2014-08-21 23:30:05
Φωτογραφία για Πανελλαδικές εξετάσεις: Ολα τα τελευταία στοιχεία για τις βάσεις!
Οι περίπου 20.000 ελεύθερες μετεγγραφές που θα γίνουν φέτος στα Πανεπιστήμια, δίνουν το... τέμπο στην πορεία των βάσεων.Εως τις 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θανάση Κυριαζή. Είναι πιθανό τη Δευτέρα να γνωρίζουμε την τελική ημερομηνία.

Α' Επιστημονικό Πεδίο: Αυξομειώσεις σε Νομικές, Φιλολογίες, ΨυχολογίεςΔιασπορά πολύ καλών βαθμολογιών διαπιστώνεται στα περιφερειακά τμήματα, λόγω δυνατότηταςμετεγγραφής. Αυτό είναι πουανεβάζει τις βάσεις έως και κατά600 μόρια κυρίως στα Πολυτεχνεία, τα τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Ιατρικής. Στην Ιατρική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, θεωρείται πιθανό οι εισακτέοι σχεδόν να διπλασιαστούν δια της οδού της μετεγγραφής. Οι μόνες που εμφανίζουν ομοιόμορφη πτώση είναι οι Οικονομικέςσχολές.

Μικρές θα είναι οι αυξομειώσεις στην πλειοψηφία των τμημάτωνΝομικής, Φιλολογίας και Ψυχολογίας.


Θα υπάρχει πτώση σε τμήματα χωρίς αντιστοιχία, όπως τοΤουρκικών και Ασιατικών Σπουδών. Αντιθέτως τμήματα όπως η Κοινωνιολογία Μυτιλήνης ή η Νομική Κομοτηνής θα παρουσιάσουν άνοδο γιατί έχουν δηλωθεί από τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία άλλα όχι τέτοια που να τους επιτρέπει την εισαγωγή στην Αθήνα (Πάντειο ή Νομική) και θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής που φέτος έχει διευρυνθεί σε περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων.

Β' Γ' Δ' Επιστημονικό Πεδίο: Γενική άνοδος στα Πολυτεχνεία τις Φυσικομαθηματικές και τις Ιατρικές

500-600 μόρια στα περιφερειακά τμήματα όλης της χώρας, κυρίως σε εκείνα που έχουν αντιστοιχία με σχολές της Αθήνας. Για παράδειγμα, «στα ύψη» θα φθάσουν πολυτεχνικά τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.

250-300 μόρια στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των προτιμήσεων στα μηχανογραφικά. Εδώ η άνοδος θα στηριχθεί στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος στις εξετάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση ότι η Ιατρική της Αθήνας μπορεί να διπλασιάσει -σχεδόν- τους εισακτέους της, μέσω των μετεγγραφών

Ε' Επιστημονικό Πεδίο: Εντυπωσιακή πτώση στις Οικονομικές σχολές

200-300 μόρια πτώση στις υψηλόβαθμες Οικονομικέςσχολές και σε εκείνες που προσελκύουν περισσότερο τους υποψηφίους

Εως 2.000-3.000 μόρια εκτιμάται η πτώση στα μικρά χαμηλόβαθμα τμήματα κυρίως των ΤΕΙ και της Χρηματοοικονομικής. Μάλιστα σε ορισμένα ΤΕΙ, όπως εκείνο των Τουριστικών Επαγγελμάτων, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν κενές θέσεις πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ