2014-07-07 21:42:15
Φωτογραφία για Αξιωματούχος NSA: «Στις ΗΠΑ η εθνική ασφάλεια έγινε κρατική θρησκεία»
«Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κατασκοπείας», λέει πρώην στέλεχος της

«Θέλουν να μας κρατήσουν ασφαλείς αλλά από ποιον;» είπε ο Τόμας Ντρέικ στο Spiegel

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η συνήγορος του Έντουαρντ Σνόουντεν, Τζέσελιν Ράντακ και ο πρώην αξιωματούχος της NSA,Τόμας Ντρέικ, εξήγησαν μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους η αμερικανική μυστική υπηρεσία  ενδιαφέρεται τόσο για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Ο Ντρέικ το 2006 διέρρευσε πληροφορίες για το περιβόητο πρόγραμμα συλλογής προσωπικών δεδομένων της NSA Trailblazer Project στην εφημερίδα Baltimore Sun.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ο κόσμος παρακολουθεί στενά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τη δράση της NSA από τον Σνόουντεν. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Spiegel αν κατά τη γνώμη της τα προσωπικά δεδομένα που συνέλεξε η NSA από τις παρακολουθήσεις σε Γερμανία και Ευρώπη είχαν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η Ράντακ απάντησε: «Γίνονται για τον έλεγχο του πληθυσμού. Και για οικονομική κατασκοπεία». Σύμφωνα με την ίδια, το 99,9% των δράσεων της NSA δεν έχουν στόχο την προστασία των πολιτών από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά τον έλεγχο των ανθρώπων και των πληροφοριών.


«Η αμερικανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων όταν λέει: "Αν είστε κατά των παρακολουθήσεων τότε το επόμενο θύμα της τρομοκρατίας θα είστε εσείς!"» είπε χαρακτηριστικά η Ράντακ. Όπως σχολίασε ο Ντρέικ, η NSA έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γερμανία καθώς είναι πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες: «Είναι εξαιρετικά δελεαστικό να γνωρίζει κανείς τί συμβαίνει εδώ - νέα προϊόντα, νέες μεθοδολογίες, νέες προσεγγίσεις» σχολίασε.

Σχετικά με τη στενή συνεργασία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND και της NSA, ο Ντρέικ είπε: «Αυτή η σχέση είναι παράδοξη. Η συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών έχει τις ρίζες της πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο. Μοιράζονται πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό. Η NSA πάντα ήταν το αφεντικό σε αυτή τη σχέση και συνήθως ευνοούνταν οι ΗΠΑ. Ποτέ δεν ήταν ίσοι. Μετά συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου».

Όταν ρωτήθηκε τί τον έκανε να αλλάξει στρατόπεδα και από κατάσκοπος της NSA να γίνει «whisteblower», ο Ντρέικ είπε: «Ήταν μερικούς μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Τότε έγινε ξεκάθαρο ότι προκειμένου να αποφύγουμε άλλη μία αποτυχία στην προστασία των ανθρώπων, έπρεπε να κάνουμε στην άκρη τους νόμους. Η NSA καταστρατήγησε το σύνταγμά μας παρακολουθώντας τον ίδιο τον λαό μας. Σήμερα διαθέτουμε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κατασκοπείας που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Γι' αυτό αναριγώ. Η εθνική ασφάλεια έγινε κρατική θρησκεία. Θέλουν να μας κρατήσουν ασφαλείς, αλλά από ποιόν;». Και προσέθεσε: «Ο πρώην επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ είπε ψέματα στο Κογκρέσο όταν είπε ότι απέτρεψε 54 τρομοκρατικές επιθέσεις. Τέσσερις μήνες αργότερα επέστρεψε στην αρμόδια επιτροπή για να παραδεχθεί ότι είχε αποτρέψει μία. Ίσως».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ