2014-05-22 17:52:04
Φωτογραφία για Δείτε ποια είναι τα πρώτα σημάδια ίωσης σε ένα μωρό
Τα μωράκια αρρωσταίνουν πολύ συχνά, περίπου 8 με 10 φορές το χρόνο, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένες να... αναγνωρίζουμε τα πρώτα σημάδια που προειδοποιούν για το κρυολόγημα. Ποια είναι όμως αυτά;

Πυρετός

Ο πυρετός δε θα πρέπει να μας ανησυχεί. Αντίθετα είναι ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι ο οργανισμός του μωρού έχει ενεργοποιηθεί για να καταπολεμήσει το μικρόβιο ή τον ιό. Αν ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38 °C και δεν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως εμετός και διάρροια, δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων. Αντίθετα όμως αν ο πυρετός αυξάνετε και συνοδεύετε με μεγάλη αδιαθεσία και από τα συμπτώματα που αναφέραμε θα πρέπει να συμβουλευτείτε απαραίτητα κάποιον παιδίατρο.

Συνάχι

Η μπουκωμένη μυτούλα είναι συχνό σύμπτωμα έναρξης ενός κρυολογήματος. Αρχικά οι ρινικές εκκρίσεις είναι διάφανες και στη συνέχεια γίνονται κιτρινο-πράσινες. Δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας αλλά δυσκολεύει το μωράκι κυρίως στο φαγητό και στον ύπνο και αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση τους. Για να βοηθήσουμε το μωράκι και να αποσυμφορήσουμε τη μυτούλα του ο πρώτος τρόπος είναι να κάνουμε αρκετές ρινικές πλύσεις την ημέρα με φυσιολογικό ορό. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία του σπιτιού σας.


Χρησιμοποιήστε κάποιον υγραντήρα για να αντιμετωπίσετε την ξηρή ατμόσφαιρα και φροντίστε να αερίζετε τακτικά το δωμάτιο του μωρού. Τέλος, το μωράκι με μπουκωμένη μυτούλα δυσκολεύετε πολύ όταν είναι ξαπλωμένο. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να το ανασηκώνουμε το κεφαλάκι του ελαφρώς με μερικές πετσέτες ή σεντόνια κάτω από το μαξιλάρι του.

Βήχας

Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει βήχα στα μωρά επειδή δε ξέρουν και δε μπορούν ακόμα να φυσήξουν τη μυτούλα τους και μένουν ξαπλωμένα καταπίνοντας τη βλέννα τους. Ο βήχας συνήθως προμηνύει για κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού και μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφύγετε να δίνετε στο παιδί βρογχοδιασταλτικά ή αντιβηχικά σιρόπια χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα κάποιο παιδίατρο.

Πόνος στο αυτί

Όλοι ξέρουμε πως ο πόνος στα αυτιά είναι από τους πλέον επώδυνους για τα μωράκια. Αν λοιπόν τραβάει το αυτάκι του και αν ξεσπάει σε ανεξέλεγκτο κλάμα και ουρλιαχτά, τότε πολύ πιθανόν να υποφέρει από κάποια μορφή ωτίτιδας, που είναι από τις πιο συχνές παθήσεις στα παιδιά. Για να αντιμετωπίσετε την ωτίτιδα σωστά και αποτελεσματικά θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει το είδος της ωτίτιδας και θα χορηγήσει αντιβίωση αν είναι απαραίτητο. Η ωτίτιδα δεν είναι δύσκολο να θεραπευτεί αρκεί να δώσετε μεγάλη σημασία από την αρχή για να μη διαιωνιστεί και εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.

Πονόλαιμος

Η πλειονότητα των πονόλαιμων οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως ένα κρυολόγημα ή η γρίπη. Αν το μωράκι δυσκολεύετε να καταπιεί και εμφανίσει μέτριο πυρετό μάλλον πρόκειται για φαρυγγίτιδα. Αν πάλι εμφανίσει υψηλό πυρετό πρόκειται για αμυγδαλίτιδα. Τόσο η αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή των αμυγδαλών) όσο και η φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του φάρυγγα, δηλ. του λαιμού) είναι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις στο πίσω μέρος του λαιμού και στις 2 περιπτώσεις οι αμυγδαλές διογκώνονται και εμφανίζουν φλεγμονή.

Αν υπάρχουν λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές ή αν οι αμυγδαλές είναι πρησμένες και περιορίζουν το άνοιγμα του λαιμού, καλέστε τον παιδίατρο. Αν οι αμυγδαλές είναι απλά κόκκινες βοηθήστε το μωράκι να αισθανθεί καλύτερα με αναλγητικά φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός, δίνοντας του πολλά υγρά, ελαφρύ φαγητό και με χλιαρά μπάνια ή κομπρέσες για να πέσει ο πυρετός. Αν η φλεγμονή οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό.

mammyland.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ