2014-08-15 10:19:45
Φωτογραφία για Τη Δευτέρα η επίσημη πρεμιέρα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας με τους Βάτραχους του Εθνικού
Το 33ο Επετειακό Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ετοιμάζεται για την επίσημη πρεμιέρα του που θα δοθεί αυτή τη Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014 στις 21.15 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην οδό Γερμανού και Σωτηριάδου με την παράσταση αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με τον αγαπητό Αιγιώτη στην καταγωγή ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ρόλο του θεού Διόνυσου.

Η συγκεκριμένη παράσταση όπου μάλιστα την μουσική έχει γράψει ο Πατρινός Σταύρος Γασπαράτος των «Γύρω Γύρω», παρουσιάστηκε ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την 1η και 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου όπου οι θεατές ξεπέρασαν τους 20.000!

Σκηνοθεσία - Μετάφραση -Απόδοση Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά - Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια - Εύα Νάθενα


Κίνηση - Χορογραφίες Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί - Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία - Μελίνα Παιονίδου

Διανομή:

Ιέρεια - Εβελίνα Παπούλια

Πλάσμα Ιέρειας - Έντυ Λάμε

Διόνυσος - Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ξανθίας - Πάνος Βλάχος

Ηρακλής - Λαέρτης Μαλκότσης

Αποθανών - Σπύρος Μπιμπίλας

Χάρων, Βοηθός Ευριπίδη - Στέλιος Ιακωβίδης

Αιακός - Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Πανδοκεύτρα Α΄ - Αγορίτσα Οικονόμου

Πανδοκεύτρα Β΄ Μαρία Κωνσταντάκη

Πλαθάνη - Σωκράτης Πατσίκας

Αισχύλος - Γιάννης Ζουγανέλης

Ευριπίδης - Φάνης Μουρατίδης

Χορός Βατράχων, Χορός Μυστών, Νεκρώσιμος ακολουθία, Παράβαση, Ρόλοι στον Άδη, Χορικά του Ποιητικού Αγώνα - Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μυρτώ Γράψα, Στέλιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Λάμπρος Κτεναβός, Μαρία Κωνσταντάκη, Έντυ Λάμε, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας, Ειρήνη Μπούνταλη, Πάολα Μυλωνά, Αγορίτσα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ούστα, Εβελίνα Παπούλια, Σωκράτης Πατσίκας, Ιβάν Σβιτάιλο, Αντώνης Στρούζας, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Ορχήστρα που άδει στον Άδη - Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Γιωργής Τσουρής.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι Μαρία Κωνσταντάκη, Λαέρτης Μαλκότσης, Εβελίνα Παπούλια, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιωργής Τσουρής.

Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις.

Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών.

Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Η παράσταση του Εθνικού «Βάτραχοι» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο θα παιχθεί στην Πάτρα δύο βραδιές στις 18 και 19 Αυγούστου 2014.

Το βράδυ της επίσημης πρεμιέρας την Δευτέρα 18/8, όπως ανέφερε στο thebest ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία του Φεστιβάλ Πάτρας μετά την εκδημία του πατέρα του, θα υπάρξει και ένα αφιέρωμα στον πατέρα του, ιδρυτή και Πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο σε συνεργασία με το Εθνικό θέατρο. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μία σύντομη ομιλία για την μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στην τέχνη και τα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής της Πάτρας. Ο Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο. Είχε γεννηθεί στις 21 Αυγούστου του 1927.

Στην επίσημη πρεμιέρα της Δευτέρας δεν θα καταφέρει τελικά να παραστεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης παρότι το επιθυμούσε καθώς όπως ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας για μία συνάντηση της Ένωσης Θεατρικών καλλιτεχνικών διευθυντών. Επίσης μάλλον δεν θα παραστούν παρότι προσκλήθηκαν και ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και η Υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου λόγω των σημαντικών εξελίξεων των ευρημάτων της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η ζήτηση των εισιτηρίων για την παράσταση «Βάτραχοι» του Εθνικού, τα οποία κοστίζουν 15 ευρώ – γενική είσοδος και 12 ευρώ τα μειωμένα, φοιτητικά και ανέργων είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα προχθές θεατής από το Αίγιο που είχε έρθει στο Αρχαίο Ωδείο να παρακολουθήσει τα «Παντρολογήματα» με τον Γιάννη Μπέζο (η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση πήγε αρκετά καλά στην Πάτρα με πάνω από 1000 θεατές και τις 2 βραδιές που παίχθηκε) αγόρασε 100 εισιτήρια για τους «Βάτραχους» και ζήτησε ακόμη δέκα.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας στην οδό 25ης Μαρτίου 104, πίσω από το ναό της Παντάνασσας και στα καταστήματα Dur, Music station, Γωνιά του Βιβλίου, Discover, στο So Easy και στο Αρχαίο Ωδείο, τις ημέρες των παραστάσεων 18.30-21.30.

*Να σημειωθεί πως μετά την Πάτρα οι «Βάτραχοι» του Εθνικού θα παρουσιαστούν στις 21 Αυγούστου 2014 στο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας στην Αμαλιάδα, στον γειτονικό νομό Ηλείας.

Ακόμα να αναφέρουμε πως το Εθνικό Θέατρο έρχεται ανελειπώς από το 1981 που θεσπίστηκε από τον Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο το Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, στην Πάτρα και στην συγκεκριμένη διοργάνωση και συχνά συμμετείχε με 2 και 3 παραστάσεις του.

Φέτος δεν κατέστη δυνατό να έρθει στην Πάτρα και να ενταχθεί στο πρόγραμμα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας η 2η καλοκαιρινή του θεατρική παραγωγή "Ιππόλυτος" του Εθνικού με την Λυδία Κονιόρδου και τον Νίκο Κουρή για καθαρά τεχνικούς λόγους, όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος που είχαν να κάνουν με το μεγάλο σκηνικό που δεν χωρούσε στο κοίλον του Αρχαίου Ωδείου της Πάτρας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ