2014-08-22 22:43:16
Φωτογραφία για Τουλάχιστον 20 ρωσικά φορτηγά έφθασαν στο κέντρο του Λουγκάνσκ
V. Putin: Η Μόσχα "δεν μπορούσε να περιμένει άλλο"

Τουλάχιστον 20 ρωσικά φορτηγά που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στο κέντρο του Λουγκάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, που αποτελούσε τον τελικό προορισμό τους, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.

«Περίπου 20 φορτηγά KamAZ εισήλθαν στο Λουγκάνσκ προερχόμενα από τη ρωσική μεθόριο. Τα φορτηγά αυτά τα είδαν στο δρόμο Ομπορόνα» στο κέντρο της πόλης δήλωσε ένας αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης που πρόσκειται στο Κίεβο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Είναι αλήθεια, τα πρώτα οχήματα έχουν φθάσει στο Λουγκάνσκ» είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο εκπρόσωπος τύπου Κοντσαντίν Κνιρίκ.

«Ενεργούμε σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.


«Δε μπορούμε να αποδεχθούμε και δεν θα αποδεχθούμε την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι στη νοτιανατολική Ουκρανία» τόνισε.

V. Putin: Η Μόσχα "δεν μπορούσε να περιμένει άλλο"

"Σοβαρές ανησυχίες" για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην οποία τόνισε ότι η Μόσχα αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί "δεν μπορούσε να περιμένει άλλο".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν και η καγκελάριος Μέρκελ "συζήτησαν (...) ορισμένα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν η Ρωσία και η Γερμανία ώστε να συμβάλουν στον γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων και την έναρξη εσωτερικού διαλόγου στην Ουκρανία", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία αποφάσισε να στείλει το κομβόι στην Ουκρανία επειδή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο να της δοθεί το πράσινο φως από το Κίεβο. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα ήταν "απαράδεκτη" τόνισε, εκφράζοντας τη "σοβαρή ανησυχία του" για "την κλιμάκωση της βίας" εκ μέρους των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζουν την απόφαση της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξέφρασε την αποδοκιμασία της» σήμερα για την «απόφαση της Ρωσίας» να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας», ενώ βλέπει μια «ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας. Επίσης αντίκειται στις προηγούμενες συμφωνίες που λήφθηκαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού».

«Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της» δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε σήμερα την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα "αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι" στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι "να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.

"Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη" αλλά και "παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία", συνέχισε ο γενικός γραμματέας.

Να αποσυρθεί αμέσως η οχηματοπομπή διαμηνύει το Πεντάγωνο

To Πεντάγωνο ζήτησε επιτακτικά σήμερα από τη Ρωσία να αποσύρει «αμέσως» την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στο προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών Λουγκάνσκ στην Ουκρανία αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπη με την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της.

Η αποστολή αυτών των φορτηγών «συνιστά μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τα οχήματά της και το προσωπικό της από το ουκρανικό έδαφος» προσέθεσε ο ίδιος απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2092372
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ενυδατική κρέμα με μέλι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ενυδατική κρέμα με μέλι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ