2014-06-07 07:54:01
Φωτογραφία για Παιχνίδι με την Στρατιά του Αιγαίου κάνει η Τουρκία
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Επανέρχεται - δια της οδού της Τουρκικής Βουλής - το θέμα της κατάργησης του Αρχηγείου της Στρατιάς του Αιγαίου στο πλαίσιο της συζητούμενης από ετών  περαιτέρω αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, κ. Ουμούτ Οράν με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, ζήτησε διευκρινήσεις για τους ισχυρισμούς που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας ότι θα κλείσει το Αρχηγείο της Στρατιάς Αιγαίου και ότι το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής θα υπαχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

H ερώτηση - με την οποία συγκεκριμένα ο κ. Οράν  ρωτάει αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η πληροφορία ότι θα διαλυθεί το αρχηγείο της στρατιάς Αιγαίου- έκανε αίσθηση  και η έκδοση Σμύρνης της Zaman την προβάλει με τον τίτλο «Θα κλείσει το αρχηγείο της Στρατιάς Αιγαίου;»  


Το σχέδιο την Νέας Δομής

Να σημειωθεί ότι η τελευταία σχετική αναφορά στον τύπο ήταν στο τέλος Απριλίου όταν είχε γραφεί πως σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Τουρκος πρόεδρος Abdullah Gül ενημερώθηκε κατά τη τότε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  για την προωθούμενη -από την κλιμακωτά προωθούμενη το 2006-αναδιοργάνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που μεταξύ άλλων στην τρέχουσα φάση  προβλέπει :

α) την ενοποίηση των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών και Αμφίβιων Δυνάμεων υπό το τουρκικό Γενικό Επιτελείο,

 β) την ανασυγκρότηση των 4 Στρατιών σε 2 (συγχώνευση της 1ης Στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου σε μία «Δυτική Στρατιά» με έδρα την Κωνσταντινούπολη και της 2ης και 3ης Στρατιάς σε «Ανατολική Στρατιά» με έδρα τη Μαλάτεια) και

 γ) τη μετεξέλιξη τμήματος της Χωροφυλακής σε Συνοριοφυλακή. 

Θέμα είχε εγερθεί και το 2011 όταν ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ  κ. Χουσεΐν Τσελίκ, φέρεται να είχε πει σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ", ότι συζητείται,μεταξύ άλλων, η κατάργηση της "Στρατιάς του Αιγαίου"- που όμως το διέψευσε.

Τι είχε γράψει  η "Ραντικάλ" το 2011

Τότε λοιπόν  ο κ.Τσελίκ φέρεται να είχε πει ότι "η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχθεί στον ψυχρό πόλεμο" και ότι "ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο".Η εφημερίδα έγραψε  για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος για να προχωρήσει η απο-στρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής σκηνής, με σημαντικότερα την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου στο υπουργείο Άμυνα, την κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων ,το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, τη μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, τη μείωση της θητείας, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις Στρατιές, τις αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές, την κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων στις εθνικές επετείους, την κατάργηση του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας στα σχολεία, την αναθεώρηση ύπαρξης και λειτουργίας του Ιδρύματος Aλληλοβοηθείας Στρατού ( OYAK), την εφαρμογή της αρχής VET (Αποτελεσματικότητα, Αποδοτικότητα και Λιτότητα) στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.κ. ά.

Η "Ραντικάλ" πρόβαλε  τις δηλώσεις Τσελίκ με κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο" και τον υπότιτλο "Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη "Ραντικάλ": Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου". .

...

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσελίκ  διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί "κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου" και ότι αυτό "ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος, σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις" και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι "πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές".Καί σημείωσε ότι ήταν προσωπικές απόψεις. όπως και ότι "όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας'' και ως . βουλευτής τα θέτει υπό συζήτηση .Πάντως αν δει κανείς σήμερα μια σειρά κινήσεων μπορεί να πεί  ότι η δέσμη αυτή αποτελούσε πράγματι κυβερνητική ατζέντα...

Λίγο αργότερα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Οζέλ, ανέφερε ότι δεν σχεδιάζεται, στη φάση αυτή, η κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου (Δ΄ Στρατιά) και  τόνισε ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επανεξετάζουν συνεχώς τη δομή τους, με βάση τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανάγκες ασφάλειας, την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις απειλές. Υπό την έννοια αυτή, οι αναγκαίες ρυθμίσεις εντάσσονται στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό"...

Η "επιθετική στρατιά"

Η Στρατιά του Αιγαίου δημιουργήθηκε το 1974-75 μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της Στρατιάς. Και πράγματι, στις 2 Μαΐου του 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η νέο Στρατιά του Αιγαίου (Ege Ordusu, πρώην 4η Στρατιά) με έδρα τη Σμύρνη ως Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός του Τουρκικού Στρατού με Ζώνη Ευθύνης τα παράλια της Μικράς Ασίας. Υπάγονταν απ' ευθείας στο Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού,ενώ ανέλαβε  ταυτόχρονα και τη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων που εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο  ένα χρόνο νωρίτερα. Πρώτος διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου ανέλαβε ο αντιστράτηγος Kenan Evren που ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980.

Η επιχειρηματολογία που επικαλέστηκε η Αγκυρα ήταν ''νομική'' διότι,λέει η Ελλάδα προχώρησε σε στρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Τι έδειξε η Efes 2014

Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα. Έχει ,εκτός από τον Αττίλα,πολλές μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού και Πυροβολικού, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, ενώ υποστηρίζεται από το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην Σμύρνης.Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει τη διοίκηση της Tαξιαρχίας Αμφίβιων Δυνάμεων  που εδρεύει μαζί με τη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων στο ναύσταθμο Φώκαιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Στρατιά Αιγαίου έχει ήδη συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Αιγαίου- κάτι που φαίνεται και από την ανάλυση των ασκήσεων όπως πχ της Efes, όπως ήδη έγραψε το OnAlert. 

Απλή συγχώνευση...

Kλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι και τωρα δεν μιλάνε - αν μιλάνε...- για της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά για  συγχώνευσή της με την - πανίσχυρη - 1η Στρατιά δημιουργώντας  την λεγόμενη «Δυτική Στρατιά» με έδρα την Κωνσταντινούπολη ...

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/paixnidi-me-tin-stratia-toy-aigaiou-kanei-i-tourkia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ