2014-07-02 21:30:27
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Γαλλίας για τις επαφές Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου, την Πανορθόδοξη και την...αγάπη
Μήνυμα αγάπης προσπάθησε να στείλει ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ κατά τον χαιριετισμό του στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ στη Μόσχα εκπροσωπώντας καΙ το Οικουμενικό Πατριαρχείο... Μετά τις ευχές και τα συγχαρητήρια για το έργο της ΔΣΟ ο Μητροπολίτης επισήμανε πως στις μέρες μας από τα δύο δισεκατομμύρια Χριστιανών στον κόσμο, 300 εκατομμύρια είναι Ορθόδοξοι. Επισήμανε ακόμη πως οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής αποτελούν ένα παράδειγμα για το μήνυμα ειρήνης που στέλνει ο Χριστιανισμός σε όλο τον κόσμο.

"Υπάρχουν πολλές αξίες που μπορεί να μοιραστεί κανείς, αλλά η ιδέα ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον κόσμο βρίσκεται στα λόγια του Χριστού: "Αγάπη του Θεού...και να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. " σχολίασε ο κ. Εμμανουήλ.

Κατόπιν αναφέρθηκε στους διωμγούς των Χριστιανών ανά τον πλανήτη με ειδικές αναφορές στους απαχθένετες Μητροπολίτες, την Σουδανή μάνα, τις απαχθείσες κοπέλες στη Νιγηρία Αναλυτικά τόνισε:


"Αν οι άνθρωποι στη Συρία που απήγαγαν τους δύο Ορθόδοξους Επισκόπους πέρυσι μπορούσαν να αγαπήσουν τους γείτονές τους τότε το μίσος προς τους Χριστιανούς, θα είχε ξεπεραστεί, και η αγάπη θα εμπόδιζε την απαγωγή. Αν υπήρχε αγάπη, οι Χριστιανοί που έχουν κρεμαστεί σε σταυρούς τις τελευταίες εβδομάδες δε θα μαρτυρούσαν.

Εάν εκείνοι κυβερνούν το Σουδάν μπορούσαν να δουν τη χριστιανή μητέρα με αγάπη, δεν θα την είχαν καταδικάσει σε θάνατο για τα πιστεύω της. Αν εκείνοι στην Αίγυπτο, μπορούσαν να αγαπήσουν τους κόπτες χριστιανούς γείτονές τους, ο δολοφονικός όχλος δεν θα έπρεπε να αφαιρεί ζωές και να καταστρέφει περιουσίες.

Εάν αυτοί που είναι στη Νιγηρία μπορούσαν να αγαπήσουν αυτά τα κορίτσια που απήγαγαν από το σχολείο όπως και ο Χριστός μας αγαπάει, αυτές δεν θα είχαν απαχθεί και υποχρεωθεί σε γάμους. Αν αυτοί στο Ιράκ μπορούσαν να αγαπούν τους γείτονές τους, δεν θα υπήρχε η τραγωδία των Μουσουλμάνων που σκοτώνουν άλλους μουσουλμάνους.

Δυστυχώς, το μήνυμα της αγάπης του Θεού και η αγάπη προς τον πλησίον σας έχει πέσει κατακόρυφα. Τουλάχιστον 60 χώρες αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο δίωξης. Γιατί τα ιδανικά, οι αξίες και οι έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν μπορουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κόσμου αποτελεσματικά; Ίσως, αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρωπότητα δεν μπορεί να θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου το συναίσθημα της περιφρόνησης, ούτε μπορεί να νομοθετεί στην πράξη με την αγάπη."

Παράλληλα χαρακτήρισε κοντόφθαλμη την ανοχή σε εθνοτικές εντάσεις και θρησκευτικές διώξεις και επισήμανε πως αποτελεί πρόκληση για τους εκπροσώπους στη συνέλευση της ΔΣΟ η δημιουργία ενός νέου οράματος το οποίο θα επιτρέψει σε όλους να προχωρήσουν εμπρός και να αγκαλιάσουν την ουσία της αδελφοσύνης που υπάρχει σε όλη την ανθρωπότητα.

Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επαφές στους Αγίους Τόπους μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου και ιδιαίτερα στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν και στην οποία-όπως είπε- υπάρχει "μια κοινή δέσμευση για την εφαρμογή της αρχής της αγάπης του Θεού και στους γείτονές μας"

Ως αποτέλεσμα αυτών των χειρονομιών αγάπης στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε την προσευχή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή νωρίτερα αυτό το μήνα στο Βατικανό. "Αυτό αποδεικνύει ότι η αγάπη για τον Θεό και τους γείτονές μας είναι δυνατή, όταν έχουμε να δεσμευθεί ότι θα μιλούμε με αγάπη και με εκείνους που είναι διαφορετικοί από εμάς" σχολίασε.

Από την αγάπη εκπορεύεται σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας και η απόφαση για την Πανορθόδοξη του 2016 "Υπάρχουν επίσης στοιχεία του ιδίου είδους αγάπης στις συζητήσεις των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον περασμένο Μάρτιο στο Φανάρι, όπου όλοι μας συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις τους για την Μεγάλη και Αγία Σύνοδο, την Πανορθόδοξη Σύνοδο το 2016.

Κλείνοντας έστειλε και ένα τελευταίο μήνυμα:

"Οι κυβερνήσεις,οι ηγέτες, και οι φιλόσοφοι έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο Χριστός είναι αιώνιος. Όταν η αγάπη γίνεται η βασική ιδέα και η υψηλότερη τιμή των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών, τότε αυτή θα καθοδηγήσει μια εσφαλμένη και πίπτουσα ανθρωπότητα μακριά από το συναίσθημα της περιφρόνησης και προς την ειρήνη"
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ