2014-05-28 19:44:04
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: Κάμψη στις εξαγωγές των μεγαλύτερων οικονομιών
Οι εξαγωγές των μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών μειώθηκαν απότομα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με... στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία εγείρουν αμφιβολίες για την ευρωστία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές των χωρών της Ομάδας των επτά μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G7) και της ομάδας BRICS - Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής - μειώθηκαν συνολικά κατά 2,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εισαγωγές των ίδιων χωρών υποχώρησαν κατά 0,1% την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το διεθνές εμπόριο είχε ένα αργό ξεκίνημα φέτος, παρά τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και άλλων για επιστροφή σε μια σημαντική ανάπτυξη έπειτα από αρκετά δύσκολα χρόνια.


Το Ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής - ένα κρατικό ινστιτούτο που συλλέγει στοιχεία από όλο τον κόσμο - ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ευρύτερος δείκτης που χρησιμοποιεί έδειξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο.

«Οι ενδείξεις που έχουμε τώρα δείχνουν ότι δεν επίκειται ισχυρή ανάκαμψη (του παγκόσμιου εμπορίου)» δήλωσε ο επικεφαλής των στατιστικών για το εμπόριο του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Ασφαλώς, μπορείτε να θεωρήσετε ότι, εάν υπήρχε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη, τα στοιχεία θα ήταν ισχυρότερα απ' ό,τι τώρα».

Ο ΠΟΕ αύξησε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή του για την αύξηση του διεθνούς εμπορίου φέτος στο 4,7%, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα βοηθούσε το παγκόσμιο εμπόριο. Προειδοποίησε, όμως, επίσης ότι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η κρίση στην Ουκρανία, και άλλα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο την πρόβλεψη αυτή, όπως και η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΟΟΣΑ έδειξαν ότι μεταξύ των χωρών της G 7 και των Brics μόνο η Γερμανία και η Ιταλία σημείωσαν αύξηση των εξαγωγών τους.

Στις ΗΠΑ, ο βαρύς χειμώνας έπληξε τις αλυσίδες προσφοράς και συνέβαλε στη μείωση των εξαγωγών κατά 1,3%, αν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% στην ίδια περίοδο.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο.

Στην Κίνα, οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση 7,3%, λόγω της καταστολής του φαινομένου της υπερτιμολόγησης των εξαγωγών, στην οποία προσέφευγαν οι επιχειρήσεις της χώρας για να παρακάμπτουν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Στη Ρωσία, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν 3%, όσο μειώθηκαν και οι εξαγωγές της Ινδίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ