2014-07-28 16:04:04
Φωτογραφία για Στο βρόντο οι προσπάθειες του Γιακουμάτου συμπεραίνει ο αναγνώστης!
Αγαπητό tromaktiko,

Φιλότιμες οι προσπάθειες του κ. Γιακουμάτου να πέσουν οι τιμές αλλά...Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τιμή του γάλακτος ανέβηκε αντί να κατέβει όπως και πολλών άλλων προϊόντων που βλέπουμε καθημερινά να παίρνουν την ανηφόρα.

Τελικά τι φταίει;

Σίγουρα όχι ο κακός μας ο καιρός αφού κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι με τις τιμές είναι τόσο λυσσαλέα η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς να παραπληροφορήσουν τον κόσμο που χάνεται η μπάλα.

Τη μια φταίει ο παραγωγός την άλλη φταίει ο καιρός, τελικά κανείς δεν φταίει αλλά οι τιμές πάντα ανεβαίνουν.

Αυτός που δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί και πληρώνει πάντα είναι ο καταναλωτής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι παραγωγοί όταν διαθέτουν το προϊόν τους σε εμπόρους τότε έρχονται αντιμέτωποι με το μαχαίρι στο λαιμό που τους λέει πως αν δεν παραδώσουν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές θα μείνει αδιάθετο άρα θα πεινάσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. οπότε υποκύπτουν στις ορέξεις των μεσαζόντων που "ψωνίζουν" τσάμπα.


Όσοι βέβαια παραγωγοί διαθέτουν μόνοι τους τα προϊόντα τα πωλούν ακριβότερα από τα μαγαζιά!!!!(Ελληνικό παράδοξο!)

Οι μεσάζοντες πάλι κοπανώντας αέρα βάζουν "καπέλο" στις τιμές αγοράς και πωλούν τα προϊόντα σε τιμές όσο τους καπνίσει. Πάντα βέβαια κοιτούν, πιθανόν με συνεννόηση, να κρατούν τις τιμές χονδρικής αδικαιολόγητα ψηλά, προτιμώντας να πετάξουν τα προϊόντα παρά να τα διαθέσουν στην αγορά οπότε και θα έπεφτε η τιμή. Βλέπετε η τιμή είναι τις περισσότερες φορές σε συνάρτηση με την προσφορά.

Όταν υπάρχει αφθονία οι τιμές κυμαίνονται χαμηλά, τουλάχιστον στο στάδιο της παραγωγής.Δηλαδή αν η χρονιά είναι καλή για τα πορτοκάλια π.χ. οπότε υπάρχει αφθονία οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές.

Στη συνέχεια ο κύκλος συνεχίζεται με τη λιανική (σούπερ μάρκετ, λαϊκές , μαγαζιά κ.α.)Εκεί μπαίνει και το τελικό καπέλο όπου οι τιμές γίνονται ακόμη μια φορά έρμαιο της όρεξης των διαθετών, που πρέπει σώνει και καλά η κρίση αυτούς να μην τους ακουμπήσει. Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε στρέβλωση τέτοια στην αγορά που τρόμαξαν οι άνθρωποι!

Δηλαδή σε περιόδους μειωμένου εισοδήματος παντού στον κόσμο οι τιμές πέφτουν!(εκτός της Ελλάδας μας).Η λιανική τελικά έχει και αυτή το μερίδιο της ευθύνης της σ' αυτόν τον παραλογισμό αφού δεν υπάρχει πουθενά κάποια αρχή που να τους ελέγχει.

Κάποτε υπήρχε η Αγορανομία (για τους μεγαλύτερους γνωστή) η οποία εφάρμοζε ουσιαστικά τη νομοθεσία και έτσι υπήρχε ισορροπία.

Τώρα αυτό που υπάρχει είναι η λεγόμενη "ελεύθερη" αγορά που τελικά είναι ασύδοτη αγορά αφού ο καθένας βάζει κέρδος όσο του καπνίσει εφόσον δεν υπάρχουν αγορανομικές διατάξεις (γιατί άραγε;)χάριν του ανταγωνισμού που υποτίθεται ότι λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Χειρότερο ψέμα δεν υπάρχει από αυτό.

 Όλοι κόπτονται για το όφελος του καταναλωτή και τελικά αυτός είναι που πληρώνει αγόγγυστα. Εδώ βέβαια έρχεται και η ευθύνη όλων μας ως καταναλωτές, όπου μην έχοντας αγοραστική συνείδηση πέφτουμε με τα μούτρα στην αγορά ενισχύοντας την αισχροκέρδεια αφού όπως λέει και ο λαός όσο θα υπάρχουν πελάτες σε μια ακριβή αγορά τόσο οι πωλητές θα συνεχίζουν να πουλάνε ακριβά.

Δεν αρκούν όμως οι διαπιστώσεις ούτε μόνο οι καλές προθέσεις. Πρέπει να γίνουν δράσεις.

1)Να ενημερωθούν πραγματικά οι αρμόδιες αρχές για το τι συμβαίνει και να μην τρώνε παραμύθι από τους "παράγοντες" της αγοράς.

Τότε μόνο και με την απαραίτητη βούληση θα κάνουν τη δουλειά τους. Αλλιώς θα γίνεται πάντα το ίδιο και με υποψία από μέρους μας για τη μη λύση του προβλήματος(βλέπε διαπλοκή!!!!)

,2)οι παραγωγοί να αφήσουν τη συνήθεια να πωλούν στους εμπόρους χωρίς να διασφαλίζουν τις τιμές τους και μετά να κλαίνε.

Να κινηθούν μέσα από ομάδες , συνεταιρισμούς και ενώσεις καταναλωτών για να σπάσει τελικά το απόστημα των κακών μεσαζόντων(υπάρχουν και μερικοί ενσυνείδητοι). Να γίνεται διάθεση προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές (κίνημα πατάτας κ.α. συναφή) σε χαμηλές τιμές,

3)Οι λαϊκές να ξαναγίνουν λαϊκές και όχι σούπερ μάρκετ.

Οι περισσότεροι είναι έμποροι και λιγότεροι οι παραγωγοί, άσε που αν πάει κάποιος να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές τον διώχνουν κακήν κακώς.

4) Οι λιανικές να βάλουν φρένο στην ασυδοσία και να πωλούν με λογικό κέρδος. Εδώ βέβαια παίζει ρόλο και το κράτος που πρέπει να κάνει επιτέλους τη δουλειά του, όπως κλείσιμο αυτών που πιάνονται να αισχροκερδούν ή να φοροδιαφεύγουν και όχι πρόστιμα αφού τα πρόστιμα είναι τόσο γελοία που είναι σαν να μην μπήκαν ποτέ.Ο λαός λέει πως αν κρεμάσεις έναν οι υπόλοιποι λουφάζουν.

5) Οι καταναλωτές να μην πέφτουμε θύματα του εμπορίου. Ψωνίζουμε με προσοχή και όχι ότι να είναι. Αν δεν πουλήσει ο έμπορος εκείνος θα έχει το πρόβλημα, όχι ο αγοραστής.Προσοχή στις ποσότητες, στις αναγραφόμενες τιμές, στις τιμές ανά κιλό η λίτρο και όχι ανά συσκευασία(π.χ. το κολπάκι με τις συσκευασίες των 900 γρ αντί κιλού). Πάντα με λίστα και όχι μη αναγκαία πράγματα.

 6)Το τελευταίο που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανένα είναι να γίνει επιτέλους ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ των προϊόντων έτσι ώστε κανένας να μη μπορεί να κοροϊδέψει τον άλλον. Δηλαδή αν ξέρω πως σήμερα το ψωμί π.χ. κοστολογείται στο 1 Ε το κιλό αυτό θα ισχύει σε όλη τη χώρα και δεν δε θα υπάρχουν αποκλίσεις.

 Η κοστολόγηση βέβαια είναι κάτι που δε συμφέρει ορισμένους κλάδους του εμπορίου και πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας. (π.χ πόσο έχει το αλεύρι, πόσο η μαγιά, πόσο τα εργατικά, πόσο το ρεύμα, πόσο οι φόροι πόσο τα ενοίκια αλλά με στοιχεία και όχι όπως μας συμφέρει).

Η στρέβλωση στην αγορά υπάρχει γιατί την επιτρέπουμε όλοι μας. Αν θέλουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα αρκεί ένα πρώτο βήμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ