2014-06-14 17:59:05
Φωτογραφία για Τι κρύβεται πίσω από την αναβολή των εγκαινίων του Ξενώνος Ορειβατών στο Γούμερο
Με μια άκρως αποκαλυπτική επιστολή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός αναφέρει όλο το ιστορικό (στο σκέλος που τον αφορά) της δωρεάς 150.000 λιρών των  ομογενών του Λονδίνου που συγκεντρώθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2007 για τους κατοίκους του Γουμέρου.

Ειδικότερα ο κ. Γερμανός επισημαίνει:

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα στην ΠΑΤΡΙΣ της 11-6-2014 το σχόλιό σας, που αναφέρεται  στην αναβολή των εγκαινίων του Ξενώνος Ορειβατών στο Γούμερο, αλλά και σε κάποιες διαδόσεις τρίτων ότι η ταπεινότης μου υπήρξε η αιτία της αναβολής του Ξενώνος.

Σ’ αυτά  θέλω  εν πρώτοις να σας είπω, ότι  το δημοσίευμά σας  περιέχει  κάποιες αλήθειες, αλλ’όχι την πλήρη αλήθεια . Δια τούτο επερίμενα τώρα δύο ημέρες δια να ιδώ την αντίδρασι των υπευθύνων της ανεγέρσεως του Ξενώνος και να βάλουν τα πράγματα στην αληθινή  τους θέσι. Δεν απάντησαν .

Αναγκάζομαι λοιπόν εγώ  με αφορμή το σχόλιο της Εφημερίδος ΠΑΤΡΙΣ  να σας είπω δημοσίως πλέον πως έχει κατά  την άποψίν μου το όλον θέμα  και να σας αποκαλύψω τα πραγματικά αίτια της αναβολής των εγκαινίων του Ξενώνος Ορειβατών στο Γούμερο, ώστε να μάθουν όλοι οι Ηλείοι και κάθε αρμόδιος πως έχει η  πλήρης αλήθεια .


1. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Βρετανίας κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  με το από 7-5-2009 Γράμμα του αυτοβούλως μου εγνώρισε  την συγκέντρωσι από Ομογενείς της Αρχιεπισκοπής του χρηματικού ποσού περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) λιρών Αγγλίας, δια τους πυροπαθείς της Ηλείας του 2007 και την επιθυμία τους δια  των χρημάτων  αυτών να αναγερθή Πολιτιστικό Κέντρο στην πυρόπληκτη  Ενορία Γουμέρου  της Μητροπόλεώς μας, με ταυτόχρονο δε Γράμμα του προς τον Ομογενή Εκπαιδευτικόν εκ  Γουμέρου κ.Δημήτριον Αντωνακόπουλον, κάτοικον Λονδίνου,  το οποίον  και ταυτοχρόνως μου εκοινοποίησε,   ώριζε  αυτόν σύνδεσμον αυτού  και εμού δια την υλοποίησι του έργου.

Ειδικώτερα  στο  Γράμμα του αυτό μεταξύ άλλων μου έγραφε τότε ο άγιος Θυατείρων: «Θα ήθελα εν προκειμένω να έχω και την δική σας υπεύθυνη γνώμη και ευλογία. Εάν εσείς είστε σύμφωνος, τότε θα δοθούν τα χρήματα όπου εσείς μας υποδείξετε, με την δική σας επίβλεψη και των άλλων παραγόντων της περιοχής να υλοποιηθή τούτο το έργον... Αυτά ήθελα να σας γνωρίσω και είμαι βέβαιος ότι με την δική σας εγνωσμένη αγάπη και φροντίδα, όλα θα γίνουν κατ’ ευχήν για το καλό των ανθρώπων της περιοχής και για την δόξα του εν Τριάδι Θεού και της τοπικής Κοινωνίας».

2. Η ταπεινότης μου αμέσως ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2177/15-5-2009 γράμμα μου του  εγνώρισα την αποδοχή της προτάσεώς του  και επιπλέον του εγνώρισα :

α.Ότι προς τούτο θα δωρήσω στην ενορία  οικόπεδον της Μητροπόλεώς μας  στο Κέντρο του χωριού Γουμέρου δια την ανέγερσι του Πολιτιστικού Κέντρου της Ενορίας .

β. Ότι παρεκάλεσα τον τότε Δήμαρχο Ωλένης κ. Παναγόπουλο και ετοίμασε  Τοπογραφικό  του οικοπέδου και σχέδια  του  Πολιτιστικού   Κέντρου. Και .

γ. Ότι επιθυμώ να μου γνωρίση ταχυδρομική Διεύθυνσι η FAX του κ. Αντωνακόπουλου δια την μεταξύ μας επικοινωνία. Αλλά   απάντησί  του ΔΕΝ έλαβα.

3. Εν τω μεταξύ με το από 15-5-2009 γράμμα μου προς τον Εφημέριον Γουμέρου τον παρακαλούσα να μου ορίση δύο ονόματα από το χωριό (Γούμερο), ώστε να συγκροτήσω σχετική Επιτροπή.(Έχω στα χέρια μου θετική απάντησι του ιερέως και απόφασι του Τοπικού Συμβουλίου Γουμέρου).

Έτσι, σύμφωνα με τα εν Ελλάδι Νομοκανονικά δεδομένα,   με την υπ’αριθμ. 6/13-8-2009 Πράξι  μου απεφάσισα την ανέγερσιν Ενοριακού Πολιτιστικού  Κέντρου Γουμέρου σε οικόπεδο δωρεάς της Ιεράς Μητροπόλεως και ώρισα υπό την Προεδρίαν μου πενταμελή  Επιτροπήν υλοποιήσεως του έργου τούτου.

Την απόφασί μου αυτήν ανεκοίνωσα εις τα διορισθέντα Μέλη και εις τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Θυατείρων. ΟΥΔΕΜΙΑ απάντησι έλαβα.

4. Με το από 19-11-2009 γράμμα μου προς τον Σεβασμιώτατον Θυατείρων  τον  ενημέρωσα,  ότι διεδίδετο εν αγνοία εμού πως  θα κατασκευασθή στο Γούμερο όχι Πολιτιστικό  Κέντρο αλλά  ανοικτό Θέατρο ( έχω στα χέρια μου και σχετική επιστολή του κ.Αντωνακόπουλου  προς τον Δήμαρχο  και το Τ. Συμβούλιο Γουμέρου). Όμως ούτε και σ’ αυτό το γράμμα ο άγιος Θυατείρων μου απάντησε.

5. Μετά από τις συνεχείς οχλήσεις μου δια το θέμα τούτο  προς  τον Σεβασμιώτατον Θυατείρων ( σε εόρτιες κάρτες μου και με τον  κοινόν μας φίλον Θεολόγον αείμνηστον τώρα Ιωάννην Μπιλάλη ), δια του από 30-5-2012 Γράμματός του, μετά τριετία δηλαδή από το πρώτο του Γράμμα και μετά πέντε χρόνια από τις φωτιές του 2007, ο Σεβασμιώτατος  Θυατείρων με καθησύχαζε, γραφοντάς μου μεταξύ άλλων και τα εξής : «Αναφορικώς δε προς τα συλλεγέντα χρήματα των πυροπαθών δια την Θεόσωστον Επαρχίαν υμών, ταύτα έχουν ήδη αποσταλή εις Ελλάδα αναμένομεν δε από τον αυτόσε αντιπρόσωπον ημών ενημέρωσιν επί του εν λόγω θέματος, ευθύς δε ως έχωμεν την σχετικήν αναλυτικήν έκθεσιν αυτού, θα ενημερώσωμεν υμάς πάραυτα. Τα συλλεγέντα χρήματα ευρίσκονται εν ασφαλεία εις την Τράπεζαν, ( δεν αναφέρει όμως  ούτε σε ποιά  Τράπεζα ευρίσκονται   ούτε τον  αριθμό Λογαριασμού,  αλλ  οὔτε  και τον δικαιούχον και το κατατεθέν  ποσόν ),  αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίαι δια την διάθεσίν των». Αλλά μέχρι  σήμερα ενημέρωσι δεν μου έγινε .

Δια τούτο διερωτώμαι : Τι είδους ενημέρωσι επερίμενε ο άγιος Θυατείρων, αφού ο κ. Αντωνακόπουλος διαμένει σχεδόν συνεχώς στο Λονδίνον, ενώ εγώ  ενημέρωνα τον Σεβασμιώτατον Θυατείρων  ότι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα δια την υλοποίησι του έργου; Και πως ο κ.Αντωνακόπουλος εύρισκε δυσκολίες αναλήψεως των χρημάτων, αφού ο Σεβασμιώτατος είχε δηλώσει στο σχετικό γράμμα  του ότι εις εμέ θα  αναθέση την διαχείρισί τους.  Και αφού ο κ. Αντωνακόπουλος εύρισκε δυσκολίες, διατί δεν ήρχετο εις συνεννόησι μαζί μου δια την λύσιν του προβλήματος;  Αντιφατικά και περίεργα πράγματα. Ένοιωθα ότι εμπαίζομαι, αλλ’ υπέμενα  δια   το  καλό  του  Τόπου μας.

6. Έτσι είχαν τα πράγματα, ότε το 2013 , αντί ενημερώσεώς μου από τον Σεβασμιώτατον Θυατείρων η επικοινωνία του κ. Αντωνακόπουλου μαζί μου – σημειώνω ότι στα 5 από τότε χρόνια ο κ. Αντωνακόπουλος μία φορά με συνάντησε στο εν Πύργω Γραφείο μου εθιμοτυπικά το Καλοκαίρι του 2009, αν θυμάμαι καλά και έκτοτε  ΟΥΔΕΠΟΤΕ συνεζήτησε γραπτώς η τηλεφωνικώς μαζί μου το θέμα τούτο -  πληροφορούμαι  ότι  χωρίς την ιδική μου γνώσι και συμμετοχή  άρχιζε να χτίζεται πάνω από το Γούμερο, στο βουνό,  ξενώνας ορειβατών  και όχι Πολιτιστικό   Κέντρο της ενορίας Γουμέρου μέσα στο χωριό  (Ίδετε ΠΑΤΡΙΣ 24-4-2013, σελίδα 7). Από μηνός δε τώρα διεδίδετο ότι στις 8 Ιουνίου 2014 θα γίνουν τα εγκαίνια  του Ξενώνος αυτού από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον  Θυατείρων και Μ.Βρετανίας κ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΝ (Σχετική είναι η ανακοίνωσις στην  ΠΑΤΡΙΣ Πύργου της 1-6-2014, σελίδα 8).

Και ω του θαύματος! Προ ημερών έλαβα το από 20-5-2014 Γράμμα του αγίου Θυατείρων, δια του οποίου ΟΥΔΕΝ ανέφερε δια τα εγκαίνια του Ξενώνος Ορειβατών  Γουμέρου  η άλλο σχετικό ,  αλλ’ απλώς ότι την 8ην Ιουνίου 2014 θα ευρίσκεται εις τον Πύργον και μου ζητούσε την προς τούτο ( δηλαδή να έλθη στην Ηλεία με χριστιανούς τους ) Κανονικήν άδειά μου. Συγκεκριμένα  μου έγραφε: «Απευθύνω την παρούσαν ίνα γνωρίσω υμίν ότι αφικνούμαι εις Πύργον  της  υμετέρας  θεοσώστου  Επαρχίας  την  Κυριακήν,  8ην Ιουνίου ε.ε., ηγούμενος εκδρομής ομογενών,... Συγκεριμένα θα διανυκτερεύσωμεν εν τω Ξενοδοχείω ART GRAND HOTEL Πύργου ( προφανώς πρόκειται  δια το γνωστό  Ξενοδοχείο στην Αρχαία Ολυμπία )  το  εσπέρας της 8ης Ιουνίου ε.ε, αφού πρηγουμένως θα έχωμεν επισκεφθεί τα αξιοθέατα της Περιοχής. Εάν δε κατά την σύντομον ημών παραμονήν εν τη πόλει ημών ο υμέτερος χρόνος το επιτρέψη θα επισκεφθώμεν υμάς ίνα και δια ζώσης σας ευχαριστήσωμεν ».

Απόρησα , εστεναχωρήθηκα πολύ και  αναγκάστηκα να του αποστείλω το από 29-5-2014 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ γράμμα μου με ΦΑΧ και  με Ε MAIL ,  στο οποίον μεταξύ άλλων του έγραφα :

« Σεβασμιώτατε άγιε Θυατείρων,

Εσείς και εγώ είμεθα Έλληνες Επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας  και  ΟΧΙ  Άγγλοι  διπλωμάτες.

Σας ερωτώ ευθέως : Έρχεσθε δια τα εγκαίνια του Ξενώνος ΝΑΙ η ΟΧΙ;

Ι. Εάν ΝΑΙ:

α) Διατί  δεν μου το μνημονεύετε στο Γράμμα σας; Δεν  έχω εγώ και οι Συνεργάτες μου εξ αιτίας σας  σχέσι με  αυτό το έργο; Εσείς δεν με αναμείξατε και εζητήσατε την βοήθειά μου;

β) Πως θα έλθετε να εγκαινιάσετε ένα κτίριο, το οποίον  έγινε αθετώντας όσα εσείς μου εγράψατε και μου αναθέσατε; Τι σας έκανε τώρα να με απαλλάξετε αυτής της ευθύνης;

γ) Πως θα εγκαινιάσετε Ξενώνα Ορειβατών  και ΟΧΙ το Πολιτιστικό  Κέντρο της ενορίας του Γουμέρου Ωλένης, ως ήτο η απόφασις των Ομογενών, ως  εσείς μου εγράψατε, και εγώ είχα τούτο επισήμως ανακοινώσει στην ενορία και τον Δήμαρχο της Περιοχής; Δεν νομίζετε ότι έπρεπε να είχα και εγώ ενημερωθή δια την αλλαγήν των αποφάσεών σας;

δ) Διατί τίποτα σχετικό δεν μου αναφέρετε στο από 20-5-2014 Γράμμα σας;

Σεβασμιώτατε άγιε Θυατείρων ,

Όταν ο Ερυθρός Σταυρός της Κύπρου μετά τις φωτιές του 2007 κατεσκεύασε στην ίδια Περιοχή, το  Καράτουλα, αγροτικόν ιατρείον, στα εγκαίνια αυτού το 2012 εσκίρτησαν από χαρά και ευγνωμοσύνη  όλες οι καρδιές των Ηλείων. Τώρα, την ιδική σας προσφορά κανείς δεν θα την μάθει; Ούτε οι Ομογενείς που έδωκαν τα χρήματά τους να γίνη στο Γούμερο Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό  Κέντρο;

ΙΙ. Εάν πάλιν δεν έρχεσθε στην Ηλεία δια να εγκαινιάσετε με τα χρήματα των Ομογενών της Μητροπόλεώς σας τον ανεγερθέντα στο Γούμερο Ξενώνα Ορειβατών,  διερωτώμαι:

α) Με ποίο δικαίωμα ο κ.Αντωνακόπουλος και άλλοι διαδίδουν από  μηνός, ότι  στις 8 Ιουνίου εγκαινιάζεται από τον Αρχιεπίσκοπον Θυατείρων  ο Ξενώνας αυτός; Εν αγνοία σας; Η αυτό αποτελεί επιτυχή πρόβλεψι (!!!) του κ. Αντωνακόπουλου;;

β) Εάν ο Ξενώνας, παρά την αρχική σας απόφασι  και θέλησι και τα υφ’ υμών γραφέντα εις την ταπεινότητά μου, έγινε αυθαιρέτως από τον κ.Αντωνακόπουλον, διατί δεν ανακαλέσατε αυτόν εις την τάξιν;

γ) Εσείς μου γράφατε στο από 7-5-2009 Γράμμα σας: «Εάν εσείς είσθε σύμφωνος, τότε θα δοθούν τα χρήματα όπου εσείς μας υποδείξετε, με την δική σας δε επίβλεψη και των άλλων παραγόντων της περιοχής να υλοποιηθή τούτο το έργον». Πως τώρα εδαπανήθηκαν τα χρήματα και μάλιστα δι’ άλλον σκοπόν χωρίς την ιδική μου  γνώσι και μεσολάβησι;

6. Τέλος θέλω να σας ερωτήσω: Του Ξενώνος αυτού ποίος θα είναι ο ιδιοκτήτης; Η Αρχιεπισκοπή σας, ο κ. Αντωνακόπουλος, ο ιδιώτης που παραχώρησε το οικόπεδο η ο Σύλλογος; Θα ήθελα, αν θέλετε, και επ’ αυτού μίαν απάντησιν.

Σεβασμιώτατε άγιε Θυατείρων,

Τόσα χρόνια ΔΕΝ μου δώσατε καμμία σαφή απάντησι. Ούτε τώρα θα μου δώσετε;

Εγώ πάντως θα σας περιμένω.... ».

7. Ταύτα έγγραψα  στον Σεβασμιώτατον στις 29-5-2014 . Επειδή δε  ο άγιος Θυατείρων  απάντησε στα παραπάνω γραφόμενά μου με την  από 30-5-2014 επιστολή του  και ουδεμία  σαφή απάντησι μου έδιδε στα προαναφερθέντα ερωτήματά μου,  ξεχνώντας  όσα στην από 7-5-2007 πρωταρχική επιστολή του και στην συνέχεια  μου είχε γράψει και  τηρώντας  το λαϊκόν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»,  αναγκάστηκα  με πολύ πόνο και με  μεγάλη λύπη,  να του αποστείλω την  από 2-6-2014 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ   επιστολή μου, δια της οποίας  του εγνώρισα,  ότι « δεν του παρέχω την  Κανονικήν άδειά μου  να τελέση τον αγιασμόν των εγκαινίων του Ξενώνος » και όχι ότι του απαγόρευσα  να έλθη στην Ηλεία . Διότι στην Ηλεία ήλθεν , όπως με επληροφόρησαν, μαζί με τους χριστιανούς  του την 8-6-2014  και διανυκτέρευσαν  στο Ξενοδοχείο της Αρχαίας Ολυμπίας,  όπως ακριβώς  μου έγραφε στο από 24-5-2014  Γράμμα του . Αλλ’ ούτε τα εγκαίνια έκανε ούτε εμένα συνάντησε.

Αυτό είναι κατ’ εμέ  η αλήθεια και ας βγάλη ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Αξιότιμε κ. Διευθυντά ,

Από τα παραπάνω φαίνεται, ότι το σκάνδαλο και το περίεργο της μη τελέσεως των εγκαινίων δεν είναι  η ιδική μου απαγόρευσις να τελέση τον αγιασμόν  ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, αλλά η ανακολουθία λόγων και έργων του, καθώς και η μη παροχή οιασδήποτε πληροφορίας  δια τα κίνητρα που ωδήγησαν στην αλλαγή του αρχικού σκοπού και δια τον τρόπον που  εδαπανήθησαν τα τόσα  χρήματα των Ομογενών μας. Και ακόμη  δια το ποίος είναι ο ιδιοκτήτης του κτίσματος και ποιός θα έχη την διαχείρισί του.

Αλλ’ αυτά προφανώς  είναι  αρμοδιότης  του κ. Εισαγγελέα.

Επί τούτοις διατελώ».      

Ο Μητροπολίτης  Θυατείρων
patrisnews.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Che Guevara ... σαν σήμερα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Che Guevara ... σαν σήμερα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ