2014-04-24 12:05:13
Φωτογραφία για Σαν στο σπίτι του ο Μπάιντεν στο Κίεβο
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΜΟΣΧΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Της ΚΑΤ. ΤΖΑΒΑΡΑ 

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα Ρωσίας-Δύσης στην ουκρανική κρίση, με τη μετατόπιση προς τη μια ή την άλλη πλευρά να μη βγάζει εύκολα νικητή ή να μην είναι τελικά και αυτό που έχει σημασία.

«Χειροκροτήστε με μετά», μοιάζει να λέει ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός, πίσω από την πλάτη του Αμερικανού προέδρου Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος από το Κίεβο, δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ουκρανική πλευρά και ζητεί από τη Μόσχα έμπρακτη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα της Γενεύης, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει νέο πακέτο αρωγής.

Τάφο της συμφωνίας χαρακτηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος τις ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων. Η Μόσχα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επίδραση νέων κυρώσεων από τη Δύση, διατείνεται ο Ρώσος πρωθυπουργός.


Ο αντιπρόεδρος

«Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει "να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες" στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διότι διαφορετικά κινδυνεύει με "περισσότερη απομόνωση"», προειδοποίησε από το Κίεβο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ τόνισε αναφερόμενος στους Ρώσους ότι «είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος», είπε.

Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρισκόταν στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο αρωγής στην Ουκρανία, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσουν στην οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση.

Αν και είναι μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ουκρανίας, το πακέτο, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, αποτελεί σαφή ένδειξη υποστήριξης προς τις νέες αρχές, μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο προέδρου και τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου και των προεδρικών υποψηφίων, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε πως πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς.

Οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στόχος δεν είναι οι κυρώσεις αλλά η αποκλιμάκωση».

Οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία «είναι ο τάφος» της συμφωνίας της Γενεύης που αναμενόταν ότι θα βοηθούσε στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε χθες την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης, που είχε ανασταλεί πριν από το Πάσχα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατήγγειλε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία για να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει. Κάλεσε επιπλέον τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σε μια κίνηση καθησυχασμού των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ μετά την προσάρτιση της χερσονήσου από τη Ρωσία.

Ο Μεντβιέντεφ

Βρυχηθμοί έπαρσης ήρθαν από την πλευρά της Μόσχας, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να δηλώνει ότι η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του θα στραφεί προς ανατολάς για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. «Δεν θα μειώσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, αλλά αν οι δυτικοί εταίροι μας κάνουν αυτό το λάθος, η εντατική δουλειά σε άλλες αγορές θα μειώσει τις απώλειες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, την Ινδία και την Κίνα, μεταξύ άλλων.

Χθες και η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε έκκληση να υπάρξει, ταχύτατα, εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

(Πηγές: Reuters- AFP-BBC-ΑΠΕ)

 http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=426964
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ