2014-06-18 03:46:06
Φωτογραφία για Δήλωση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη για την επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαΐτζάν στην Αθήνα
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης , απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev Γκαϊντάρ Ογλού, στην Αθήνα, δήλωσε:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είχαμε την ευκαιρία, χθες, να υποδεχθούμε στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, τον κ. Ilham Aliyev Γκαϊντάρ Ογλού.

Στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κ. Κ. Παπούλια, και τον Πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Β.Βενιζέλου, τη δική μου, όπως και του Υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Ν. Δένδια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Αντιλαμβάνεστε ότι το κορυφαίο θέμα είναι η ενέργεια, με κύρια έμφαση στην υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει 10 εκ. μ 3 φυσικό αέριο το χρόνο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας προς Ιταλία και Ευρώπη. Επιπλέον, συζητήσαμε το δεύτερο μεγάλο θέμα διμερούς συνεργασίας, που είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.


Πρόκειται για δύο τεράστιας σημασίας ζητήματα που σχετίζονται ασφαλώς με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Αζερμπαϊτζάν, πολύ περισσότερο όμως σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επειδή ζούμε στην εποχή της μεγάλης κρίσης της Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αντιπαράθεση στο πώς η Ευρώπη θα μπορεί να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία ως χώρα να αναδείξουμε το δικό μας γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο στο πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από την Κασπία, προκειμένου να το διανείμουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ασφαλώς να το χρησιμοποιήσουμε για τις δικές μας εσωτερικές ανάγκες.

Πρέπει να αναφέρω κάτι που τονίστηκε και στις συναντήσεις μας, τόσο από τον κ. Παπούλια, όσο και από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ο ρόλος της χώρας μας δεν είναι απλώς διαμετακομιστικός προκειμένου να στέλνουμε στην Ιταλία φυσικό αέριο και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχει τεράστια σημασία ότι διανοίγεται μια μεγάλη προοπτική να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα, θα συνδέει το δικό μας δίκτυο με το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα συνδέει το βουλγαρικό δίκτυο με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, και τις υπόλοιπες χώρες ως τη Βαλτική, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει πια να διαμορφώνουμε ως πρόταση της Ελλάδας, τη δημιουργία δηλαδή του αγωγού Φυσικού Αερίου Αιγαίου-Βαλτικής.

Είναι στην πραγματικότητα ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί όλες τις χώρες, ξεκινώντας από την Ελλάδα ως τη Βαλτική. Η χώρα μας θα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων, σε μια Ευρώπη βαθιά διψασμένη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Τελικός στόχος είναι, από τη μια να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανίες και την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, έτσι ώστε να έχουμε ανταγωνιστικότητα άρα να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας. Δεύτερος στόχος, ασφαλώς, είναι να παρέξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά της Ευρώπης διότι, όπως κάθε φορά επαναλαμβάνω και ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην Ευρώπη έχουμε πάνω από 50 εκατ. πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Άρα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τους ευρωπαϊκούς λαούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τα είδε αυτά ο Πρόεδρος Aliyev?

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι υπήρχε ένα εξαιρετικό κλίμα. Ουσιαστικά μιλήσαμε για την έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι λοιπόν μια εξαιρετική συγκυρία, εμείς, ως Ελλάδα να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να προχωρήσουμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα όλα τα προγράμματα.Είναι απολύτως βέβαιο ότι έτσι θα πάμε.

parapolitikaargolida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ