2014-07-17 14:34:14
Φωτογραφία για Οι Αζέροι «τα ‘χουν πάρει» με τις Βρυξέλλες
Βαθιά ενοχλημένοι είναι οι Αζέροι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή πιέζει τους Αζέρους να εκχωρήσουν το 17% σε Τρίτη εταιρία, ώστε το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ να πέσει κάτω του 50%.

Στο θέμα ανέλαβε να απαντήσει με τρόπο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό ο πρέσβης Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Σε συνέντευξη του ο κ. Μουσταφάγιεφ δήλωσε; «Η θέση μας στο θέμα της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ είναι ξεκάθαρη.

Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους όρους του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, όμως δε θα δεχτούμε κανένα όρο με διακρίσεις εις βάρος μας, που θα περιόριζε τα δικαιώματα μας στην εταιρεία και τον έλεγχο μας πάνω στα στρατηγικά ζητήματα της ανάπτυξής της. Υπήρξε προσπάθεια των Βρυξελλών για την υποβάθμιση της θέσης της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ στο επίπεδο «του ιδιοκτήτη με τα περιορισμένα δικαιώματα».


Κάτι τέτοιο είναι μη αποδεκτό. Η SOCAR είναι μια σοβαρή εταιρεία, συνάπτει σοβαρές συνεργασίες, διεξάγει σοβαρή δραστηριότητα σε πολλά κράτη του κόσμου και έτσι αναμένει μια σοβαρή αντιμετώπιση.»

Δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ξεκάθαρος ο Aζέρος Πρέσβης.

Μένει να δούμε εάν οι Βρυξέλλες πήραν το μήνυμα. Έως το τέλος του μήνα αναμένεται η σχετική απόφαση των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν συνεχεία η SOCAR θα αποκτήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του 66% του ΔΕΣΦΑ και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να πει ότι πράγματι ολοκλήρωσε μια ιδιωτικοποίηση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ