2014-07-24 15:49:33
Φωτογραφία για Ο Κούρδος Φουάντ Μασούμ εξελέγη πρόεδρος στο Ιράκ
Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε σήμερα τον Κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ πρόεδρο της χώρας, κάνοντας το δεύτερο βήμα στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλιμ αλ Τζουμπούρι ανακοίνωσε την εκλογή του Μασούμ, ο οποίος θα έχει το καθήκον να επιλέξει τον πρωθυπουργό του Ιράκ.

Ο Μασούμ, ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), διαδέχεται τον Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005.

Ο Μασούμ, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Μουχάμαντ Φουάντ Μασούμ Χαουράμι και γεννήθηκε το 1938, είναι γιος ενός σημαντικού ιερωμένου, όπως και ο προκάτοχός του Ταλαμπανί, ενώ και οι δύο άνδρες μεγάλωσαν στην ίδια πόλη και παραμένουν στενοί φίλοι ως σήμερα.

Αρχικά ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, το οποίο εγκατέλειψε νωρίς για να προσχωρήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) το 1964.

Ο Μασούμ υπήρξε επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του KDP στο Ιρακινό Κουρδιστάν στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ενώ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PUK.

Ο ίδιος ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε το ιρακινό σύνταγμα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα το 2003 και το 2004 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του μεταβατικού ιρακινού κοινοβουλίου. Την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, APE-MPE
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ