2014-07-27 15:42:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Μία στις 3 γυναίκες κακοποιείται και δεν μιλά!
Μόνο δύο γυναίκες φιλοξενούνται στον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, η μία εκ των οποίων έχει μαζί και τα μικρά παιδιά της. Όπως δήλωσε στον «Κόσμο» ο αντιδήμαρχος Χάρης Μεσσαράς, η μικρή συμμετοχή οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές γυναίκες μπορεί να κακοποιούνται ακόμη και από τον σύζυγό τους (ή τον φίλο τους) αλλά ντρέπονται να μεταβούν στον Ξενώνα φοβούμενες... την κοινωνική κατακραυγή.

Ο κ. Μεσσαράς όμως δηλώνει πως δεν υπάρχει τέτοιος φόβος αφού οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με άκρα μυστικότητα και εχεμύθεια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από τον σύντροφό τους έστω και μία φορά στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που, για αρκετές γυναίκες, έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση τον τελευταίο χρόνο.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές- συνήθως- άνεργοι άνδρες λίγο μετά την ηλικία των 40, άνδρες με έντονο εργασιακό στρες , με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με «κουρεμένη» σεξουαλική δραστηριότητα, καθ' ομολογίαν των συντρόφων τους που απάντησαν σε τηλεφωνική έρευνα.


Η πρωτόγνωρη αυτή καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης - άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πάτρα σχεδόν κάθε μέρα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης καλούνται να επέμβουν για περιπτώσεις οικογενειακών επεισοδίων και ξυλοδαρμών, ακόμη και μπροστά στα παιδιά.

Και εκατόν πενήντα παιδιά

Εκατόν πενήντα παιδιά βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό παρακολούθηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν κακοποιηθεί σωματικά από τους γονείς τους ή ακόμα και συγγενικά πρόσωπα, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής Θεοχάρης Μασσαράς.

Τα παιδιά είναι ηλικίας από 2 μέχρι και 14 ετών, τα οποία από πολύ νωρίς είδαν και έζησαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής, τις περισσότερες φορές από το χέρι του ίδιου του πατέρα τους, με την ανοχή της μητέρας, η οποία μόνο σε μία περίπτωση κατήγγειλε το σύζυγό της, προσπαθώντας να προστατέψει τα δύο της παιδιά.

Οι ανώνυμες καταγγελίες προς τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου γίνονται από γείτονες ή συγγενείς των οικογενειών, που δεν μπορούν να επιτρέψουν ένα μικρό παιδί να κακοποιείται αβοήθητο.

Κάποια από τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ιδρύματα ή συλλόγους όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ άλλα επέστρεψαν στο σπίτι τους, αλλά ο έλεγχος είναι καθημερινός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην ξανατεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ