2014-08-19 14:20:09
Φωτογραφία για «Να γυρίσουν οι Έλληνες στην Κριμαία»
«Οι 150 χιλιάδες Έλληνες από την περιφέρεια της Μαριούπολης να επιστρέψουν στην Κριμαία», γράφει το δημοσίευμα της  ‘Νέας Ρωσίας’.Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι απελάσεις εκπροσώπων, από τις περίπου 20 εθνότητες της Κριμαίας είχαν τη γενική υπόνοια ή την κατηγορία της προδοσίας. Αυτοί που κυρίως επιλέγηκαν ήταν οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Βούλγαροι,  οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί.

Η επανεγκατάσταση των αυτόχθονων. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στην Κριμαία

Συζήτηση για το ποιοι εκπολίτισαν την Κριμαία στην μακρινή αρχαιότητα δεν τίθεται.

Στα 1778, σε μια ιδιοτροπία της μητέρας της αυτοκράτειρας της Αικατερίνης της Μεγάλης, απελάθηκε από την Κριμαία όλος ο χριστιανικός πληθυσμός και εκτοπίστηκε στην έρημη, τότε, ακτή της Ντονμπάς, δηλαδή της Νέας Ρωσίας.

Η δύναμη της Ορθοδοξίας έκανε τους κατοίκους να προκόψουν και να αναπτυχθούν στο παρθένο έδαφος της Ντονμπάς.


Έτσι, οι Έλληνες  της Κριμαίας, ισχυροποιήθηκαν στην Μαριούπολη και σε ακόμη μεγαλύτερες περιφέρεις όπως η Πριαζόβσκαγια.

Σήμερα οι Έλληνες της Μαριούπολης, υπολογίζονται σε 150 χιλιάδες και υπάρχει μια ευκαιρία να επιστρέψουν στην ιστορική πατρίδα τους, στην Κριμαία. Λόγω της φυσικής ροής τους στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η πρώτη δημόσια ανακοίνωση, ήρθε μία μόλις ημέρα πριν η Κριμαία ενσωματωθεί στη ρωσική επικράτεια. 

Στις 17 Μαρτίου, στη Συμφερούπολη, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, εκπρόσωπος των 12 χιλιάδων Ελλήνων στη χερσόνησο,  Όλγα Κοβιτίδη, δήλωσε ότι επιθυμούσε την επιστροφή των Ελλήνων στη Χερσόνησο και κάλεσε τους Έλληνες για επαναπατρισμό στην ιστορική πατρίδα τους, των 150 χιλιάδων Ελλήνων της Μαριούπολης.

Αλλά η «Ελληνική Άνοιξη» στην Κριμαία στην πραγματικότητα άρχισε πολύ πριν από αυτό.

Μέχρι το Φεβρουάριο, πολλοί Έλληνες από τη Μαριούπολη κάθονταν σε αναμονή για επιστροφή στην Κριμαίας (κυριολεκτικά κάθονταν επάνω στις βαλίτσες τους). Τότε, ήδη, 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη αγκυροβολήσει κοντά στο «Μπαχκσί Σαράι» και το δημοτικό συμβούλιο εξέτασε το αίτημα των μεταναστών για το βόρειο τμήμα της χερσονήσου με απασχόληση στη γεωργία.

Ο Αθηναίος δημοσιογράφος, Σωκράτης Γραμματικόπουλος θα τονίσει: «Οι Έλληνες είναι πολύ συντηρητικοί, δεν είναι νομαδικός λαός. Η μετακίνησή τους στη Κριμαία συζητείται και βρίσκεται σε θεωρητικό στάδιο, αλλά συζητείται . Παραδοσιακά, οι Έλληνες έχουν πάντοτε την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία τρέφει έναν μύθο για αυτούς».

«Είναι αξιοσημείωτη και η αποστροφή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας στο Σότσι, όπου είπε: Αυτοί (οι Έλληνες) ήταν εκεί πριν από εμάς... Αυτό πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Στην χερσόνησο υπήρχαν αυτόχθονοι λαοί που είναι ακόμη σε καταστολή», υπενθύμισε ο πρόεδρος των βετεράνων του εθνικού κινήματος Άϊντερ Μουσταφάγεφ.

Οι Ρώσοι προσβλέπουν και ζητούν την επανεγκατάσταση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη στην Κριμαία και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι μια σοβαρή προοπτική, σημειώνει το δημοσίευμα της ‘Νέας Ρωσίας’.

--

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο-Γιῶργος  Ἐχέδωρος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ