2014-07-15 23:43:06
Φωτογραφία για Κατά του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό” - Κ136
Καταπέλτης κατά του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με την Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό”, της δευτεροβάθμιας Ένωσης των Συνεταιρισμών Νερού της Θεσσαλονίκης, που συγκρότησε η Κ 136, για να διεκδικήσει το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Τρεις φορές ζητήσαμε με τη νόμιμη οδό πληροφορίες για τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε την “Ένωση Πολιτών για το Νερό” από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. Και τις τρεις το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο, ισχυριζόμενο ότι είναι “ιδιωτική εταιρία” και δεν υποχρεούται να δώσει τίποτε. Την τρίτη φορά προσφύγαμε στο Πρωτοδικείο Αθηνών με Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων.

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση αυτή (επισυνάπτεται) η οποία “Διατάσσει την καθ' ης (ΤΑΙΠΕΔ) ή και όποιον άλλο έχει στην κατοχή του τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα να τα επιδείξει στην αιτούσα (“Ένωση Πολιτών για το Νερό”)...”


Με δυό λόγια το Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει στην Ένωση Πολιτών για το Νερό όλα τα αιτούμενα από αυτό στοιχεία, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του περί εταιρείας “ιδιωτικού δικαίου”.

Στοιχείο με πολύ ενδιαφέρον γενικότερα, είναι και η αναφερόμενη Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 19.12.2013 (Τμήμα μείζονος συνθέσεως) Υπόθεση Fish Legal, Emily Shirley κατά Information Commissioner, United Utilities Water plc, Yorkshire Water Services Ltd, Southern Water Services Ltd (C-279/12), με Προεδρεύοντα τον Β. Σκουρή, που αφορά την “πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, επιχειρήσεις επεξεργασίας λυμάτων και ύδρευσης και ιδιωτικοποίηση του κλάδου, όπου κρίθηκε ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ανατεθεί από το κράτος διοικητικά καθήκοντα, εμπίπτουν υπό προϋποθέσεις στην έννοια της “δημόσιας αρχής” και οφείλουν να διευκολύνουν την πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία. (Σύμβαση Aarhus, οδηγία 2003/4/ΕΚ). Κατόπιν αυτών πρέπει να υποχρεωθεί η καθ' ης (ΤΑΙΠΕΔ) και όποιος άλλος έχει στην κατοχή του τα αναφερόμενα έγγραφα να τα επιδείξει στην αιτούσα (Ένωση Πολιτών για το Νερό)...κλπ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να ισχυρίζεται στο εξής ότι είναι “ιδιωτική εταιρεία”, δεν μπορεί να λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια και είναι υποχρεωμένο να δίνει όλες τις πληροφορίες που ζητούνται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες των θεμάτων που διαχειρίζεται.

Μετά το ιστορικό Δημοψήφισμα της 18ης Μάη 2014 και την απόφαση του ΣτΕ, η απόφαση αυτή είναι μια ακόμη νίκη των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού, ενάντια στην αδιαφάνεια και τον ετσιθελισμό του ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργώντας νέα νομικά δεδομένα στον ευρύτερο αγώνα κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ