2014-07-31 11:06:27
Φωτογραφία για Πάτρα: Αντιδράσεις για τις ποινές της Μανωλάδας
Ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας στους δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για την αιματηρή επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Στο μεταξύ, η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι ο επιχειρηματίας και ένας ακόμη κατηγορούμενος, προκάλεσε τις αντιδράσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μωυσή Καραμπεΐδη αλλά και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Μωυσής Καραμπεΐδης, χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα».


Απευθυνόμενος δε προς τους μετανάστες, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας ο Μωυσής Καραμπεΐδης ανέφερε πως «ντρέπομαι απέναντί σας».

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της οδού Γούναρη, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και φώναζαν συνθήματα, χωρίς, όμως, να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Μανωλάδας, τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη, τονίζοντας πως «Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ με ανάλογη ανακοίνωση επισημαίνει: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό».

«H απόφαση που αθωώνει τους κατηγορουμένους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή» επισημαίνει, σε δήλωσή της για το θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Το ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του: «Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

Με την υπόθεση, ωστόσο, ασχολείται και ο διεθνής Τύπος. Ο βρετανικός Guardian έχει τίτλο: «Ελληνικό δικαστήριο απαλλάσσει αγρότες που πυροβόλησαν 28 μετανάστες συλλέκτες φράουλας από το Μπαγκλαντές», ενώ στον υπότιλο το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει: «Η "σκανδαλώδης" ετυμηγορία καταδικάστηκε από πολιτικά κόμματα και αντιρατσιστικές οργανώσεις, μετά την υπόθεση που έφερε στο φως τα δεινά των εργατών γης».

Πηγή: Real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ