2014-07-29 08:02:06
Φωτογραφία για Ξεκινά σήμερα στη Πάτρα η δίκη για τα επεισόδια στα Δεκεμβριανά 2008 – Συγκέντρωση από αντιεξουσιαστές στο δικαστικό μέγαρο
Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση των σοβαρών επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στην Πάτρα... το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2008, την επομένη δηλαδή της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ.

Στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε άτομα, που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, τα οποία και είχαν συλληφθεί τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μάλιστα στις 9 αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συντρόφους τους, από αντιεξουσιαστές, η οποία θα συμπέσει με τη συγκέντρωση των μεταναστών, των φορέων και των αλληλέγγυων για τη δίκη του αιματηρού περιστατικού με τον πυροβολισμό των μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση είχε έλθει και πάλι στις δικαστικές αίθουσες, με τελευταία φορά, μετά τις αναβολές, στις 17 Φεβρουαρίου 2014, όταν και η έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, είχε δηλώσει αναρμόδια για να δικάσει την υπόθεση των συλληφθέντων στα Δεκεμβριανά 2008.


Η δίκη είχε ξεκινήσει κανονικά με την εξέταση των δύο πρώτων μαρτύρων, όμως τελικά η έδρα έκρινε και ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση αυτή και την παρέπεμψε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Το ιστορικό των επεισοδίων

Μετά το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, οπότε και έπεσε νεκρός ο ανήλικος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, η είδηση διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγχρόνως βίας μετατοπίστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και στην Πάτρα.

Την επομένη κιόλας ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ δεν έλειψαν και τα γενικευμένα επεισόδια με τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε πορεία με παραπάνω από 7000 άτομα, με την συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, της ΔΟΕ και της ΕΛΜΕ στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια, οι διαδηλωτές έσπασαν τις τζαμαρίες σχεδόν όλων των τραπεζών της διαδρομής -εκ των οποίων η μία πυρπολήθηκε-, τα ΑΤΜ, ενός ΚΕΠ και καταστήματος WIND (απ' όπου είχαν προηγηθεί απολύσεις) και η πορεία κατέληξε σε πολύωρη περικύκλωση του αστυνομικού μεγάρου.

Πραγματοποιήθηκαν 26 προσαγωγές και 9 συλλήψεις, από τα οποία τελικά πέντε άτομα προσέρχονται σήμερα στα δικαστήρια προκειμένου να δικαστούν μετά τις αρκετές αναβολές που έχει λάβει η υπόθεση.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ