2014-07-21 15:09:35
Φωτογραφία για Κώστας Λειβαδάς: «Είναι δύσκολος ο δρόμος της επιμονής»!
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο ελληνικό τραγούδι είτε ως δημιουργός είτε ως ερμηνευτής, όλοι, είτε λίγο είτε πολύ, έχουμε κάποια στιγμή σιγοτραγουδήσει τα κομμάτια του. Πολλοί κάνουν λόγο για έναν τραγουδοποιό με σπάνια ευαισθησία και καθαρή ψυχή, που πετυχαίνει να αφυπνίζει το συναίσθημα και να το πλάθει μέσα από τη μουσική και τους στίχους του. Φέτος σημείωσε την μεγάλη επιτυχία της χρονιάς. «Η επιμονή» του Κώστα Λειβαδά αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, τραγουδήθηκε, αφιερώθηκε και εξακολουθεί να σαρώνει στα ελληνικά ραδιόφωνα μήνες μετά την κυκλοφορία της.

«Δεν περίμενα ο κόσμος να αγκαλιάσει τόσο πολύ την «Επιμονή». Όπως και για μένα, το συγκεκριμένο τραγούδι έχει αποτελέσει μια τονωτική ένεση, γεμάτη κουράγιο και πίστη. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να εκφράσω αυτή την ανάγκη για ζωή»!

Γράφει ο Νίκος Πιτάνιος


Η επιτυχία είναι σχετική και σίγουρα δεν έχει συγκεκριμένη συνταγή όταν αφορά στη μουσική:

«Όταν γράφεις ένα τραγούδι φυλακίζεις τη στιγμή. Παγιδεύεις αυτό που νιώθεις. Αυτό που βίωσες και αυτό που αισθάνθηκες. Ύστερα μπορεί να έρθει η πείρα και η τέχνη και να το καλυτερεύσουν. Είναι μεγάλη υπόθεση όταν κάτι πολύ προσωπικό σου συναντά τον πολύ κόσμο. Συνταγή δεν υπάρχει. Και ως τώρα δεν μου έχει τύχει να γράψω τραγούδια κατά παραγγελία σε στενό χρονικό πλαίσιο παράδοσης.Έτσι ευτυχώς είχα πάντα τον χρόνο με το μέρος μου»!

Η ανάγκη να επικροτήσει την προσπάθεια εκείνων που επιμένουν και παλεύουν σε μια σχέση ήταν η αφορμή για να γεννηθεί «η επιμονή σου». Ο επιμένων όμως νικά τελικά;

«Ήθελα να κάνω ένα τραγούδι για την επιμονή. Αυτή την αρετή που δεν την εξυμνεί συχνά κάποιος. Είχα στο νου μου φιλικά ζευγάρια. Πολλές φορές, αυτός που επιμένει στο τέλος βγαίνει κατηγορούμενος. Στην ουσία όμως είναι αυτός που τροφοδοτεί τη σχέση. Ήθελα λοιπόν να αποκαταστήσω αυτή την αδικία. Επίσης ήθελα να δείξω το πώς μέσα από την επιμονή μπορεί κάποιος να ξαναγαπήσει τον τόπο του, όταν αυτός έχει γίνει αφιλόξενος και να βρει μια νέα θέση σ’αυτόν. Η επιμονή τις περισσότερες φορές δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Σίγουρα όμως εάν επιμένεις αληθινά έχεις πολλές πιθανότητες να οδηγηθείς σε αληθινά καλά μονοπάτια»!

Πολλοί χαρακτηρίζουν την «επιμονή σου» ως ένα από εκείνα τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν για να μείνουν στην ιστορία:

«Ελπίζω η «επιμονή» να μείνει στον χρόνο. Είναι καταπληκτικό όταν συμβαίνει αυτό. Είναι ένα κίνητρο και ενθαρρύνει τον τραγουδοποιό να συνεχίσει να δημιουργεί». Όσο για το αν ένας καλλιτέχνης ενδιαφέρεται ή όχι για την υστεροφημία του, διευκρινίζει: «Σαφώς τον απασχολεί! Φτάνει μόνο η ανάγκη για υστεροφημία να μην κρύβει μέσα την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία»!

Για τους νέους καλλιτέχνες του είδους αναφέρει:

«Αλίμονο αν δεν υπήρχαν και αυτοί. Οι τραγουδιστές που δεν ανήκουν στη βιομηχανία της πίστας δείχνουν πράγματι να χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και αξιοσημείωτο. Δεν σημαίνει όμως ότι ο κόσμος έχει αλλάξει προτιμήσεις στη διασκέδασή του» ενώ για τις αμοιβές των Ελλήνων τραγουδιστών τις τελευταίες δεκαετίες σχολιάζει:«Όλοι μας δουλεύουμε δέκα φορές περισσότερο χωρίς έτσι κι αλλιώς ποτέ-ούτε τις χρυσές μέρες του τραγουδιού- να αγγίξουμε τα όρια των αμοιβών που υπάρχουν στο τραγούδι της πίστας και της διασκέδασης»!

Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι ανάγκες του αλλάζουν και οι ανησυχίες είναι λογικό να πολλαπλασιάζονται:

«Όταν φτάνεις τα 40 ψάχνεις άλλα πράγματα. Αναζητάς μια πιο σταθερή βάση και στα προσωπικά και στα επαγγελματικά. Θέλεις να κάνεις μακρόπνοα σχέδια , επιδιώκεις να έχεις συνεργάτες οραματιστές και επιθυμείς πιο ποιοτικό ξόδεμα του χρόνου σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλλαγή της σελίδας που έρχεται και για μένα. Για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, ακόμα και για πράγματα τα οποία απέρριψα ή καθυστέρησα να κάνω, κάποιος λόγος θα υπήρχε».

Ο έρωτας και η αγάπη δεν πηγαίνουν μαζί. Ο πρώτος σε πλανεύει. Τη δεύτερη για να τη συναντήσεις πρέπει να είσαι τυχερός και έτοιμος:

«Ο έρωτας δεν έρχεται πάντα από μία φωτεινή πηγή. Μπορεί να προέρχεται και από κάπου σκοτεινά. Πολλές φορές μάλιστα είναι ένα άρρωστο ξεκαθάρισμα με τον εαυτό σου, μέσα από τον άλλο. Και ένα ξεκαθάρισμα του άλλου μέσα από σένα. Έτσι κάποιοι άνθρωποι προχωράνε σαν φωτεινές μονάδες μετά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη έρωτα και εραστών. Το θέμα είναι ποιο δρόμο θα διαλέξεις μετά τους 6-8 μήνες. Ο ένας είναι της φθοράς και ο άλλος της αγάπης. Ό,τι έχει προηγηθεί είναι μια ψευδαίσθηση. Ένα παραμύθι που το έζησες και δεν συνειδητοποίησες πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος. Τα έζησα κι εγώ αυτά και πολλές φορές κινδύνευσα»!

Τα μουσικά ακούσματα και τα ερεθίσματα στην παιδική ηλικία του Κώστα Λειβαδά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας:

«Το ένιωσα από 10 χρονών ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική. Είχαμε πολλούς οικογενειακούς φίλους που ήταν μουσικοί. Άκουσα για πρώτη φορά 45αρια με πολύ ροκ και πολλά ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Ο αδερφός μου επίσης ήτανε συλλέκτης κι έτσι έμπαιναν” στο σπίτι χιλιάδες ακούσματα. Μου αρέσανε πολλά πράγματα. Λάτρευα τον Χατζηδάκη, τον Σπρίνγκστιν, τον Ντίλαν, τον Σαββόπουλο, τον Πορτοκάλογλου και τον Γερμανό αλλά και τους Κατσιμιχαίους. Όλα αυτά ήταν πολύ καθοριστικά για μένα».

Για το αν θα επιθυμούσε μελλοντικά να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική, διευκρινίζει:

«Δεν θα ασχολούμουν ποτέ με την πολιτική. Η δουλειά του καλλιτέχνη δεν είναι αυτή. Αυτή είναι η άποψή μου και ελπίζω να μην αλλάξει».

«Είμαστε στην αναζήτηση ενός νέου εαυτού. Το παρελθόν και όσα έγιναν θα τα εξηγήσει η ιστορία. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε. Είμαι πολύ στενοχωρημένος και ανήσυχος με όσα γίνονται. Η κοινωνική δικαιοσύνη απειλείται πιο πολύ από ποτέ. Θα χρειαστεί να δούμε όλοι με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τον εαυτό μας και το μέλλον μας» αναφέρει και καταλήγει: «Να προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί, να ανασυντάξουμε την παιδεία μας, να ενημερωνόμαστε σωστά και να φροντίζουμε να περνάμε καλά όταν όμως και ο διπλανός μας είναι καλά»!

Στο τέλος τον ρώτησα τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή του. Moυ απάντησε πως «ημουσική ήταν, είναι και θα είναι η μόνη σίγουρη αγάπη που δεν θα εγκαταλείψει και δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ. Στην πραγματικότητα είναι για εκείνον το κλειδί του παραδείσου»!

(Ο Κώστας Λειβαδάς κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό το τελευταίο του cd με τίτλο «Γραμμένο με κόκκινο». Εκεί περιλαμβάνονται τραγούδια ποίησης, ενώ συμμετέχουν οι Χρόνης Αηδονίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Πάνος Κατσιμίχας, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Γιώργος Ρωμανός, Διονύσης Σαββόπουλος και Ελένη Τσαλιγοπούλου)

*Μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις παρέα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ από τη νέα χρονιά θα κυκλοφορήσει τα καινούργια του κομμάτια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ