2014-08-15 21:23:25
Φωτογραφία για Αλληλοκατηγορίες για κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχειρεί να εμποδίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία με το να κλιμακώνει τις επιθέσεις στην περιοχή. «Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση» καταγγέλλει το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία.

«Εφιστούμε την προσοχή στην σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του.

ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία μετά τις πληροφορίες ότι μια μικρή μονάδα Ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων διέσχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα και πέρασε σε μια περιοχή στην Ουκρανία όπου οι φιλορώσοι αποσχιστές πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις.


«Εάν επιβεβαιωθεί, τότε υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι μια «ρωσική έφοδος» πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

«Χθες το βράδυ είδαμε μια ρωσική έφοδο, πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό άμυνας της Δανίας.

«Εάν επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι βλέπουμε μια συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία τότε θα είναι ξεκάθαρη η ρωσική εμπλοκή στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Στο ίδιο κλίμα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να «δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες περί μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοίνωσε  το Φόρεϊν Όφις μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

EURONEWS

Ξεκινούν ουκρανικοί έλεγχοι στο ρωσικό κονβόι

«Ο Ρώσος πρεσβευτής Γιακοβένκο εκλήθη για να διευκρινίσει τις πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη προώθηση [στρατιωτικού] εξοπλισμού στα σύνορα» των δύο χωρών, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του. «Χτυπήσαμε το ρωσικό κομβόι»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι το πυροβολικό των ενόπλων δυνάμεων έπληξε  μέρος των ρωσικών τεθωρακισμένων που πέρασαν τα σύνορα.

Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας.

Διαψεύδει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ίλη τεθωρακισμένων και υποστήριξε πως κανένα κομβόι με τέτοια οχήματα δεν πέρασε από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πέρασε τα σύνορα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας, κανένα τέτοιο κομβόι» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός χαρακτηρίζοντας τις ουκρανικές αναφορές ως σενάρια φαντασίας.

Δεν επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Ωστόσο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε δηλώσεις του, όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

«Είμαστε ενήμεροι σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε και κατέστρεψε μέρος ρωσικού κομβόι με τεθωρακισμένα που πέρασε στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την είδηση, όμως θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο Φάρχαμ Χαγκ σε δημοσιογράφους.

«Τέτοιου είδους αναφορές δείχνουν την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου» είπε ο ίδιος.

Προειδοποιήσεις από Ε.Ε.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ότι θα θεωρήσει κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου την οποιαδήποτε ρωσική μονομερή στρατιωτική δράση προς την Ουκρανία, απειλώντας μάλιστα τη Ρωσία με νέες κυρώσεις.

EURONEWS

Διχάζει την ΕΕ η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στην Ρωσία

Προβληματισμός από Βρετανία - Γαλλία Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πληροφορίες ότι ρωσικό κομβόι τεθωρακισμένων πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να  χρησιμοποιήσει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια ως πρόσχημα για περαιτέρω προκλητικές ενέργειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Πηγή: Reuters
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ