2014-08-17 16:00:13
Φωτογραφία για Πάτρα: Εφιάλτης για τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών Λεύκας και «μυστήριο» με σπίτια που δεν κατοικήθηκαν
Η διαμονή στις Εργατικές Κατοικίες του ΟΕΚ αποτελεί για πολλούς εργαζόμενους, όνειρο ζωής. Την χαρά της εκπλήρωσης αυτού του ονείρου ένιωσαν και οι ιδιοκτήτες των 60 κατοικιών στις Εργατικές Κατοικίες της Λεύκας «ΠΑΤΡΑ ΧIV» στους οποίους ανακοινώθηκε ότι μπορούν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους το 2009. Όμως το όνειρο εξελίχθηκε σε εφιάλτη... Αιτία -όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν- οι αμέτρητες κακοτεχνίες αλλά και τα πολλά προβλήματα που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή. Το «κακό» ξεκίνησε το 2009 σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα ο «Κόσμος».

Το έργο «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 17/02/09 όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις που έθεσαν εκτός του αρχικό χρονοδιάγραμμα. Παρόλο όμως που ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) γνώριζε ότι το έργο ήταν ημιτελές αποφάσισε στις 22/07/09 να δώσει τα παραχωρητήρια στους δικαιούχους. Η ανάδοχος εταιρία επεσήμανε πως οι Εργατικές δεν είναι έτοιμες και η παράδοση του έργου θα γινόταν με «παρατηρήσεις»
. Από την πρώτη μέρα όμως που εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι άρχισαν τα προβλήματα τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Όπως προκύπτει από έκθεση της ΔΕΥΑΠ υπάρχουν σοβαρές κακοτεχνίες στο αποχετευτικό σύστημα και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα καταστρέφονται οι αγωγοί ύδρευσης αφήνοντας τους κατοίκους για μέρες χωρίς νερό, ενώ όταν η ροή αποκαθίσταται, το νερό εμπεριέχει ποσότητες χώματος και άλλων υλικών με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε ηλεκτρικές συσκευές κυρίως πλυντήρια ρούχων. Οι ζημίες των υδραυλικών εγκαταστάσεων στις κατοικίες έχουν ως αποτέλεσμα βλάβες σε πλακάκια, τοίχους αλλά και κεραμοσκευές λόγω της υγρασίας.

Δεν έχουν καμία βοήθεια

Όπου και να απευθυνθήκαν οι κάτοικοι κανείς δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει. Η ανάδοχος εταιρεία για μικρό χρονικό διάστημα επιδιόρθωνε τις βλάβες όμως από κάποιο σημείο και μετά δεν αποδεχόταν ότι για τις ζημιές ευθύνεται αυτή και «πετούσε το μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες. Μάλιστα για το θέμα των κακοτεχνιών έχουν γίνει και 2 φορές ερωτήσεις στην Βουλή στους αρμόδιους Υφ. Εργασίας οι οποίοι μπορεί μεν να παραδέχτηκαν πως πράγματι υπάρχουν προχειρότερες όμως δεν έδωσαν ποτέ λύση για την διόρθωση τους. Πολλά ερωτηματικά επίσης δημιουργεί το θέμα πως το ΤΕΕ Δ. Ελλάδας είχε ζητήσει να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο και να συντάξει σχετική έκθεση και μάλιστα με δικά του έξοδα όμως δεν του παραχωρήθηκε άδεια από τον ΟΕΚ. Για το θέμα επίσης έχει επιληφθεί και Εισαγγελέας ο οποίος όμως παρότι διαπίστωσε τα προβλήματα έκρινε πως αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγιεινή. Παράλληλα στις 17/7/12 επιτροπή του ΟΕΚ επισκέφτηκε τις Εργατικές και παρόλο που ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τα αμέτρητα ζητήματα που παραμένουν «έωλα», συνέταξε έκθεση τελικής παραλαβής του έργου ως... έτοιμο!

150 ζημιές έχουν αποκατασταθεί μόνο από την ΔΕΥΑΠ

Οι ζημίες που έχουν επιδιορθωθεί από την ΔΕΥΑΠ στα 5 χρόνια λειτουργίας των εργατικών ξεπερνούν τις 150. Βλάβες οι οποίες επιδιορθώθηκαν με δημοτικούς πόρους από τον Πατραϊκό λαό μέσω των τελών σε ένα έργο που μάλλον χαρακτηρίζεται ως «Λερναία Υδρα» για την περιοχή. Πόροι που θα μπορούσε η ΔΕΥΑΠ να χρησιμοποιήσει για να «ξηλώσει» και ξαναφτιάξει από την αρχή το αποχετευτικό σύστημα και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα. Όμως η ΔΕΥΑΠ αρνείται να παραλάβει το έργο καθώς και η ίδια συμφωνεί πως υπάρχουν κακοτεχνίες από την αρχική κατασκευή του και δεν το αναλαμβάνει.

Ακατάλληλο περιβάλλον για παιδιά Εκτός των παραπάνω οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για τους ανύπαρκτους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα τα παιδιά των οικογενειών των Εργατικών παίζουν σε ένα... χωράφι. Όπως είναι φυσικό οι κάτοικοι... φυλάνε σκοπιές μήπως και κινδυνέψουν τα μικρά παιδιά σε κάποιο ανάχωμα ή από κάποιο φίδι που «κυκλοφορεί» στο χώρο. Εντύπωση προκαλούν όμως και οι ακατοίκητες κατοικίες. Κατοικίες δηλαδή που ενώ δόθηκαν σε δικαιούχους αυτοί δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ και ούτε έκαναν τις απαραίτητες εργασίες όπως η σύνδεση του ρεύματος ή του νερού. Όμως ενώ έχουν γίνει «παρεμβάσεις» από επιλαχόντες η αρμόδια υπηρεσία φαίνεται πως δεν τις ερεύνησε ποτέ. Κατοικίες στις οποίες θα μπορούσαν να διαμένουν άλλοι συνάνθρωποι μας που ίσως να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για μια στέγη...
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ