2014-06-12 22:07:02
Φωτογραφία για FT : Ο κίνδυνος τριχοτόμησης στο Ιράκ
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η αιφνίδια «ανάφλεξη» στην Μ. Ανατολή, καθώς ο φανατισμός φέρνει το Ιράκ στα πρόθυρα του πολέμου. Στα χέρια των ανταρτών η καίρια πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ, μετά την Μοσούλη. Νέος στόχος η Βαγδάτη.

Το Ιράκ κύλησε ακόμα πιο βαθιά σε έναν αιματηρό σεχταριστικό πόλεμο την Πέμπτη, καθώς κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν πως έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μετά την κατάρρευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων – όπως έγινε και την Τρίτη στην Μοσούλη - οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, βγήκαν από την περιοχή τους στο Βορρά για να καταλάβουν το Κιρκούκ, μια κίνηση που πολλοί βλέπουν σαν προμήνυμα του κατακερματισμού του Ιράκ σε τρεις εθνικές και σεχταριστικές περιοχές.

«Ολόκληρο το Κιρκούκ έχει πέσει στα χέρια των Πεσμεργκά» δήλωσε εκπρόσωπος των Κούρδων στο πρακτορείο Reuters «Κανένας στρατιώτης του ομοσπονδιακού στρατού δεν έχει απομείνει στο Κιρκούκ» πρόσθεσε.


Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ενός εθελοντικού στρατού που θα πολεμήσει τις ισλαμικές ομάδες που εισβάλλουν στην χώρα και ένας πανίσχυρος Σίιτης κληρικός ζήτησε τη δημιουργία νέων στρατιωτικών σωμάτων για την υπεράσπιση των ιερών πόλεων.

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες κατατροπώθηκαν από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (IKIL) στην πόλη της Μοσούλης, προετοιμάζουν σύμφωνα με το παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο επιχείρηση αντεπίθεσης. Ο πρωθυπουργός Μαλίκι προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων που ελέγχονται από τους αντάρτες να μείνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια, σε ένα σημάδι ότι μπορεί να ακολουθήσουν αεροπορικές επιθέσεις.

.

Περισσότερα  Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ