2012-04-23 10:00:05
Φωτογραφία για Γαλλικές εκλογές: Πρώτος ο αντιμνημονιακός Ολάντ, στο 20% η ακροδεξιά!
Νίκη των Αντιμνημονιακών, κοντά στο 20% η "Χρυσή Αυγή" της Γαλλίας!

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και αντίπαλος των πολιτικών λιτότητας και των Μνημονίων στις Ευρωπαικές χώρες έχει πλέον τον πρώτο λόγο ενόψει του δεύτερου γύρου της 6ης Μαΐου, ενώ δήλωσε ότι θέλει να αναπροσανατολίσει την Ευρώπη προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας έστειλε μήνυμα ότι απορρίπτει την πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν επιβάλει στην Ευρώπη το Βερολίνο και η Αγκελα Μέρκελ και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του Νικολά Σαρκοζί.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ακόμη πιο πιθανή μοιάζει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ διαθέτει πλέον σαφές προβάδισμα, μετά την καθαρή πρωτιά που κατέκτησε χθες 27,5%-28,5% έναντι 26%-27% του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls και αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό αναγκάζει πολλούς να στρέψουν ήδη την προσοχή τους στην επόμενη μέρα, καθώς και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη Γαλλία και για ολόκληρη την Ευρώπη.


Φυσικά, η μάχη θα κριθεί οριστικά μόνο μετά το δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου. Θεωρητικά δε, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, τόσο ο Ολάντ όσο και ο Σαρκοζί δικαιούνται να ισχυρίζονται, ο καθένας για τον εαυτό του, ότι θα είναι νικητές. Ο πρώτος δηλώνει βέβαιος ότι θα λάβει το σύνολο σχεδόν των ψήφων του υποψηφίου του Αριστερού Μετώπου (γύρω στο 11%), κάτι άλλωστε που έχει αποσαφηνίσει και ο ίδιος ο Ζαν-Λικ Μελενσόν, με προεκλογικές και με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, από την πλευρά του, ελπίζει πως η (ακρο)δεξιά και εθνικιστική στροφή που επιχείρησε το τελευταίο διάστημα (και είναι πολύ πιθανό ότι θα ενταθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες), παίρνοντας αποστάσεις από τη Μέρκελ και το Βερολίνο, θα του διασφαλίσει τη στήριξη των οπαδών της Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου εντυπωσίασε με την κατάκτηση της τρίτης θέσης και επίδοση που άγγιξε το 20%, ξεπερνώντας το ποσοστό του πατέρα της στις προηγούμενες εκλογές (10,44%), αλλά και το 2002 (16,86%) ? όταν είχε αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον τότε υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που η ίδια καλέσει σε στήριξη του Σαρκοζί (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο), δεν ελέγχει πλήρως τους ψηφοφόρους της, αρκετοί από τους οποίους μάλλον θα προτιμήσουν την αποχή.

Ο ρόλος του Μπαϊρού

Αντικειμενικά, λοιπόν, ο ρυθμιστικός ρόλος ανήκει στον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος, αν και έχασε πάνω από τη μισή δύναμή του σε σχέση με το 2007 (8%-9% έναντι 18,57%), θα δει τους δύο βασικούς υποψηφίους να... σφάζονται στην ποδιά του για να διασφαλίσουν τη στήριξή του ή, έστω, το κλείσιμο του ματιού προς μια κατεύθυνση. Ήδη, όπως μεταδίδουν κάποια ΜΜΕ, συνεργάτες του Σαρκοζί έχουν προσεγγίσει τον Μπαϊρού, προσφέροντάς του την πρωθυπουργία στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι ψηφοφόροι του είναι διχασμένοι - αν και είναι ελαφρώς περισσότεροι εκείνοι που δήλωσαν ότι κλίνουν προς το νυν πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο από τις κάλπες όσο και από την προεκλογική αντιπαράθεση, κατέστη σαφής η αντίθεση του πλειοψηφικού τμήματος της γαλλικής κοινωνίας στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη. Το επιβεβαιώνει, εξάλλου, η στάση των τριών υποψηφίων που αντιπροσωπεύουν το 60% και πλέον των πολιτών οι οποίοι ψήφισαν χθες: ο Ολάντ επιμένει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο, ο Μελενσόν δηλώνει κάθετα αντίθετος στη λιτότητα, ενώ η Λεπέν έφτασε να υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Ακόμη και ο Σαρκοζί αποφάσισε εσχάτως να αλλάξει ρότα - έστω και αν οι Γάλλοι τελικά τον τιμώρησαν για τις παλινωδίες και τα λάθη του και τον κατέστησαν τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που ηττάται στον πρώτο γύρο.

Το επόμενο διάστημα θα είναι, αναμφίβολα, πολύ ενδιαφέρον για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη Η μάχη του δεύτερου γύρου

Μαρίν Λεπέν: Πηγές του Εθνικού Κόμματος δήλωσαν ότι τόσο ο Φ. Ολάντ όσο και ο Ν. Σαρκοζί «αποτελούν καταστροφή για τη Γαλλία».

Ζαν-Λικ Μελενσόν: Επιβεβαίωσε ότι θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να βοηθήσουν ώστε να απαλλαγεί η Γαλλία από το Σαρκοζί, προαναγγέλλοντας ψήφο στον Ολάντ.

Φρανσουά Μπαϊρού: Δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους δύο μονομάχους προτού λάβει «υπεύθυνη θέση».

Εύα Ζολί: Κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους των Πρασίνων να στηρίξουν Ολάντ.

A' γύρος (εκτίμηση τελικού αποτελέσματος)

1. Φρανσουά Oλάντ: 27,5% - 28,5%

2. Nικολά Σαρκοζί: 26% - 27%

3. Mαρίν Λεπέν: 18,5% - 19,5%

4. Zαν - Λικ Mελενσόν: 10,5% - 11,5%

5. Φρανσουά Mπαϊρού: 8,5% - 9%

6. Eύα Zολί: 2% - 2,2%
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άδωνις:Εύγε Γκλέτσο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άδωνις:Εύγε Γκλέτσο
Εδώ γελάμε...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εδώ γελάμε...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ