2014-08-01 08:26:37
Φωτογραφία για ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφιαλτικές είναι οι διαπιστώσεις της μελέτης που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία την περίοδο 2008-2012. Σε λίγες σελίδες περιγράφονται με στοιχεία όλες οι δραματικές μεταβολές στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής η οποία χαράχτηκε και εφαρμόστηκε με τρομακτικά λάθη και παραλείψεις. Σύμφωνα δε με το πρώτο μνημόνιο, η οικονομία θα βρισκόταν ήδη σε ανάπτυξη από το 2012 και θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους.

Σήμερα είμαστε ξανά στην αρχή, αφού η οικονομία είναι ακόμη σε ύφεση και το χρέος χρειάζεται και μια τρίτη παρέμβαση, μετά PSI και επαναγορά, για να καταστεί βιώσιμο. Ακόμη δεν προέβλεψαν πως η πολιτική τους θα οδηγούσε σε απώλεια 1.000.000 θέσεων απασχόλησης και πως το PSI θα οδηγούσε σε αδιέξοδο τα Tαμεία και τις τράπεζες. Θα απαιτηθούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να ανακτηθούν οι συγκεκριμένες απώλειες και το χειρότερο είναι πως ακόμη δεν ξεκινήσαμε την προσπάθεια.


Μερικές από τις διαπιστώσεις της μελέτης είναι πως ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, λόγω μείωσης ή απώλειας των εισοδημάτων και των οικονομικών βαρών που έχει επωμιστεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι άλλοι είναι σε ακόμη χειρότερη θέση, καθώς το έχουν ήδη χάσει και πλέον κατοικούν σε «καλύβες, παράγκες και καταστήματα» και την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν κατά 71%.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 750 ευρώ μηνιαίως και μειώθηκαν αντίστοιχα όσοι είχαν εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ. Δεν περιορίζονται όμως μόνο εκεί οι απώλειες. «Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να υποστεί καταρχάς δημογραφική υποβάθμιση και η Ελλάδα από χώρα υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες, μετατρέπεται σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες, ενώ παράλληλα παρατηρείται αισθητή μείωση των γεννήσεων και των γάμων και υψηλή άνοδος των θανάτων».

Στα «ψιλά γράμματα» της μελέτης αναγράφεται ίσως η πιο ανατριχιαστική αναφορά, που αφορά στον ορισμό του «κανονικού δωματίου». Σύμφωνα με τις παραμέτρους της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για τη δομή της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ως κανονικό δωμάτιο θεωρείται κάθε δωμάτιο με επιφάνεια τουλάχιστον τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, ύψος δύο μέτρα, παράθυρο, στο οποίο χωρά ένα κρεβάτι»!  ''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από την naftemporiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ