επί των ημερών του Χρήστου Παπουτσή, όταν σε μια ερώτηση του πρώην διοικητής της υπηρεσίας και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή, ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας κατέθεσε στη Βουλή μια σειρά από έγγραφα με σκοπό να αποδείξει στον αντίπαλό του ότι η απόφασή του προήλθε ύστερα από αίτημα των συνδικαλιστών της ΕΥΠ. Ανάμεσα, λοιπόν, στα έγγραφα υπήρχε και μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΕΥΠ) όπου στο τέλος της υπήρχαν φαρδιά πλατιά τα ονόματα των δυο υπαλλήλων που είναι αυτή την περίοδο ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της!

Απειλούνται ζωές

Εντούτοις αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση, αφού αυτό το διάστημα βρίσκεται εν εξελίξει μια διαμάχη μεταξύ υπαλλήλων της υπηρεσίας, που αν αφεθεί στην τύχη της, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές περίπου σαράντα υπαλλήλων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό! Το πλέον θλιβερό είναι ότι η διαμάχη αυτή θα μπορούσε ήδη να έχει λυθεί εντός των πλαισίων της υπηρεσίας, εάν η διοίκηση δεν αντιμετώπιζε την υπόθεση με τόση και πρωτοφανή για τα δεδομένα της υπηρεσίας ελαφρότητα. Ακόμη όμως και τώρα υπάρχουν περιθώρια η κατάσταση να ανατραπεί και η υπηρεσία να αποφύγει μια νέα έκθεσή της. Καθώς μάλιστα πιστεύουμε ότι ως το δικαστήριο που έχει οριστεί να γίνει στο εξωτερικό στις 24 Μαΐου τίποτα δεν έχει κριθεί και γι’ αυτό προχωρά στην αποκάλυψή της.

«Πρωταγωνιστής» της υπόθεσης είναι ένας 62χρονος υπάλληλος της Η’ Διεύθυνσης της υπηρεσίας, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στη διαδικασία της συνταξιοδότησής του. Πέρσι στις 28 Νοεμβρίου και μη αντέχοντας άλλο την ταλαιπωρία που βίωνε τα δυο τελευταία χρόνια, υπέβαλε μια ενημερωτική αναφορά-αίτηση προς τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, προς το διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με την οποία και ζητούσε την παρέμβασή τους. Εντούτοις ως και τώρα δεν έχει γίνει κάτι, με συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι της υπηρεσίας να είναι αναστατωμένοι, αφού συνειδητοποίησαν με την υπόθεση αυτή ότι η μυστικότητα του λειτουργήματός τους, μπορεί να τιναχτεί οποιαδήποτε στιγμή στον αέρα και να εκτεθούν έτσι σε θανάσιμο κίνδυνο.

Όπως αναφέρει στην αναφορά του ο 62χρονος τα δυο τελευταία χρόνια υπηρετούσε με απόσπαση σε μονάδα του εξωτερικού και εκεί απέκτησε φιλική σχέση με την οικογένεια ενός συμπατριώτη του Κρητικού, καθώς πίστευε ότι ο ίδιος και η σύζυγό του θα έχουν δυο ανθρώπους να τους καταλαβαίνουν και να κάνουν παρέα. Η γυναίκα μάλιστα του συναδέλφου και συμπατριώτη του εργαζόταν στη μονάδα ως ωρομίσθια καθαρίστρια. «Στην πορεία διαπίστωσα ότι γι’ αυτήν την οικογένεια το μόνο ενδιαφέρον ήταν το κουτσομπολιό για τους συναδέλφους και όχι μόνο. Αποφάσισα να απεμπλακώ από αυτή την κατάσταση», αναφέρει συγκεκριμένα στην αναφορά του ο άτυχος υπάλληλος που έκτοτε άρχισαν τα βάσανά του, αφού μετά την προσπάθειά του να διακόψει τις σχέσεις μαζί τους, η γυναίκα του συναδέλφου του άρχισε να τον κατασυκοφαντεί με σκοπό να μειώσει την προσωπικότητά του.

Προκειμένου να προστατευθεί, όπως περιγράφει στην αναφορά του, κατέφυγε στον προϊστάμενο της μονάδας, ο οποίος όμως δεν τόλμησε, όπως ισχυρίζεται, να επέμβει, γιατί «μάλλον υπήρχε ειδική σχέση μεταξύ τους». Έτσι η ταλαιπωρία του συνεχίστηκε καθώς η γυναίκα, όσο έβλεπε ότι δεν ασχολείται μαζί της, προχώρησε ακόμα πιο πέρα λέγοντας ότι τις έκανε σεξουαλικού περιεχομένου ανήθικες προτάσεις. «Στα εξήντα δυο μου χρόνια και μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων διετέλεσα και προϊστάμενος τμήματος, δεν βρέθηκε ποτέ να με κατηγορήσει κανένας για οτιδήποτε, πολλώ δε μάλλον για κάτι τέτοιο», αναφέρει στην ενημέρωσή του ο 62χρονος και προσθέτει ότι τότε πήρε την απόφαση να ζητήσει επίμονα από τον προϊστάμενο να την καλέσει μπροστά του και να της συστήσει να σταματήσει.

Στη συνάντηση όμως εκείνη, η οποία έγινε παρουσία ενός ακόμη συναδέλφου του, ο προϊστάμενος πετάχτηκε, όπως περιγράφει στην αναφορά από την καρέκλα του και άρχισε να φωνάζει, ενώ λίγο αργότερα όρμησε στο γραφείο η γυναίκα και προκάλεσε επεισόδιο που έληξε όταν ο 62χρονος ζήτησε να έρθει σε αντιπαράθεση με τον αποχωρήσαντα στο μεταξύ συνάδελφό του. Το θέμα όμως σταμάτησε εκεί, καθώς εν συνεχεία η γυναίκα κάτω από άγνωστες αιτίες έπεσε αναίσθητη μπροστά από το γραφείο του προϊσταμένου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Εκεί προέκυψε ότι από το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έπαθε κάτι, διαγνώστηκε όμως ότι είχε υποστεί παλαιά μικρά εγκεφαλικά. Τότε ήταν που ξεκίνησε ο Γολγοθάς του υπαλλήλου, αφού η γυναίκα και ο σύζυγός της έβαλαν, όπως λέει, σε εφαρμογή το σχέδιό τους με σκοπό να επιτύχουν την προσωπική και επαγγελματική εξόντωσή του για συνδικαλιστικούς λόγους, καθώς είχε φιλική σχέση με συνδικαλιστικούς αντιπάλους του συναδέλφου και συμπατριώτη του. Μερικές μάλιστα ημέρες μετά το περιστατικό, όπως καταγγέλλει ο 62χρονος, ο προϊστάμενός του τηλεφώνησε και του είπε ότι ο συνάδελφός του «θέλει χρήματα για να μην κάνει μήνυση και αγωγή» για το… κακό που προκάλεσε ο καβγάς στην υγεία της συζύγου του. Ο καταγγέλλων δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και έτσι ο συνάδελφός του έκανε κάτι πρωτοφανές: κατέφυγε στη δικαιοσύνη της ξένης χώρας και υπέβαλε εναντίον του αγωγή απαιτώντας χρηματική αποζημίωση!

Απάντηση-σοκ

Έκπληκτος από την εξέλιξη ο άτυχος υπάλληλος κατέφυγε στον Α’ υποδιοικητή της υπηρεσία και του ζήτησε συνάντηση. «Η συνάντηση αυτή όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Α’ υποδιοικητής κ. Φ. Παπαγεωργίου μου διεμήνυσε μέσω του ιδιαιτέρου του να πάμε να τα βρούμε στα Δικαστήρια. Έπεσα από τα σύννεφα. Δεν περίμενα ποτέ ότι η διοίκηση αυτής της υπηρεσίας θα προέτρεπε τους υπαλλήλους της να τα “βρουν” στα δικαστήρια του εξωτερικού, εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσα πράγματα και κυρίως παραβαίνοντας το Νόμο 3649/2011 (άρθρα 14 και 17)», αναφέρει στην αναφορά του ο 62χρονος, που προσθέτει ότι από την πλευρά του δεν προέβη σε μήνυση και αγωγή για εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμηση «σκεπτόμενος ότι μια τέτοια ενέργεια θα εκθέσει την υπηρεσία στη χώρα αυτή στην οποία ως γνωστό δρα εν κρυπτώ και υπό κάλυψη».

Η αγωγή όμως που υπεβλήθη σε βάρος του προχώρησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εξωτερικού, οι οποίες όταν ολοκλήρωσαν την προανάκριση όρισαν να γίνει δίκη στις 24 Μαΐου, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση ενώπιον ακροατηρίου! «Από τη δική μου πλευρά έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην αποκαλυφθεί και εκτεθεί η υπηρεσία στο εξωτερικό. Ελπίζω λοιπόν για ό,τι συμβεί ή ό,τι ακουστεί μέσα στις αίθουσες των ξένων δικαστηρίων υπερασπιζόμενος τον εαυτόν μου να μη θεωρηθώ υπεύθυνος», τονίζει στο τέλος της αναφοράς του ο 62χρονος με την οποία αιτείτε από τους αποδέκτες της να πράξουν «τις κατά το Νόμο ενέργειές» τους.

Η θλιβερή «ιστορία» των αποκαλύψεων

Σύνηθες φαινόμενο είναι, όπως φαίνεται, το «κάψιμο» πρακτόρων της ΕΥΠ στη χώρα μας, με συνέπεια οι υπάλληλοί της να αισθάνονται ότι είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι στις διαθέσεις είτε των συνδικαλιστών και των επιτελών τους είτε της πολιτικής ηγεσίας τους. Από την υπόθεση Κρυστάλη ως την υπόθεση Λάλας και από το ξεμπρόστιασμα του Καλεντερίδη μέχρι… τη δημοσίευση των ονομάτων 400 πρακτόρων στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν να… επιδείξουν αρκετές περιπτώσεις «καψίματος» των… δικών τους ανθρώπων.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση έκθεσης, η οποία και διεκδικεί τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι εκείνη όπου δόθηκαν στη δημοσιότητα 400 ονόματα υπαλλήλων που μετατίθονταν σε άλλες υπηρεσίες. Τα ονόματά τους δημοσιεύτηκαν στο πλέον έγκυρο έντυπο του κράτους, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και σε αυτή αναφέρονταν ποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ μετατέθηκαν για παράδειγμα στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρείας Λιπασμάτων ή στο Επικουρικό Ταμείο Εργολάβων Μετάλλου. Ήταν την περίοδο 1991-1992 και η τότε κυβέρνηση διαπίστωσε… ξαφνικά ότι «το προσωπικό ήταν υπεράριθμο». Ανάμεσα σε αυτούς που μετατάχθηκαν υπήρχαν όμως και άτομα που συγγενείς τους βρίσκονταν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να εκθέσουν επικίνδυνα και ανεπανόρθωτα στη ΜΙΤ, η οποία σχεδόν αμέσως τους έθεσε υπό παρακολούθηση. Το θέμα όμως δεν έμεινε εκεί, αφού οι υπάλληλοι αντέδρασαν σημειώνοντας ακόμα μια πρωτοτυπία: Κατέθεσαν μηνύσεις κατά του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Μπαλέ και των τότε υπουργών Μιλτιάδη Έβερτ και Σωτήρη Κούβελα. Τελικά οι τελευταίοι απηλλάγησαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας και η υπόθεση έκλεισε.

Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου του 1993 αποκαλύπτεται ένα ακόμα «κάψιμο». Ο «χρυσός πράκτορας» Στίβεν Λάλας, ο Ελληνοαμερικανός λοχίας που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, κλήθηκε στις ΗΠΑ και εκεί συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και συγκεκριμένα για διαρροή απορρήτων εγγράφων και πληροφορίες που αφορούσαν την πολιτική των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. Η ως τότε πολύχρονη διαδρομή του στις μυστικές υπηρεσίες σταμάτησε ξαφνικά και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, υπήρξαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. «Έχουν ακουστεί πολλά. Αυτό που φαίνεται να έγινε είναι να χρησιμοποιήθηκε άκομψα έγγραφο ή πληροφορία από κάποιον αξιωματούχο της κυβέρνησης. Οι Αμερικανοί εντόπισαν από πού έγινε η διαρροή και προχώρησαν στη σύλληψη», μας ανέφερε στέλεχος της ΕΥΠ. Τότε κάποιοι καταλόγισαν το λάθος στην υφυπουργό Βιργινία Τσουδερού. Η ίδια όμως έλεγε πως ποτέ δεν γνώριζε την ύπαρξη του πράκτορα και ότι δεν γνώριζε από πού προέρχονταν οι πληροφορίες. Γεγονός όμως παραμένει ότι η ΕΥΠ με τον Λάλα έχασε έναν από τους πιο χρήσιμους πληροφοριοδότες της.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 1985, άλλος ένα «πράκτορας» της ΕΥΠ «κάηκε» από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Ντάνος Κρυστάλλης, πρώην γραμματέας της νεολαίας ΕΔΑ είχε προσεγγιστεί από τον τότε αρμόδιο του τμήματος Τρομοκρατίας της ΕΥΠ, Γιάννη Αλεξάκη, και πήρε την εντολή να παρεισφρήσει στη 17Ν. Βρέθηκε όμως ανάμεσα στον «κρυφό» εμφύλιο πόλεμο της ΕΥΠ με τις μυστικές υπηρεσίες της Αστυνομίας (δεν υπήρχε τότε η Αντιτρομοκρατική) και παρότι ο Κρυστάλλης -σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας- ειδοποιούσε τους αξιωματικούς της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες, συνελήφθη ως τρομοκράτης. Μπορεί στη συνέχεια να αθωώθηκε από τη δικαιοσύνη, όμως εκείνο που παραμένει είναι ότι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλεξάκη, είχε φτάσει στον «προθάλαμο της 17Ν»… εξουδετερώθηκε λόγω της διαμάχης για επικράτησης της μια υπηρεσίας έναντι της άλλης.

Παγκόσμια πρωτοτυπία όμως αποτελεί μέχρι σήμερα και η υπόθεση του πράκτορα Σάββα Καλεντερίδη ο οποίος, σύμφωνα με το τότε υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, αυτοαποκαλύφθηκε. Παρότι ο υπουργός έκανε δηλώσεις ότι η χώρα μας δεν είχε καμιά ανάμειξη στην υπόθεση Οτσαλάν, ο τότε ταγματάρχης «κατηγορείται» γιατί παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό όπου αποκάλυψε την ιδιότητά του και την αποστολή του. Εν συνεχεία αποστρατεύτηκε και η υπόθεση έκλεισε.

Πηγή εφημ. "Παρασκευή και 13"
kostasxan.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 21.00 ΤΟ EL CLASSICO
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 21.00 ΤΟ EL CLASSICO
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ