2014-04-24 11:51:30
Φωτογραφία για Θέμα λεπτών το άνοιγμα του βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής
Θέμα λεπτών και ούτε καν ώρας φαίνεται πως θα είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας το οποίο είναι προγραμματισμένο για σήμερα. Το βιβλίο για το νέο πενταετούς διάρκειας ομόλογο αναμένεται να ανοίξει σήμερα γύρω στις 12.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα μεταφραστεί και σε ένα καλό επιτόκιο μεταξύ 4,35% και 4,5%. Χαμηλότερα δηλαδή και απ' αυτό της πρόσφατης ομολογιακής έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως το πρωί, στο premarket, υπήρχαν προσφορές 2,4 δισ ευρώ, δηλαδή 3 φορές πάνω απ' τα 750 εκατ. ευρώ που έχει θέσει στόχο να αντλήσει η Διοίκηση της Εθνικής.

Σημειώνεται πως η άντληση 750 εκατ. ευρώ θεωρείται μικρή έκδοση για τα διεθνή δεδομένα, ενώ το επιτόκιο θεωρείται εξαιρετικά δελεαστικό ειδικά μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας με αποτέλεσμα οι fund managers να σπεύδουν να τοποθετηθούν με μεγάλες εντολές προκειμένου να λάβουν κατά την εκκαθάριση όσο το δυνατόν μεγαλύτερες θέσεις.


Την ίδια ώρα ωστόσο κατά μία εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετατίθεται η διαδικασία του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας καθώς όπως όλα δείχνουν το Roadshow της διοίκησης στις ξένες αγορές θα διαρκέσει συνολικά τρεις εβδομάδες αντί για δύο που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Η μικρή αυτή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Διοίκηση θέλει να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεσμικούς ξένους επενδυτές τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της τράπεζας.

Έτσι λοιπόν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα πραγματοποιηθεί 14 - 16 Μαΐου αντί για 6 - 8 Μαϊου που είχε προκαθορισθεί.

Ωστόσο οι πληροφορίες του Newmoney.gr αναφέρουν πως στην περίπτωση όμως που η Διοίκηση είναι ικανοποιημένη απ' το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα βρει τότε δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να ανοίξει όπως είχε προκαθορισθεί στις 6 - 8 Μαϊου.

Ήδη επιχειρήθηκαν κάποιες πρώτες επαφές με ξένους επενδυτές στο περιθώριο του Roadshow στο Λονδίνο για την ομολογιακή έκδοση που προωθείται αν και η Διοίκηση προγραμματίζει νέο γύρο ειδικών παρουσιάσεων για την αύξηση κεφαλαίου.

Το ενδιαφέρον πάντως για τις ελληνικές τράπεζες είναι δεδομένο, όπως εξάλλου δείχνει και η χθεσινή έκθεση της BofA Merrill Lynch. Μεταξύ άλλων προβλέπει ανάκαμψη στις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών κι εκτιμά ότι αυτές είναι ικανοποιητικά ανακεφαλαιοποιημένες για να βοηθήσουν στην ελληνική ανάκαμψη. Για την Εθνική δε προσαρμόζει την τιμή στόχο στα 3,42 ευρώ αναβαθμίζοντας τη σύσταση της σε "Ουδέτερη".

Όπως σημειώνει εξάλλου η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της και θα της προσφέρει σημαντικά "μαξιλάρια ασφαλείας".

Γεγονός πάντως είναι πως η αύξηση κεφαλαίου παράλληλα θα σηματοδοτήσει και τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank και την ισχυρή παρουσία της Εθνικής στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις που έχουν υπάρξει. 
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ