2014-07-26 09:27:52
Φωτογραφία για Λευκός Οίκος: Ο Πούτιν και οι Ρώσοι φταίνε για την τραγωδία με το Boeing
Το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, πάνω από τους 298 νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας με την κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία καλά κρατεί. Οι ΗΠΑ πέρασαν ξανά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Με ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπαίτιο για την τραγωδία στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επανέλαβε ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την G7 για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, έκανε ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια αποδίδοντας ευθύνες για την κατάρριψη του Boeing, συνδέοντας το περιστατικό με τη Ρωσία, την οποία οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει ότι παρέχει όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το έδαφος
. Εκτοξεύθηκε από περιοχή η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές και από μία περιοχή όπου οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν έκαναν χρήση, εκείνη τη χρονική περίοδο, αντιαεροπορικών όπλων», δήλωσε σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο ο Ερνεστ. «Για τον λόγο αυτόν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Ρώσοι είναι υπαίτιοι για αυτή την τραγωδία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την έρευνα που γίνεται για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς και για την πολιτική δυναμική της χώρας.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο επεσήμανε ότι παρά τη διάλυση του κυβερνώντος συνασπισμού στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της ώστε να αντεπεξέλθει στις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου σημειώνεται επίσης ότι ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ πως η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει με βαριά όπλα και εξοπλισμό τους αυτονομιστές και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται ολοένα και πιο συχνά πυρά από θέσεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη G7 εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσία σχετικά με τις «ανεύθυνες ενέργειές της στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε νέες κυρώσεις σε κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, «παγώνοντας» τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ανάμεσά τους είναι οι αρχηγοί της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB και των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, επικεφαλής της FSB και ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής των ξένων μυστικών υπηρεσιών, είναι μεταξύ των 15 Ρώσων ή Ουκρανών και 18 εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ