2014-07-28 16:41:04
Φωτογραφία για Καταπέλτης η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης κατά της Ρωσίας
Το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης υποστήριξε τις μετοχές τουδιαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ενώκαταδίκασε τη Ρωσία... Μάλιστα, η τελευταία πρέπει να πληρώσειαποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσα στην σημερινή ημέρα θα ανακοινωθεί και επίσημα το ύψος της αποζημίωσης, που απαιτείται να καταβάλει η Ρωσία. Το ήμισυ του ποσού εξάλλου περιλαμβανόταν στην αγωγή προς τους πρώην μετόχους της εταιρείας, που υπήρξε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Η αγωγή κατατέθηκε στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έλεγχε την Yukos. Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Επιπρόσθετα, εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν, θετική θα είναι η απόφαση για τη Yukos επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Από την άλλη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία πως δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να αντιδράσει στην απόφαση αυτή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ