2014-07-22 12:10:47
Φωτογραφία για Τα κριτήρια για την εξασφάλιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Κανείς δεν πρέπει να υποβάλει αίτηση εάν δεν πληροί τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας για το ΕΕΕ, λέει η Υπουργός.

Κανείς δεν πρέπει να υποβάλει αίτηση εάν δεν πληροί τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δήλωσε την Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δημόσια κλήρωση για την επιλογή 50 ανέργων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών παραλαβής, διεκπεραίωσης και καταχώρησης αιτήσεων για το ΕΕΕ και άλλες κοινωνικές παροχές.

Οπως δήλωσε η Υπουργός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι άνεργοι θα παρέχουν υπηρεσίες στο Υπουργείο για τρεις μήνες, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δύο μήνες, "για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που θα υποβάλουν αίτηση και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουμε την εργασία, η οποία πρέπει να γίνει στο Υπουργείο μας για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος".


Σε επισήμανση ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά και σύγχυση για το ποίοι τελικά είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν αίτηση και ποίοι όχι, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η νομοθεσία για το ΕΕΕ αφορά εκείνους οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

"Κανείς δεν πρέπει να υποβάλει αίτηση, εάν δεν πληροί τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας", είπε η κ. Αιμιλιανίδου, διευκρινίζοντας ότι όσοι ενδιαφέρονται , "πρέπει πρώτα να ελέγξουν αν έχουν 5 χρόνια νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία", προσθέτοντας ότι "όποιος δεν έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται να υποβάλει αίτηση".

Επιπρόσθετα , είπε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία, που δεν πρέπει να υπερβαίνει, εκτός από την κατοικία τους, τις 100,000 ευρώ, με αξίες του 2013.

Για το κριτήριο για τις καταθέσεις, η Υπουργός είπε ότι δεν πρέπει οι καταθέσεις τους να υπερβαίνουν τις 5,000 ευρώ για ένα άτομο, ποσό το οποίο αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Συνέχισε λέγοντας ότι όσοι είναι άγαμοι και είναι κάτω των 28 ετών, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα αν κάποιος έχει εισόδημα, το οποίο είναι ουσιαστικό, δεν δικαιούται να υποβάλει αίτηση γιατί ο στόχος του ΕΕΕ, όπως είπε, είναι να βοηθήσει όλους τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Η Υπουργός παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από το τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργεί για το σκοπό αυτό αλλά και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

"Ο κάθε ένας θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση του, τα εισοδήματα του, τις καταθέσεις του, την ακίνητη περιουσία του για να δει αν εμπίπτει μέσα στις προϋποθέσεις του νόμου", συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία του μητρώου και αν πρέπει οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι όλοι οι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος, οι οποίοι γνωρίζουν ότι από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας θεωρούνται λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος και παίρνουν κάθε μήνα το επίδομα του Δημοσίου Βοηθήματος , πρέπει να υποβάλουν εντός 30 ημερών αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Επίσης, συνέχισε η Υπουργός, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι παίρνουν το επίδομα του χαμηλοσυνταξιούχου από το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει εντός 60 ημερών να υποβάλουν αίτηση, ανεξάρτητα αν στο τέλος κριθούν ή όχι δικαιούχοι.

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις, η Υπουργός διαβεβαίωσε πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι αν δεν είναι δικαιούχοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα τερματιστεί το επίδομα που έπαιρναν ως χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν αχρείαστες ανησυχίες στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έστω και αν δεν είναι δικαιούχοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα συνεχίσουν, τόνισε, να δικαιούνται το επίδομα που παίρνουν από το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ