2014-07-22 16:46:05
Φωτογραφία για Ο Νίκος Αναστασιάδης τίμησε συγγενείς αγνοουμένων
Ισχυρό ήταν το «έγκαυμα της μνήμης» -συσχετισμός του πόνου της απώλειας με τον πόνο της μνήμης- στο... Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας στην σεμνή τελετή, κατά την οποία τιμήθηκαν συγγενείς 92 αγνοουμένων, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν και άλλων 133, των οποίων η τύχη αγνοείται ακόμη. Στους συγγενείς επιδόθηκε πλακέτα, τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στους αγνοούμενους, οι οποίοι θα ταυτοποιούνται μελλοντικά, το τιμητικό μετάλλιο θα απονέμεται στους συγγενείς την ημέρα της κηδείας των λειψάνων του αγνοούμενου.

Μανάδες, πατεράδες, σύζυγοι, αδέλφια, παιδιά των αγνοουμένων παρέλαβαν με δάκρυα στα μάτια τις τιμητικές διακρίσεις. Την συγκίνηση του δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε ο Κύπριος Πρόεδρος, όταν έσφιγγε το χέρι των συγγενών, ορισμένοι από τους οποίους, κυρίως μανάδες μεγάλης ηλικίας αναλύθηκαν σε γοερό κλάμα. Μεταξύ των τιμηθέντων ήταν και ο Σάββας Λιασής, ο οποίος ζει 40 χρόνια εγκλωβισμένος στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας, στην κατεχόμενη Καρπασία. Στις 12 Ιουλίου κηδεύτηκαν στο χωριό τα λείψανα του γιου του Γιαννάκη.


Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στα σαράντα χρόνια, που πέρασαν από την τουρκική εισβολή, γονείς πέθαναν, οι σύζυγοι γέρασαν, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια μεγάλωσαν με τη μορφή των αγαπημένων τους στο νου και την καρδιά, και τη φωτογραφία στα χέρια. Ούτε οι ίδιοι, συνέχισε, δεν φαντάστηκαν ποτέ, όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής, Κώστας Μόντης, πως οι φωτογραφίες που έτυχε να βγάλουν για ένα διαβατήριο, θα ήταν το τελευταίο μήνυμα, το τελευταίο χάδι στα χέρια των αγαπημένων τους:

«Πού να φανταζόντουσαν πως θα παρέμεναν

να τις σφίγγουν έτσι νυχτοήμερα

τα χέρια της μάνας τους,

πού να φανταζόντουσαν πως θα παρέμεναν

να τις σφίγγουν έτσι νυχτοήμερα

τα χέρια της αρραβωνιαστικιάς τους,

τα χέρια της γυναίκας τους,

νάν’ στις σχολικές τσάντες των παιδιών τους;»

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων με στόχο «να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα, που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και δυστυχία, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που αναζητούν την τύχη των προσφιλών τους».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια, χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο να εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα και αλήθειες που βοούν».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το μεγαλείο αυτών που θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν ή ακόμη αγνοούνται. Δεν υπάρχουν λόγια ή τρόπος να αποτυπώσουν τον πόνο το δικό σας για τη διακρίβωση της τύχης τους».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων, Νίκος Σεργίδης, είπε ότι η κυπριακή Πολιτεία διά του Προέδρου της Δημοκρατίας τιμά όσους έπεσαν ή αγνοούνται ακόμα, συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σημείωσε πως τόσο με την τελετή αυτή όσο και με τις δύο άλλες τελετές που ακολουθούν εντός αυτής της εβδομάδας ολοκληρώνεται η απόδοση τιμής στους αγνοούμενους που υπηρετούσαν ως κληρωτοί, έφεδροι ή εθελοντές στρατιώτες στις τάξεις της Εθνοφρουράς κατά την τουρκική εισβολή και στις οικογένειές τους.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπουργοί, ο πρεσβευτής της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλοι επίσημοι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ