2014-07-29 09:53:06
Φωτογραφία για Πέθανε ο διακεκριμένος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Τάκης Παρλαβάντζας
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, και κηδεύεται την Τρίτη, στην Άνω Γλυφάδα, ο διακεκριμένος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Τάκης Παρλαβάντζας Ο Τάκης Παρλαβάντζας γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1930. Σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Αθηνών, Άμστερνταμ και Παρισιού και πήρε τα αντίστοιχα διπλώματα.

Στη φωτ., ο Τάκης Παρλαβάντζας αριστερά, με τις ζωγράφους Σίσσυ Ζησίμου και Δώρα Σικαλά

Στα 10 έτη σπουδών περιλαμβάνονται η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, το vitrail, ψηφιδωτό και η μνημειακή τέχνη, η νωπογραφία κ.ά. τεχνικές. Είχε συμμετάσχει σε εννιά πανελλήνιες, σε πολλές ατομικές και σε πάρα πολλές ομαδικές, με έργα του, σε διάφορες τεχνικές.

Προτομή του Μανόλη Ανδρόνικου, στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου

Εκτέλεσε έργα μεγάλων διαστάσεων, όπως τοιχογραφία 100 τ.μ. στην Εστία της Νέας Σμύρνης, 1.000 τ.μ. στη μαρίνα του Φλοίσβου, βιτρό 24 τ.μ. στο Δημαρχείο των Αθηνών κ.ά. Για το ζωγραφικό του έργο τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην 11η Πανελλήνια.


Έργο του Τάκη Παρλαβάντζα στην είσοδο του Δημαρχείου της Βουλιαγμένης

Πολλά γλυπτά του μνημεία και προτομές είναι στημένα σε διάφορες πόλεις, όπως Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Λήμνος, Γλυφάδα, Καμένα Βούρλα, Πειραιάς, Βόλος, Θεσσαλονίκη.

Προτομή του Δημήτρη Ροντήρη στον Πειραιά

Προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, στην ομώνυμη πλατεία του Πειραιά

Το συγγραφικό του έργο, όπως αναφέρει το eikastikon.gr, περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα σχετικά με τις εικαστικές τέχνες.

Για το βιβλίο του «Οι Αισθητικές Κατηγορίες στη Σύγχρονη Τέχνη» τιμήθηκε το 1973 με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Τάκης Παρλαβάντζας ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσεων και Κατατάξεων το έτος 2000-01. Είχε λάβει ενεργό μέρος σε συνέδρια κι εκθέσεις, οργανωμένα από το Ε.Ε.Τ.Ε.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ