2014-07-23 21:32:39
Φωτογραφία για Διεθνή έρευνα για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα αρχίζει ο ΟΗΕ
29 κράτη ψήφισαν υπέρ, καταψήφισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ 17 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας 

Γενεύη

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε κατά τη λήξη έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου,

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι καταδίκασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Γενεύη τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τρόπο κατά τον οποίο αναλογεί σε εγκλήματα πολέμου» δήλωσε η Ναβί Πιλάι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έπραξε αρκετά για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Ύπατη Αρμοστής καταδίκασε επίσης τη Χαμάς για «τυφλές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει την αποστολή επιτροπής για να ερευνήσει ππαραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιτροπή θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», επισημαίνεται στην απόφαση.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ