2014-05-28 19:15:22
Φωτογραφία για 2014 HONDA CB650F:  ‘Ο Μαχητής των Δρόμων’
Η τετρακύλινδρη οικογένεια CB έχει περήφανη ιστορία που χρονολογείται από το 1969 και την επαναστατική CB750. Όλο αυτό το διάστημα, οι μεσαίες μοτοσυκλέτες της Honda ήταν πάντα στο προσκήνιο χάρη στη εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και χρηστικότητά τους που ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού χαμηλού βάρους και υψηλών επιδόσεων του κινητήρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει μία τάση για μεσαίες μοτοσυκλέτες με μεγαλύτερο κυβισμό από ποτέ. Η Honda αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση και για το 2014 δημιούργησε μία αληθινή, τετρακύλινδρη μεσαία μοτοσυκλέτα υψηλών προδιαγραφών με ξεχωριστό στυλ για μία άνετη, απολαυστική οδηγική εμπειρία σε όλες τις συνθήκες και άριστη σχέση αξίας / τιμής (value for money).

Η CB650F γυρίζει τη σελίδα στη CB600F Hornet και, χωρίς να μοιράζεται κοινά εξαρτήματα, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο. Σχεδιασμένη και εξελιγμένη από λευκό χαρτί όπως την εμπνεύστηκε μία δημιουργική ομάδα νεαρών μηχανικών της Honda – υιοθετεί τελείως διαφορετική φιλοσοφία επιδόσεων. Από την αρχή, στόχος ήταν η αρμονική συνύπαρξη αναβάτη και μηχανής με έμφαση στο ακαταμάχητο στυλ, την ισχυρή ταυτότητα και την ξεκάθαρη άποψη.


Η νέα CB650F θα είναι διαθέσιμη στην Ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας τον Ιούνιο 2014 και η λιανική της τιμή διαμορφώνεται σε €7,990

Teishiro Goto, Large Project Leader CB650F:

«Η CB650F ενσαρκώνει τη χαρά της οδήγησης στον επαρχιακό δρόμο παραμένοντας συναρπαστική και σε διαδρομές πόλης. Αν και σπορτίφ δεν υπονομεύει καθόλου το lifestyle του αναβάτη – είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Όλο και περισσότεροι από τους πελάτες μας, πρωτάρηδες ή βετεράνοι γοητεύονται από αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα και οδηγική αίσθηση και με μεγάλη χαρά τους καλωσορίζουμε στη νέα οικογένεια CB της Honda.»

2. Παρουσίαση

Ο τετρακύλινδρος DOHC 649cc της CB650F είναι νέας φιλοσοφίας και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλή ροπή και απόκριση από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές, κυρίως κάτω από τις 4.000rpm.

Η ομάδα εξέλιξης περιλάμβανε πολλούς μηχανικούς κάτω των 30 ετών με αποστολή να δημιουργήσουν μία μοτοσυκλέτα που θα απευθυνόταν στους νεαρότερους πελάτες. Αυτοί αποφάσισαν από νωρίς ότι ο στόχος της «μέγιστης ισχύος στο κόκκινο» ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης. Σε μία γυμνή μοτοσυκλέτα, η ισχυρή επιτάχυνση από στάση, η ροπή στις χαμηλές/μεσαίες στροφές και η απόκριση στο γκάζι με μεσαίες σχέσεις στο κιβώτιο ήταν κορυφαίες προτεραιότητες.

Η ζωηρή επιτάχυνση πάνω από τις 6.000rpm και – για μειωμένο λειτουργικό κόστος – η οικονομική οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ήταν επίσης σημαντική προτεραιότητα. Ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί ώστε να δείχνει ωραίος χωρίς εξωτερικές σωληνώσεις να κρύβουν τις γραμμές του. Τοποθετημένος ελαφρώς προς τα εμπρός στο πλαίσιο για βέλτιστη κατανομή βάρους, ο κινητήρας αποτελεί πραγματικά την καρδιά της μοτοσυκλέτας.

Το ατσάλινο πλαίσιο δύο δοκών της CB650F προσφέρει βελτιστοποιημένη ακαμψία σε συνδυασμό με τις χυτές πλάκες και το αλουμινένιο ψαλίδι. Το πίσω αμορτισέρ εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι και συνδυάζεται με ένα εμπρός τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm. Οι τροχοί υιοθετούν νέα σχεδίαση έξι ακτίνων. Δύο δίσκοι 320mm μπροστά και ένας δίσκος πίσω 240mm προσφέρουν την απαιτούμενη ισχύ πέδησης, ενώ συνδυάζονται προαιρετικά με το 2-κάναλο ABS.

Προαιρετικά θα διατίθεται και μία έκδοση 35kW για κατόχους άδειας A2, με το ABS στάνταρ.

Οι ζωηρές, επιθετικές γραμμές και ακμές χαρίζουν στην CB650F πραγματική γοητεία, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους, η λεπτή σιλουέτα, η όρθια θέση οδήγησης και το μεγάλο τιμόνι παρέχουν άριστο έλεγχο. Την τελική πινελιά προσφέρει η Λευκή-Κόκκινη-Μπλε βαφή που παραπέμπει στο HRC.

3. Βασικά Χαρακτηριστικά

3.1 Κινητήρας

Ο υγρόψυκτος κινητήρας της CB650F χρησιμοποιεί συμπαγή εσωτερική δομή, διάταξη εξατάχυτου κιβωτίου, και τους τέσσερις κυλίνδρους να τοποθετούνται υπό κλίση 30°. Η κυλινδροκεφαλή του 16-βάλβιδου DOHC, συνδυάζεται με άμεση ενεργοποίηση των βαλβίδων και χρονισμό που προσφέρει υψηλή ροπή και οδηγησιμότητα κάτω από τις 4.000rpm.

Η διάμετρος και η διαδρομή είναι αντίστοιχα 67mm x 46mm. Η βελτιστοποίηση του μήκους της μπιέλας έχει μειώσει την πλευρική δύναμη σε κάθε έμβολο και οι οπές ‘αναπνοής’ στα τοιχώματα του στροφαλοθαλάμου μεταξύ των κομβίων μειώνουν τις απώλειες άντλησης καθώς οι στροφές αυξάνονται. Τα έμβολα εξελίχθηκαν μέσω υπολογιστή - Computer Aided Engineering (CAE) και οι ασύμμετρες ποδιές ελαχιστοποιούν την επαφή με τα τοιχώματα και μειώνουν την τριβή. Μεταλλικές ενισχύσεις (νεύρα) στην εξωτερική επιφάνεια των χιτωνίων των κυλίνδρων μειώνουν την κατανάλωση λαδιού (και την τριβή) με βελτιωμένη μεταφορά θερμότητας.

Μία αθόρυβη καδένα εκκεντροφόρων μειώνει τις απώλειες τριβής χρησιμοποιώντας επίστρωση Βαναδίου στους πείρους και η αντλία νερού – σχεδίαση μέσω μελέτης ροής υγρών CAE – είναι συμπαγής, ελαφριά και αποδοτική.

Η μέγιστη ισχύς των 64kW επιτυγχάνεται στις 11.000rpm με η μέγιστη ροπή των 63Nm στις 8.000rpm. Ο κινητήρας λειτουργεί ομαλά σε όλη την κλίμακα στροφών, με το χαρακτήρα και τον ήχο ενός εν σειρά τετρακύλινδρου.

Τα εσωτερικά κανάλια υγρόψυξης από την κυλινδροκεφαλή στους κυλίνδρους κατήργησαν τα εξωτερικά που συνήθως απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το μινιμαλιστικό, κομψό και λειτουργικό στυλ του κινητήρα. Η διάταξη του φίλτρου λαδιού (πίσω από τον κινητήρα) και το ψυγείο λαδιού (εμπρός αριστερά) σε συνδυασμό με τα εσωτερικά κανάλια λαδιού συμβάλλουν σε ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα, επιτρέποντας τη χρήση μιας εντυπωσιακής πολλαπλής 4-2-1 και εξαγωγής από τα δεξιά.

Επηρεασμένη έντονα από την πρώτη Honda 1974 CB400/4, η σχεδίαση χρησιμοποιεί βελτιστοποιημένο μήκος και διάμετρο σωλήνων, αλλά και πατενταρισμένα εσωτερικά διαφράγματα που ελέγχουν τη ροή των καυσαερίων για βελτιστοποίηση της ροπής. Το σιλανσιέ – με καταλύτη 400 κυψελών – συμβάλλει στη συγκέντρωση των μαζών.

Ο ψεκασμός PGM-FI τροφοδοτείται μέσω ενός φιλτροκουτιού καθέτου ροής και φιλτροχοάνων (30mm) υψηλής ροής, ώστε η διαδρομή του εισερχόμενου αέρα να είναι όσο πιο ευθεία γίνεται. Η λειτουργία βασίζεται σε πληροφορίες από τέσσερις αισθητήρες στις πεταλούδες των 32mm για ακριβή απόκριση στο γκάζι. Η προσεκτική τοποθέτηση των πεταλούδων υπό γωνία συνεισφέρει στο μικρό πλάτος του πλαισίου, βελτιώνοντας την οδηγησιμότητα.

Για να επιτυγχάνεται καλή οικονομία καυσίμου με σταθερό γκάζι (ταξίδι με υψηλότερες ταχύτητες) ο χρονισμός με σύντομη επικάλυψη των βαλβίδων συνδυάζεται με εξατομικευμένη χαρτογράφηση ανάφλεξης. Με κατανάλωση 21km/l (WMTC mode), αυτονομία ξεπερνά τα 350km.

3.2 Πλαίσιο

Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου διαμάντι φέρει δυο κεντρικές ελλειπτικές δοκούς 64mm x 30mm. Η ακαμψία του έχει προσαρμοστεί προσεκτικά – όντας πολύ πιο στιβαρό γύρω από το λαιμό και πιο εύκαμπτο στις δοκούς – ώστε να προσφέρει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και τη σωστή πληροφόρηση στον αναβάτη. Η γωνία κάστερ των 25.5° συνδυάζεται με ίχνος 101mm και μεταξόνιο 1.450mm. Το βάρος, πλήρως υγρών, είναι 206kg (ABS: 208kg).

Οι πλάκες έδρασης του ψαλιδιού πρώτα σφυρηλατούνται και μετά συγκολλούνται, ενώ το αλουμινένιο ψαλίδι «βαρυτικής χύτευσης» φέρει καμπύλη πάνω από το σιλανσιέ στη δεξιά πλευρά. Το αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση σε 7 θέσεις εδράζεται απευθείας στο ψαλίδι. Τόσο το πίσω αμορτισέρ όσο και το τηλεσκοπικό πιρούνι των 41mm (με διαδρομή 120mm) συνεργάζονται αρμονικά με το πλαίσιο και προσφέρουν ουδέτερη συμπεριφορά σε όλες τις οδηγικές συνθήκες.

Τροχοί έξι ακτίνων από χυτό αλουμίνιο συνδυάζονται με ελαστικά ράντιαλ 120/70-17 μπροστά και 180/55-17 πίσω. Οι κυματοειδείς δίσκοι χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική παραγωγής με τη δικύλινδρη σειρά NC750: Ο πίσω δίσκος των 240mm διαμορφώνεται μέσα στον εμπρός των 320mm, εξοικονομώντας υλικό (και κόστος) για τον πελάτη. Οι διπίστονες εμπρός δαγκάνες και η μονοπίστονη πίσω παρέχουν άφθονη ισχύ ακινητοποίησης, ενώ το 2-κάναλο ABS προσφέρεται προαιρετικά.

Η ‘εμπροσθοβαρής’ σχεδίαση με ελάχιστο ”πρόβολο” εμπρός και πίσω χαρίζουν στη CB650F μυώδη εμφάνιση, έτοιμη για δράση. Το μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου, τα πλαϊνά καλύμματα και το μινιμαλιστικό φέρινγκ προσθέτουν δυναμισμό όπως και η κοντή, κομψή ανοδική ουρά. Καθώς συνδέεται με μεντεσέ στο πίσω τμήμα, το ρεζερβουάρ επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στην κυλινδροκεφαλή για συντήρηση. Τόσο το πίσω φως όσο και τα εμπρός φώτα πορείας φέρουν λυχνίες LED, ενώ ο προβολέας υιοθετεί το χαρακτηριστικό σχήμα V των ‘CB’.

Η ‘φυσική’ θέση οδήγησης είναι σχεδόν όρθια, κάτι που τοποθετεί τον αναβάτη πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Το ψηλό και φαρδύ, σωληνωτό τιμόνι παίζει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ ο συνεπιβάτης μπορεί να κρατιέται άνετα από τον αναβάτη. Το ύψος της σέλας είναι 810mm και το μικρό πλάτος βοηθά τον αναβάτη να φτάνει εύκολα στο έδαφος.

Το «καντράν» αποτελείται από δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες. Στα αριστερά βρίσκεται το στροφόμετρο και το ταχύμετρο, στα δεξιά ο δείκτης καυσίμου, το ρολόι, ο χιλιομετρητής και οι ενδεικτικές λυχνίες. Και οι δύο πλευρές φέρουν λευκό κρυφό φωτισμό. Ένα συμπαγές κλειδί κεντρικού διακόπτη με κυματοειδή σχεδίαση προσφέρει βελτιωμένη προστασία και μειώνει τις πιθανότητες παραβίασης.

Η CB650F θα διατίθεται με τις εξής χρωματικές επιλογές:

Pearl Metalloid White (Tricolour)

Pearl Himalayas White

Matt Gunpowder Black Metallic

Sword Silver Metallic

Pearl Queen Bee Yellow

4. Αξεσουάρ

Η γκάμα αξεσουάρ που διατίθεται με την CB650F, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Κεντρική μπαγκαζιέρα 35L

Σάκο σέλας

Σχάρα

Πίσω φτερό Carbon-look (hugger)

Καρίνα Carbon-look

Κάλυμμα σέλας Carbon-look

Εμπρός λασπωτήρα Carbon-look

Ζελατίνα Carbon-look

Προστατευτικά στροφαλοθαλάμου

Θερμαινόμενα γκριπ

Paddock σταντ

Συναγερμό

5. Specs

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση

* Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι τιμές που διατίθενται συνιστούν αποτελέσματα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από την WMTC. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ