2014-08-01 15:38:54
Φωτογραφία για Μόλις δύο ώρες διήρκεσε η 72ωρη εκεχειρία στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι η ισχύς της εκεχειρίας στη Γάζα έληξε, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μόλις δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ -σήμερα το πρωί, στις 8 ώρα Ελλάδας - το Τελ Αβίβ άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις της Χαμάς απαντώντας, όπως είπε, στα πυρά της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 40, σύμφωνα με την "Jerusalem Post". Σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ, την 72ωρη εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην οποία είχαν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, παραβίασε πρώτο το Τελ Αβίβ, όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό δεκάδων.

"Η Χαμάς παραβίασε την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί στη Γάζα", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την "Jerusalem Post".


Η τριήμερη εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς ανακοινώθηκε για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός "διάδρομος" προκειμένου να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό τους πληγέντες και δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν εφαρμόστηκε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε άλλωστε δηλώσει ότι η όποια εκεχειρία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην καταστροφή από τον ισραηλινό στρατό των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι και 61 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Γάζα πριν από 24 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα καταβάλει μία ακόμα προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας στο Κάιρομ εκεί όπου θα μεταβούν αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ