2014-08-19 08:20:30
Φωτογραφία για Αυτά τα προϊόντα δεν φτάνουν πια στο τραπέζι των Ρώσων - Τι θα γίνει με τα ελληνικά ροδάκινα
Την ελπίδα του ότι το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ δεν θα κρατήσει πολύ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Ελπίζω ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων δεν θα κρατήσουν πολύ", σημείωσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, υπογράμμισε ότι η Λευκορωσία και το Καζακστάν μπορούν να προμηθεύουν τη χώρα με επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται από πρώτες ύλες για τις οποίες ισχύει το ρωσικό εμπάργκο.

Εκτός αποζημιώσεων τα ροδάκινα

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ε.Ε. ανακοίνωσε "πακέτο" ύψους 125 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς συγκεκριμένων οπωροκηπευτικών που πλήττονται από το εμπάργκο.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Dacian Cioloș καλύπτει προϊόντα όπως: τομάτες, καρότα, λευκά λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, επιτραπέζια σταφύλια, κόκκινα φρούτα και ακτινίδια. Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ροδάκινα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην ελληνική πολιτική σκηνή.


Τι δεν τρώνε πλέον οι Ρώσοι

Περίπου 2,7 δισ δολάρια απέφεραν στους Ευρωπαίους τα φρούτα και τα λαχανικά που έφτασαν στο ρωσικό τραπέζι το 2013 και πρόκειται για τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην αγορά. Το ευρωπαϊκό τυρί, το αμερικάνικο κοτόπουλο και τα νορβηγικά θαλασσινά δεν πωλούνται πλέον στη Ρωσία, σαν συνέπεια των μέτρων που πήρε η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, μετά την συντριβή του αεροπλάνου MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών.

Τα περισσότερα προϊόντα στα οποία επέβαλε εμπάργκο το Κρεμλίνο προέρχονται από την ευρωπαϊκή ένωση, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Από τα λίγα προϊόντα που θα γεύονται οι Ρώσοι είναι τα ευρωπαϊκά κρασιά και αλκοόλ, καθώς επίσης το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά. Ας σημειωθεί ότι το 2013 οι χώρες της ΕΕ πούλησαν περίπου 1 δις δολάρια αλκοολούχα ποτά και 733 εκατομμύρια δολάρια κρασί στη Ρωσία.

Το CNN δημιούργησε αναλυτικό χάρτη των απωλειών στις αγορές μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ