2014-08-12 08:21:46
Φωτογραφία για Πύργος: Στα ιδιωτικά ιατρεία μεταφέρεται το Κοινωνικό Ιατρείο
Δέκα μήνες λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στον Πύργο και όλο αυτό το διάστημα η συμβολή του στην δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και πλέον, η πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, «άνοιξε» τις πόρτες των Νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ και στους ανασφάλιστους, προσφέροντας τους, σχεδόν τις ίδιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τους ασφαλισμένους, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Πύργου που δημιουργήθηκε με στόχο την ανακούφιση των πολιτών που στερούνταν ασφαλιστικής κάλυψης, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να δέχεται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στον Πύργο, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 4-6 το απόγευμα, όλους όσους έχουν ανάγκη τη φροντίδα του. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο, το Κοινωνικό Ιατρείο, προχώρησε σε αναδιάρθρωση της λειτουργίας του, που προέκυψε από την ανάγκη των ανασφάλιστων σε περισσότερες ιατρικές ειδικότητες πέραν των προσφερόμενων βρίσκοντας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή, δεκάδες ιδιώτες ιατρούς
. Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Βαγγέλης Παπαγεωργίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠΟ ασχολήθηκε με το Κοινωνικό Ιατρείο προκειμένου να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία του μιας και το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια φθίνουσα προσέλευση και εθελοντών ιατρών και ασθενών.

«Η παρουσία Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στο χώρο που στεγάζεται είναι φθίνουσα και επιπλέον δεν είναι εφικτή η εξέταση ασθενών για άλλα ειδικά προβλήματα όπως Γαστρεντερολογικά, Ωτορινολαρυγγολογικά, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, λόγω και της έλλειψης του απαραίτητου επιστημονικού εξοπλισμού. Επιπλέον, παρατηρείται και μειωμένη προσέλευση ανασφαλίστων στο κοινωνικό ιατρείο με δεδομένο ότι έχουν γίνει και κάποιες ενέργειες από την Πολιτεία σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφαλίστων. Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. πρότεινε να δέχονται οι ιατροί για ιατρική εξέταση τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας (οι οποίοι θα πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις της μη ασφάλισής τους και θα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία) σε εθελοντική βάση στα ιατρεία τους. Μέχρι στιγμής υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από γιατρούς-μέλη του Συλλόγου μας». Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή. Οι ανασφάλιστοι που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Ιατρείο, που λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, αναφέρουν στους εθελοντές ιατρούς την επιθυμία τους να εξεταστούν από συγκεκριμένη ειδικότητα ιατρού και αυτοί ακολούθως τους ενημερώνουν για το διαθέσιμο δωρεάν ραντεβού σε ιδιώτη ειδικό ιατρό. « Οι ιατροί μας είναι πάντα πρόθυμοι να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το έχουν πράξει αυτό και μάλιστα χωρίς να έχει ζητηθεί επίσημα η εθελοντική προσφορά τους ή χωρίς να έχουν διαπιστώσει την ικανότητα ασφάλισης, αλλά με δική τους πρωτοβουλία με μοναδικό κίνητρο το πνεύμα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς προς τον οικονομικά αδύναμο ασθενή συμπολίτη μας» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Διαρκής αγώνας για φάρμακα

Τεράστια όμως είναι η συμβολή και του Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο επισκέπτονται σταθερά περισσότεροι από πενήντα ανασφάλιστοι συμπολίτες μας για την προμήθεια των αναγκαίων για την υγεία τους φαρμάκων. «Εξυπηρετούνται περισσότεροι από 50 ανασφάλιστοι και παρότι υπάρχουν μερικές ελλείψεις, όπως γενικά υπάρχουν και στο σύστημα του φαρμάκου, συνεχίζουμε αδιαλείπτως να συγκεντρώνουμε φάρμακα από τα φαρμακεία και τον κόσμο» επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. «Η προσπάθεια μας είναι διαρκής και καλούμε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να προσφέρουν τα φάρμακα που δεν έχουν πλέον ανάγκη, στα γραφεία του φαρμακευτικού συλλόγου στον Πύργο (ΣΠΚ 12) και του ιατρικού συλλόγου (Γρηγορίου Ε΄, έναντι Δικαστηρίων)». Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στη νέα νομοθεσία μέσω της οποίας κάποια μερίδα ανασφάλιστων μπορεί πλέον να συνταγογραφεί τα φάρμακα του στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, και μάλιστα προτείνει σε όλους τους ανασφάλιστους να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσουν αν δικαιούνται των συγκεκριμένων παροχών.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ