2014-07-26 09:23:14
Φωτογραφία για Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ
Σε προκαταρκτική συμφωνία, με πολλούς "αστερίσκους", για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά κρατικών επιχειρήσεων και ιδιωτών που συνδέονται στενά με το Κρεμλίνο, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα που ετοιμάζονται να λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφωνήθηκαν σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή δεν είναι οριστικά και μένει να διευκρινισθούν ακόμα πολλές "λεπτομέρειες".

Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις δύο ημερών στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για το "κλείσιμο" των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου στις ρωσικές κρατικές τράπεζες (μέτρο που είχε διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή ΜΜΕ), την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προμήθεια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και των προϊόντων "διπλής χρήσης" (dual - use), αυτών δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς αλλά και πολιτικούς σκοπούς.


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο Reuters διπλωματικές πηγές, είναι πιθανό αυτές οι κυρώσεις να αφορούν μόνο σε μελλοντικά συμβόλαια, ανοίγοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο το δρόμο στη Γαλλία να προχωρήσει στην πώληση των πολεμικών πλοίων, τύπου Mistral, στη Μόσχα.

Επιπλέον, σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις τρέχουσες προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία.

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα συζητηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και πολλά ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Έπειτα από την κατάρριψη του Boeing 777 την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλιμάκωσαν -φραστικά- τη ρητορεία τους, κατηγορώντας άλλες ανοικτά και άλλες "διπλωματικά" τη ρωσική κυβέρνηση ότι στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την τραγωδία στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Σε αυτό, βεβαίως, συνέβαλε το γεγονός, ότι στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Ωστόσο, η ΕΕ είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, καθώς δεν θέλει να διαταράξει πλήρως τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ