2014-07-25 09:30:15
Φωτογραφία για Οργή για τον θάνατο της 56χρονης¨: Αυτός που έκοψε το ρεύμα άκουσε τα αλάρμ
Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας από τα Χανιά, που έχασε τη ζωή της, όταν η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι της, σταματώντας έτσι την παροχή και στα μηχανήματα που την κρατούσαν ζωντανή.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη το τραγικό περιστατικό, ενώ η ΔΕΗ προχωρά σε Διοικητική Προανάκριση «για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν» όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε.

Κατά τραγική ειρωνεία χθες, λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι συνεργείο της ΔΕΗ συνοδευόμενο από την αστυνομία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης, έφτασε στο σπίτι της οικογένειας Ποποδάκη, για να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα, εν μέσω αντιδράσεων από τους συγγενείς της θανούσας.

Η κηδεία της άτυχης γυναίκας θα γίνει σήμερα, ενώ χθες το βράδυ βγήκαν τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής σύμφωνα με τα οποία «δεν προκύπτει σαφές εύρημα τέτοιο που να δικαιολογεί το θάνατο της 56χρονης, υπάρχει πρόβλημα και με το καρδιαγγγειακό σύστημα και με το αναπνευστικό. Περιμένουμε περαιτέρω εκτενής ιστολογική εξέταση και φυσικά η όλη διάγνωση θα ολοκληρωθεί με την πραγματογνωμοσύνη των ειδικών μηχανολόγων που θα εξετάσουν τα ευρήματα».


Ζούσε με μηχανική υποστήριξη από το 2004

Η οικογένεια της θανούσας καταγγέλλει ότι αιτία του θανάτου της ήταν η διακοπή του ρεύματος που έθεσε εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής, καθώς και ότι η ΔΕΗ γνώριζε ότι στο σπίτι διέμενε άτομο που ζούσε αποκλειστικά με μηχανική υποστήριξη.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η οικογένεια της 56χρονης δε είχε κάνει αίτηση για να ενταχθεί το σπίτι της στην ομάδα των ευάλωτων καταναλωτών και έτσι στον ΔΕΔΔΗΕ αγνοούσαν την ύπαρξη της γυναίκας αυτής.

Η Ευτυχία Ποποδάκη έπασχε από σπάνια μυοπάθεια και ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι εδώ και χρόνια, ζώντας από το 2004 και μέχρι τον αδόκητο χαμό της αποκλειστικά με μηχανική υποστήριξη.

Το άψυχο σώμα της βρήκε η οικιακή βοηθός που τη φρόντιζε και η οποία την ώρα της διακοπής του ρεύματος είχε φύγει για να κάνει τα ψώνια για το σπίτι. Αμέσως κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η άτυχη τετραπληγική γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Οι γιοι της 56χρονης υποστηρίζουν ότι είχαν επανειλημμένα ενημερώσει τη ΔΕΗ για την κατάσταση της μητέρας τους, στέλνοντας δεκάδες έγγραφα το προηγούμενο διάστημα, ούτως ώστε κατά τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος να ενημερώνονται εγκαίρως και να ενεργοποιούν τη φορητή γεννήτρια που είχαν προμηθευτεί για έκτακτες περιπτώσεις.

Έρευνα διέταξε η ΔΕΗ

Χθες το απόγευμα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό με τη σύσταση Επιτροπής Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Νωρίτερα, η επιχείρηση ηλεκτρισμού σε άλλη ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι «από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Πολιτικές διαστάσεις

Τη θλίψη τους για το θάνατο της 56χρονης τετραπληγικής ασθενούς στα Χανιά εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΔΕΗ.

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το τραγικό της υπόθεσης είναι δεδομένο, λόγω του θανάτου ενός συνανθρώπου μας. Εάν, όμως, η αιτία του θανάτου είναι η παραπάνω, τότε εκτός από την ανακύπτουσα κατάφωρη αναλγησία, η οποία δυσφημεί το κράτος, τη Δ.Ε.Η. και την ίδια την κοινωνία, προκύπτουν σοβαρές πειθαρχικές και πιθανώς ποινικές ευθύνες».

Την ίδια ώρα, και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, έκανε λόγο για μια τραγική ιστορία, στην οποία είχε παρέμβει προσωπικά τόσο για το ζήτημα της ΔΕΗ όσο και για το θέμα της σύνταξης.

«Πόσες ακόμα ανθρώπινες τραγωδίες πρέπει να καταγράψουν τα μνημόνια και τα χαράτσια; Ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Πηγή: Real
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ