2014-07-24 15:11:12
Φωτογραφία για Σπουδές στο εξωτερικό: Πόσο κοστίζουν τα πτυχία στα πανεπιστήμια της Βρετανίας
Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αν και αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό προκειμένου αυτά να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για την έξοδο τους αργότερα στην αγορά εργασίας. Ο πιο συνηθισμένος προορισμός είναι τα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Ωστόσο από το 2012 τα πανεπιστήμια στην Αγγλία αύξησαν σχεδόν στο διπλάσιο τα τα δίδακτρα στα ΑΕΙ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μία κάμψη στη ζήτηση από Ελληνες φοιτητές με αποτέλεσμα αυτοί να στραφούν προς Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Οπως αναφέρει και το Εθνος το κόστος για τα πτυχιακά προγράμματα είναι:

Αγγλία: έως 9.000 λίρες το έτοςΣκοτία: 1.820 λίρες το έτοςΟυαλία: 3.465 λίρες το έτοςΒόρεια Ιρλανδία: 3.465 λίρες το έτος

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος ξεκινάει από 3.900 ευρώ, ωστόσο οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό επίπεδο και το πανεπιστήμιο. Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις στις ιατρικές και τις οικονομικές επιστήμες όπου τα δίδακτρα εκτοξεύονται. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν ακόμα και τις 23.000 ευρώ το χρόνο.


Το κόστος ζωής των φοιτητών

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με το κόστος ζωής των φοιτητών. Φυσικά ακριβότερο είναι το Λονδίνο από τις υπόλοιπες πόλεις. Συγκεκριμένα για δωμάτιο, φαγητό, διασκέδαση, μετακινήσεις και βιβλία ένας φοιτητής στο Λονδίνο θα χρειαστεί περίπου 1.300 με 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ στις υπόλοιπε πόλεις το κόστος κυμαίνεται στα 900 με 1.200 ευρώ.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ