2014-08-01 16:52:56
Φωτογραφία για Η εκδικητική πορνογραφία κάνει θραύση στην Ελλάδα
«Για να σ' εκδικηθώ σου σκίζω τις φωτογραφίες» τραγουδούσαν πριν από μερικά χρόνια όλοι οι φρεσκοχωρισμένοι για τους πρώην τους που τους ράγισαν την καρδιά! Σήμερα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ίντερνετ, όλο και λιγότεροι αρκούνται σε ένα απλό... σκίσιμο των προσωπικών τους στιγμών, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί. Αντιθέτως, έχουν πληθύνει τα περιστατικά εκβίασης στα social media, με θύματα κυρίως γυναίκες ή ανήλικους που μέσα σε μία στιγμή είδαν δημοσιευμένες τις ερωτικές τους περιπτύξεις με τους πρώην συντρόφους τους! Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ένα τέτοιο περιστατικό, με τον μηχανικό της ΔΕΗ που εκβίαζε την ηθοποιό Ε.Γ. ότι θα «ανέβαζε» στο ίντερνετ το sex tape που είχε βιντεοσκοπήσει με τον σύντροφό της, αν δεν συναινούσε να έχουν ερωτική επαφή.

«Revenge porn»

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του διαδικτυακού εκβιασμού ανάμεσα σε πρώην συντρόφους ή άγνωστα μεταξύ τους άτομα στο διαδίκτυο, που ενδεχομένως «μοιράστηκαν» λίγες στιγμές ερωτικής έξαψης, έχει λάβει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις ώστε να αποκτήσει και όνομα: Το «revenge porn» (ή πορνογραφία εκδίκησης), σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, είναι η τελευταία «μόδα», που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

«Πορνογραφία εκδίκησης έχουμε όταν προσωπικές μας στιγμές δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο με διάφορες μορφές. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: στην πρώτη περίπτωση οι δράστες ανεβάζουν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στο ίντερνετ, στο facebook ή σε διάφορες ιστοσελίδες για να εκδικηθούν το θύμα, ενώ στη δεύτερη επικοινωνούν μαζί του και το απειλούν ότι θα δημοσιοποιήσουν το υλικό, αν δεν τους δώσει χρήματα ή περισσότερες φωτογραφίες ή ακόμη και αν δεν ενδώσει σε μια ερωτική συνεύρεση με άλλα άτομα» λέει στην «Espresso» o κ. Κορμάς, συμπληρώνοντας ότι έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες οι επιτήδειοι βιντεοσκοπούσαν κρυφά τα θύματά τους, συνομιλώντας μαζί τους σε chatrooms ή σε κοινωνικά δίκτυα:

«Υπάρχει ένας ιός που με το άνοιγμα ενός αρχείου ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούμε μπορεί να έχει πρόσβαση στη web κάμερα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ακούσια καταγραφή των προσωπικών μας στιγμών!» To φαινόμενο του revenge porn, όπως σημειώνει αμέσως μετά, είναι πολύ συνηθισμένο στους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου: «Αυτό συμβαίνει λόγω του ψηφιακού αναλφαβητισμού που υπάρχει και συνήθως τα παιδιά προτιμούν να ενδώσουν στον εκβιασμό από το να το πουν στους δικούς τους» λέει ο κ. Κορμάς, συμβουλεύοντας τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να προσπαθούν διαρκώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους. Οπως σημειώνει, για πάρα πολλούς εφήβους η πρακτική της «πορνογραφικής εκδίκησης» έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην έγινε έστω και μία καταγγελία στη Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ σχετικά με διαδικτυακό εκβιασμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πορνογραφία εκδίκησης.

Οπως καταλήγει ο κ. Κορμάς, από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσει, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των γονιών πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια του διαδικτύου.

«Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα πρέπει απλώς να έλθουν σε συνεννόηση με το σχολείο των παιδιών τους, ενώ τα μαθήματα περιλαμβάνουν είκοσι ώρες μαθημάτων με ειδικούς ψυχολόγους» υπογραμμίζει.

Τι προβλέπει ο νόμος για τους δράστες

Ο εκβιασμός μέσω του διαδικτύου είναι σχετικά νέο φαινόμενο, γι' αυτό -προς το παρόν- δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να περικλείει το συγκεκριμένο αδίκημα. Ομως, οι παραβάτες τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, θα πει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν προβλέπει απευθείας άρθρα για τις παραβάσεις των συμπεριφορών που γίνονται μέσω των social media. Οσοι έχουν τέτοιου είδους εγκληματική συμπεριφορά τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις του Π.Κ., όπως είναι το άρθρο 333 για την απειλή και σε βαρύτερη μορφή, αν υφίσταται απειλή περιουσιακού οφέλους, το άρθρο 385 για την εκβίαση» μας λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, οι ποινές που επισύρει ο νόμος γι' αυτού του είδους τα αδικήματα είναι πλημμεληματικές, αλλά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δέκα χρόνια, όταν η πράξη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα (άρθρο 385): «Είναι πολύ νεοπαγές ακόμη το έγκλημα, γι' αυτό ο Ποινικός Κώδικας δεν έχει εκσυγχρονιστεί απόλυτα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι δράστες δεν μένουν ατιμώρητοι. Εκτός από την ποινική καταστολή του εγκλήματος, ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση με βάση τις διατάξεις για την προσβολή προσωπικότητας». Για να φτάσει να λάβει όμως χρηματική ή ηθική ικανοποίηση το θύμα, θα πρέπει πρωτίστως η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Αυτό δεν γίνεται πάντα, τονίζει ο κ. Σιδέρης, ο οποίος συμπληρώνει: «Ενα πολύ μικρό ποσοστό υποθέσεων καταλήγει στα δικαστήρια, καθώς συνήθως οι δύο πλευρές φτάνουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επίσης, από φόβο μήπως στιγματιστούν κοινωνικά, πολλοί ενδίδουν στον εκβιασμό και δεν μαθαίνουμε ποτέ τι έγινε».

πηγή: Espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ