2014-08-20 04:25:07
Φωτογραφία για Πες όχι στην συναισθηματική διατροφή... [video]
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, συχνά τρώνε για συναισθηματικούς λόγους...Άλλος τρώει επειδή έχει άγχος, άλλος επειδή είναι στεναχωρημένος, άλλος επειδή είναι θυμωμένος ή νιώθει μοναξιά, σημειώνει ο κ. Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δ/ντης Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικός Συνεργάτης SEC.

Μία τέτοια πρακτική δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, αλλά του δημιουργεί και ένα καινούργιο πρόβλημα, εξηγεί ο κ. Χρύσου, "την απομάκρυνση του από την προσπάθεια στην οποία έχουν επενδύσει πολύ ενέργεια και σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο του το μέλλον".

Οι πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης, εστιάζονται τόσο στον τρόπο σκέψης, όσο και σε συμπεριφοριστικές διαδικασίες.

"Σχετικά με τον τρόπο σκέψης, πρέπει αρχικά να διακρίνει ότι αυτό που νιώθει δεν είναι πείνα αλλά κάποια μορφή εκνευρισμού. Στην συνέχεια να ενισχύσει την θέληση του για την αποφυγή κατανάλωσης τροφής και να μην δώσει επιλογές στον εαυτό του την συγκεκριμένη στιγμή, ακόμα και αν οι επιλογές αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο του. Τέλος να φανταστεί πόσο αρνητικά θα νιώσει αργότερα αν ενδώσει στις τάσεις της στιγμής", υπογραμμίζει ο κ. Χρύσου.


Από την άλλη πλευρά, οι συμπεριφοριστικές τεχνικές περιλαμβάνουν αρχικά τρόπους απόσπασης της προσοχής. "Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή το διάβασμα συνήθως δεν είναι οι κατάλληλοι τρόποι" αναφέρει ο κ. Χρύσου, προσθέτοντας ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι είναι το πλύσιμο των δοντιών, η ενασχόληση με το παιδί τους ή με κάποιο κατοικίδιο αν έχουν, η συζήτηση με κάποιον συνάδελφο αν είναι στην δουλειά ή ακόμα και ένας περίπατος.
πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ